Când UE dă rateuri, Finlanda ia problema pe cont propriu și crește producția de muniție pentru Ucraina
Finlanda intenționează să crească producția de muniție de artilerie în următoarele săptămâni, ceea ce va însemna că Helsinki își respectă cu vârf și-ndesat angajamentele făcute în primăvară, de a înarma Ucraina.
Informația a venit chiar de la ministrul finlandez al apărării Antti Häkkänen, care a declarat într-un interviu pentru ziarul Italehti că guvernul său va lua o decizie finală, probabil, până înainte de Crăciun.
„Am încheiat negocierile cu privire la modul în care Finlanda va continua să crească producția de muniție pentru înarmarea Ucrainei”, a spus ministrul, adăugând că „scopul este de a sprijini Ucraina chiar mai mult decât înainte”, potrivit Italehti.
„Finlanda plănuiește să investească zeci de milioane de dolari în creșterea producției de muniție”, a promis Häkkänen.
Europa, între ciocan și nicovală
Foto: Muniție folosită de sistemele antiaeriene Gepard
Creșterea producției de muniție este, probabil, doar vârful aisbergului în privința problemelor industriei europene de apărare, după 30 de ani de subfinanțare cronică.
Practic, statele europene se confruntă cu o imensă dilemă - să treacă rapid la o producție intensivă de război (pe modelul Rusiei) sau să meargă într-o cadență mai mică.
Prima variantă, înseamnă privilegierea industriei de apărare, în detrimentul unor sectoare de activitate ”pașnice”; pe termen lung, o asemenea strategie nu e sustenabilă, dar statele europene trebuie să pună în balanță riscurile la care se expun dacă nu accelerează producția de armament.
În schimb, un ritm prea scăzut de înarmare ar însemna că Europa își semnează singură sentința, în urma căreia va deveni un actor irelevant pe scena internațională.
Europa este mai aproape ca oricând de o posibilă de confruntare cu Rusia.
Evaluarea, experților germani de la Centrul pentru Securitate și Apărare, relevă că Rusiei îi va lua între 6 și 10 ani pentru a-și reface armata, cea ce înseamnă că, practic, avem la dispoziție între 5 și 9 ani pentru a consolida o forță militară credibilă.
Dacă ținem cont că deciziile la nivelul UE se iau în urma negocierilor prelungite între state și Bruxelles, înțelegem că e nevoie de inițiative care să plece de la nivel național, așa cum e cazul Finlandei sau Germaniei.
Anunțul Finlandei vine „pe fondul îngrijorării că UE nu își va îndeplini promisiunea de a furniza Ucrainei un milion de grenade până în martie 2024”. Până la 30 noiembrie, 480.000 de obuze fuseseră livrate sau erau pe drum – mai puțin de jumătate din cantitatea promisă, remarca publicația ucraineană UPravda.
România este pe principiul ”tace și (nu știm ce) face”. Nu există prea multe informații privind proiectele de dezvoltarea producției de muniție. Acum câteva luni, NYT amintea în treacăt că țara noastră ar fi semnat, anul acesta, un contract cu compania turcească MKEK pentru producția de obuze de 155 de milimetri.
Obuzier de 152 mm aflat în dotarea Armatei române. Foto: MApN
În vara lui 2022, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, explica pentru DefenseRomania, că România a reînceput producția de proiectile pentru piesele de artilerie de 152 mm, de calibru sovietic, pentru a ajuta Ucraina.
”Deși România nu mai producea astfel de muniție, s-a luat decizia de a reîncepe producerea și de a acorda ajutor din rezervele pe care le are România azi. Din diferite considerente aceste lucruri nu se fac publice, dar e important că se acordă acest ajutor”, declara atunci fostul ministru al Apărării din RM.
Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste un milion de obuze de artilerie, susțin serviciile de informații sud-coreene
Eșecul UE de a furniza Ucrainei cantitatea de muniție promisă va ieși și mai mult în evidