Ucraina e în goană după tancuri. După ce a primit tancuri de producție sovietică de la aliații NATO, Kievul a accelerat pedala și solicită tot mai vocal tancuri occidentale pentru a reuși să respingă ocupantul rus și să-și elibereze teritoriile. De partea cealaltă Rusia pierde tancuri pe bandă rulantă de aproximativ 12 luni în Ucraina, dar rămâne periculoasă.
scris de
Darius Muresan
EXCLUSIV
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse via Warsaw Institute
Ambele state beligerante pregătesc o ofensivă majoră în primăvara acestui an. Rusia, care s-a dovedit repetentă în ceea ce privește tehnica modernă și mai ales modul de a purta o operațiune militară cel puțin în prima etapă a războiului, transferă acum în Ucraina sute de mii de rezerviști pe care i-a mobilizat în toamna anului trecut. Împreună cu ei, tehnică militară.
Ucraina a solicitat însă fără succes până în prezent tancuri moderne occidentale. În cadrul reuniunii de la Ramstein, aliații nu au ajuns la niciun consens cu privire la tancurile germane Leopard 2 ori Abrams americane. Americanii în schimb trimit mașini de luptă ale infanteriei Bradley și blindate Stryker. Marea Britanie e singura care a răspuns pozitiv deschizând ușa cu 14 tancuri Challenger 2.
Tancuri Leopard 2 A4. Foto: NATO
Generalul Dan Grecu (r.) a explicat faptul că Federația Rusă deține un număr uriaș de tancuri, dar majoritatea se află în depozite, unele de zeci de ani. Potrivit datelor pe generalul (r.) Grecu le-a prezentat în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, Rusia ar deține aproximativ 13.000 de tancuri.
Cifra e cea avansată și de datele oficiale.
Marea problemă a Rusiei însă e că majoritatea acestor tancuri sunt vechi, nu vorbim deci de tancuri moderne. Practic, în serviciu operativ sunt doar 3.500 de tancuri (de toate tipurile) din cele aproximativ 13.000. Restul se află în depozite și e necesar să treacă printr-un proces de mentenanță înainte să fie „aruncate în luptă”. Desigur, foarte multe dintre ele sunt în stare avansată de degradare.
Pericolul pe care îl reprezintă Rusia e resursa militară, chiar dacă nu e performantă. Exemplul celui de-al Doilea Război Mondial: Inamicul copleșit prin număr nu calitate
„Înainte de începerea conflictului Rusia avea în depozite aproximativ 13.000 de tancuri de la T-72 în sus. Dar dintre acestea în serviciu operativ erau doar cam 3.500. Ucraina susține că a distrus peste 3.000 de tancuri. Sigur, să privim datele cu circumspecție, există și componenta războiului informatic în fiecare conflict”, a precizat generalul (r.) Dan Grecu.
El a arătat că pericolul pe care îl reprezintă Rusia ține de resursele pe care statul agresor le are, nu de componenta tehnologică. Cu alte cuvinte, asemenea resursei umane, rușii pot arunca în luptă în continuare un număr mare de tancuri și blindate, cu toate că sunt depășite tehnologic. O tactică care a fost folosită și în cel de-al Doilea Război Mondial, când Armata Sovietică a aruncat milioane de oameni în luptă, slab echipați sau deloc, copleșind inamicul prin număr nu prin calitate.
Marile proiecte moderne rusești ale armei tanc: T-14 Armata, tancul fantomă și T-90
Tancuri rusești de tip T-14 Armata
În ceea ce privește tehnica modernă, precum celebrele tancuri T-14 Armata ori T-90, generalul (r.) Grecu precizează că Moscova nu mai poate produce masiv tancuri moderne în contextul sancțiunilor occidentale.
El ironizează T-14 Armata, dar atrage atenția din nou asupra resursei uriașe pe care Rusia încă o mai deține.
„T-14 e un tanc fantomă, l-am văzut doar la defilare în Piața Roșie unde ni s-a spus că e cel mai performant tanc din lume. În acțiuni militare am văzut însă tot T-72 și T-80. Chiar și T-90 au fost puține. Ce înseamnă asta? Că nu prea produce Federația Rusă cam cât ar avea nevoie”, arată generalul (r.) Grecu.
„Eu spun mereu. Rusia nu mai e la high-tech, nu mai are acces la înalta tehnologie, sancțiunile i-au afectat. Chiar dacă financiar au amortizat prin creșterea prețului petrolului, prin identificarea unor piețe de desfacere mai ales în Asia, dar lipsa de tehnologie e acută. Ați văzut că în diferite tipuri de armament au fost găsite inclusiv cipuri de electrocasnice. Nu stau bine la capitolul înaltei tehnologii, dar să nu cădem în capcana că și-au epuizat resursele”, a conchis generalul (r.) Dan Grecu.
Urmăriți integral ultima ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic în care generalul (r.) Dan Grecu analizează posibilitatea ca tancurile occidentale să ajungă în Ucraina
T-14 Armata în Ucraina, un exercițiu pentru propaganda rusă
Londra argumentează că dispune de imagini cu un număr de tancuri T-14 într-o tabără de antrenament la sfârşitul lunii decembrie în sudul Rusiei, utilizată de obicei pentru activităţile de dinaintea desfăşurării pe teren în Ucraina.
Scopul e însă unul propagandistic: Tancurile trebuie prezentate cum iau parte la operațiuni militare. Rusia deține puține T-14 Armata și, chiar dacă - lucru puțin probabil - T-14 ar dispune de capacitățile cu care industria rusă se laudă, e imposibil ca numărul lor infim să schimbe dinamica luptelor.
La finalul anului trecut prezentatorul TV și propagandistul de casă al președintelui Putin, Vladimir Soloviov, a distribuit pe Telegram mai multe fotografii și videoclipuri cu tancul T-14 Armata, lăsând să se înțeleagă că Armata rusă de pe frontul din Ucraina a primit în dotare tancurile minune:
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 04.03.2023, în cadrul unei vizite de lucru efectuate în zona de desfășurare a ”operației militare speciale” (războiul din Ucraina), ministrul Serghei Șoigu a inspectat punctul de comandă înaintat al Grupării întrunite de trupe Est, care îndeplinește misiuni pe direcția Donețk-Sud.
Soldații ucraineni se pregătesc aparent pentru o retragere controlată în zonele din jurul lui Bakhmut. Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).
Rusia este profund îngrijorată de relatările din presă cu privire la posibila furnizare de muniție sârbă către Ucraina și urmărește dezvoltarea acestui subiect, a declarat reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Ea a mai spus că Rusia este „profund îngrijorată” de aceste informații.
Pe 03.03.2023, pe rețelele de socializare a fost postat un videoclip cu o trecere în revistă a unor fortificații defensive construite în localitatea Evpatoria din Peninsula Crimeea, de-a lungul coastei Mării Negre. Structurile de tranșee par să fie concepute pentru a opri debarcarea trupelor inamice dinspre mare. Fortificațiile sunt dotate și cu locașuri tragere.
Comandantul Forţelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a vizitat vineri trupele ce apără oraşul Bahmut aflat sub asediul trupelor ruse, care au desfăşurat acolo cele mai experimentate unităţi şi se dau lupte intense în oraş şi în jurul acestuia, în timp ce ultimele rute de acces pe care trupele ucrainene le mai controlează spre acest oraş sunt bombardate intens de artileria rusă, transmit Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.
Joi, 2 martie, mass-media rusă de propagandă a răspândit informații neconfirmate despre presupusa infiltrare a „sabotorilor ucraineni” în zonele de frontieră ale regiunii Bryansk.
O rețea de cel puțin 20 de camere de tortură în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a fost „planificată și finanțată direct de statul rus”, au anunțat joi anchetatorii internaționali pentru crime de război, relatează Reuters.
Un grup numit Corpul voluntarilor ruşi (RDK), care se descrie ca o formaţiune de voluntari ruşi care face parte din forţele armate ucrainene, a revendicat, într-o înregistrare video postată pe internet, atacul produs joi în regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina.
Pe 02.03.2023, Informațiile militare ucrainene au făcut noi precizări despre pregătirea unei ofensive la scară largă a armatei ruse. Potrivit acestora, trenuri cu personal și echipamente sunt transferate din Republica Belarus în zonele care se învecinează cu zona așa-zisei operații militare speciale.
Marea bătălie a tancurilor de lângă Vuhledar a devenit cea mai mare bătălie cu tancuri din timpul invaziei ruse din Ucraina, rezultatul fiind o înfrângere grea suferită de trupele ruse, relatează NYT.
Germania şi "alţi parteneri" poartă discuţii cu Kievul pe tema unor "viitoare angajamente în materie de securitate pentru Ucraina", a declarat joi cancelarul Olaf Scholz, relatează Agerpres, care citează AFP.
Armata rusă încerca joi "să elimine" un grup de "sabotori" ucraineni infiltraţi în regiunea Briansk, frontalieră cu Ucraina, a anunţat guvernatorul local, Aleksandr Bogomaz, potrivit căruia un civil a fost ucis şi un copil rănit, relatează Agerpres, care citează agențiile AFP şi Reuters.
Delir total în studiourile de televiziune din Rusia, unde propagandistul principal al Kremlinului Vladimir Soloviov a luat la „țintă” Italia, pe care a amenințat-o cu trecerea Alpilor și invazia.
Secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, a declarat miercuri că şeful unităţii paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, este "un criminal de război", relatează Agerpres, care citează AFP.
Ucraina așteaptă cât mai multe tancuri Leopard 1 și 2 de producție germană, tancuri care vor fi donate de statele aliate și care ar putea pune în dificultate forțele ruse de ocupație, permițând ucrainenilor să rupă liniile ruse. Cel puțin pe hârtie.
Armata rusă a anunţat miercuri că a doborât zece drone ucrainene în timpul unei tentative de atac "masiv" împotriva instalaţiilor sale din peninsula ucraineană anexată Crimeea, a doua zi după o incursiune similară a mai multor aparate de zbor pe teritoriul rus, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
În urma anunțului făcut, la sfârșitul lunii ianuarie, de statele occidentale, așteptarea era ca blindatele promise să înceapă să curgă în Ucraina. Totuși, ceva pare că nu funcționează, statele europene întârziind cu anunțurile de livrare a tancurilor Leopard, iar publicația americană New York Times a susține că a găsit motivul întârzierilor.
Statele Unite au confirmat încă o dată că nu au găsit nicio dovadă că armele pe care le-au furnizat Ucrainei au fost utilizarea necorespunzătoare, a precizat Celeste Wallander, asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în fața Subcomisiei pentru Apărare a Camerei Reprezentanților, relatează CNN.
Ucraina înăspreşte controlul la frontiera cu Transnistria, unde armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii, relatează marţi publicaţia ucraineană RBC.ua, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru graniţa de stat, Andrei Demcenko.
O desfăşurare de trupe ruse în Transnistria, pe cale aeriană, este imposibilă, deoarece Ucraina nu va permite niciodată aeronavelor rusești să traverseze spațiul său aerian, a declarat, în timpul unui interviu, Natalia Gumeniuk, şefa Centrului Comun de Presă al Comandamentului Operaţional "Sud" al armatei ucrainene.
Tancurile germane Leopard au fost reperate lângă Bahmut, susține consilierul șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Jan Gagin, potrivit agenției RIA Novosti.
Dacă China va furniza arme sau muniţii Rusiei, Statele Unite nu vor ezita să sancţioneze companiile şi persoanele chineze implicate în astfel de operaţiuni, întrucât Washingtonul consideră că toate ţările trebuie să respecte sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Rusiei după ce aceasta a pornit războiul contra Ucrainei, a transmis marţi secretarul american de stat Antony Blinken în timpul unei vizite oficiale în Kazahstan.
Forțele ruse au continuat marți înaintarea pentru a încercui și captura orașul Bahmut, din estul Ucrainei, unde comandantul forțelor terestre ale Ucrainei a descris situația ca fiind „extrem de tensionată”.
Capturarea Bahmutului, scena unora dintre cele mai sângeroase lupte, ar fi prima reușită majoră a Rusiei în mai bine de șase luni și ar deschide calea pentru ocuparea ultimelor centre urbane rămase din regiunea Donețk.
Ucraina a avertizat oficial autoritățile din Republica Moldova că Federația Rusă plănuiește o lovitură de stat militară la Chișinău. În schimb, surse oficiale ruse au început să răspândească informații despre concentrarea trupelor ucrainene pe tronsonul transnistrean a frontierei de stat și despre posibila declanșare a unui război pe „frontul de sud-vest”.
Posibila distrugere a avionului A-50U - aeronavă de supraveghere a Forțelor Aeriene ruse, de tip AWACS, ar fi o lovitură puternică dată Moscovei, dar asta nu va împiedica Rusia să continue atacurile, susțin oficialii ucraineni. Între timp a fost publicată și prima imagine din satelit cu aeronava A-50U lovită.
Achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon, care vor completa încă două escadrile, a fost deseori criticată în contextul în care avioanele sunt second hand, cu toate că Ministerul Apărării a specificat în mai multe rânduri că achiziția reprezintă tranziția către F-35 Lightning II.
Directorul general al companiei turce BMC, Murat Yalcintas, a anunțat că tancul Altay, produs de BMC Defense, pe care l-au numit "Noul Altay", va fi livrat forțelor armate turce începând cu 23 aprilie 2023. Coreea de Sud și Turcia au semnat un acord pentru ca motoarele dezvoltate de către compania sud-coreeană SNT Heavy Industries să fie folosite pe tancurile Altay. Găsirea acestui motor a fost posibilă după ani de zile de căutări.
Fondatorul Wagner, Yevgeni Prigojin, se pregătește să reducă operațiunile militare ale mercenarilor săi în Ucraina și să-și îndrepte atenția către Africa.
Generalul Oleksandr Sirski continuă să conducă operațiunea militară din estul Ucrainei. Împreună cu comandanții de unități, generalul planifică acțiuni care blochează înaintarea rapidă a forţelor ruse și le provoacă pierderi semnificative, se precizează într-un comunicat de presa publicat pe contul de Facebook al Forțelor Terestre Ucrainene.
Statele Unite intenționează să desfășoare în Orientul Mijlociu avioane de atac mai vechi, de tip A-10, ca înlocuitor pentru avioanele de luptă mai avansate, care vor fi mutate în Pacific și Europa, pe măsură ce tensiunile cu China și Rusia se intensifică, se arată într-un raport al Wall Street Journal, citat de Reuters.
Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Recent, gigantul german Rheinmetall a anunțat oficial că negociază construirea unei fabrici în Ucraina. Producătorul german intenționează să producă aici noile tancuri Panther KF51.
Capacitatea de a scufunda nave de război chineze înarmate cu rachete antiaeriene este esențială pentru apărarea Taiwanului, a declarat marți ofițerul superior al Forțelor Aeriene pentru Pacific (PACAF).
Armata chineză spune că a urmărit și „alungat” un distrugător american despre care susține că a intrat ilegal în apele de lângă Insulele Paracel, din Marea Chinei de Sud, lucru negat de americani.
Ritmul operațiunilor rusești în jurul lui Bakhmut încetinește, în schimb, trupele ruse încearcă probabil să lanseze o ofensivă în alte direcții, în special în regiunea Avdiivka, cred analiștii Institutului pentru Studiul Războiului.
Piloții ucraineni se antrenează de o lună și jumătate în Franța pe avioane de luptă multirol Mirage 2000, potrivit ziarului francez Le Figaro. Potrivit ziarului, aproximativ treizeci de piloți ucraineni au fost au trecut printr-o perioadă accelerată de pregătire pe avioane de vânătoare franceze Mirage 2000, la bazele aeriene Mont de Marsan și Nancy timp de mai bine de o lună și jumătate.
După ce anterior bombardierele strategice americane B-52H aduse recent în Europa au zburat în zona Norvegiei, în regiunea Mării Baltice sau în proximitatea Mării Negre, pe 22.03.2023, acestea au îndeplinit misiuni specifice în Marea Mediterană.
Militarii ucraineni din Bahmut au fost văzuți la începutul lunii martie utilizând o versiune americană modificată a cunoscutului lansator portabil de grenade antitanc RPG-7 de producție sovietică. Denumit PSRL-1 (Precision Shoulder-fired Rocket Launcher-1), lansatorul portabil este produs de compania AirTronic USA din Texas de regulă pentru export în țările aliate sau partenere ale SUA obișnuite cu armamentul sovietic, iar din postările de pe rețelele sociale acesta pare să aibă o prezență mai mult decât simbolică pe frontul din Ucraina.
Forțele Navale Române organizează, în perioada 20 martie - 2 aprilie, Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră. Pentru început, au avut loc manevre militare de apărare a infrastructurii critice din Marea Neagră, la „Sea Shield 2023”.
O navă cargo a sosit miercuri în portul polonez Gdynia, livrând Poloniei încă cinci tancuri coreene K2 și douăsprezece obuziere K9, a anunțat miercuri ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.
Rusia continuă să facă ordine în depozitele de echipamente dezafectate și se pare că trimite tancuri T-54 în Ucraina, au informat canalul de Twitter Clash Report, dar și serverul specializat Oryx. T-54 a fost adoptat de armata URSS în a doua jumătate a anilor 1940, iar T-55 în 1958.
Într-o recentă analiză publicată de Project Syndicate se evidențiază că Kremlinul și chiar unii din Occident dau vina pe Statele Unite și NATO pentru "provocarea" Rusiei și susțin că Ucraina este folosită ca un proxy (intermediar) occidental.
Voință și moral. Aici este cheia în această etapă a invaziei ruse, situația de pe frontul din Ucraina fiind probabil într-un moment de cumpănă. Iar oficialii ucrainenii ucraineni își dau seama de asta. După scandalul izbucnit în urma pedepsirii unui comandant ucrainean cu mare experiență de luptă, pe motiv că militarul a acordat un interviu fără a avea permisiunea superiorilor, decidenții de la Kiev iau măsuri rapide. Astfel, după schimbarea locțiitorului Șefului Armatei ucrainene, președintele Zelenski vizitează pozițiile din fix în zona în care au loc cele mai grele lupte din Ucraina.
Ministerul britanic al Apărării (MoD) a aprobat cu întârziere noul termen pentru punerea în funcţiunea a mai multor vehicule blindat de luptă pe infanterie (AFV) Ajax. Aceste vehicule militare ar urma să fie oferite armatei britanice în perioada iulie-decembrie 2025 - cu opt ani mai târziu decât era prevăzut inițial. Unul dintre cele mai importante programele militare de înzestrare - derulat în ultimii ani de Marea Britanie - a ajuns de mai multe ori pe masa comisiei parlamentare britanice pentru apărare, nu pentru aprobare, ci pentru a încerca să găsească o rezolvare cu privire la problemele tehnice şi de proiectare ale vehiculelor blindate Ajax, care sunt prea zgomotoase şi prea lente.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a părăsit miercuri Rusia după o vizită de stat în care a avut întâlniri care au durat ore bune cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a prezentat planul său de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi cu care a încheiat acorduri politice şi economice importante, transmite EFE.
SUA au oferit Slovaciei 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper la o reducere foarte mare. Propunerea este legată de dorința Bratislavei de a transfera avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, scrie Reuters.
Forțele Navale ale SUA au integrat, în premieră mondială, în lanțul de ucidere, un UAV pentru a simula lovirea unei ținte navale. Un vehicul aerian fără pilot (UAV) MQ-9 al Forțelor Aeriene americane a efectuat, pe 23 februarie, operațiunea Jackpot Hooligan III, pe timpul desfășurării Exercițiului Neptune Strike 23.1 din Marea Mediterană.
După incidentul în care a fost implicată drona americană MQ-9 Reaper și două avioane rusești Su-27, Pentagonul a decis ca UAV-urile americane să continue să zboare deasupra Mării Negre, dar a modificat rutele, îndepărtându-se de Crimeea.
Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a informat pe canalul său de Telegram că, în dimineața zilei de 22.03.2023, Flota rusă din Marea Neagră a respins un atac cu drone maritime asupra orașului.
Marți, Statele Unite ale Americii au inaugurat prima bază militară permanentă în Polonia. Potrivit ambasadorului american la Varșovia, este un semn al unității NATO „împotriva agresiunii ruse”.
Sistemele de apărare aeriană american Patriot vor fi transferate în Ucraina mai devreme decât era planificat anterior, relatează CNN care citează reprezentanții Departamentului Apărării al SUA.
Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru pentru iniţierea procedurilor de atribuire a mai multor programe de înzestrare vizând sisteme de arme SHORAD - VSHORAD, maşini de luptă pentru infanterie pe şenile - MLI, sisteme obuzier calibru 155 mm de nivel batalion, rachete aer-aer dirijate radar cu rază medie de acţiune, precum şi cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune.
Departamentul american al Apărării (DoD) va accelera furnizarea de tancuri Abrams către Ucraina, hotărând să trimită un model de tanc mai vechi recondiționat din stocuri U.S. Army, a relatat Associated Press la 21 martie, citând mai multi oficiali americani.
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat primele imagini din timpul unei utilizări a sistemului france de apărare aeriană Crotale, precizând că acesta este foarte eficient în interceptarea ţintelor aeriene. Biroul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene a publicat un material video cu momentul în care sistemul de apărare aeriană Crotale interceptează o rachetă rusească. Sistemele de apărare antiaeriană Crotale au ajuns în Ucraina ca parte a ajutorului militar acordat de Franța.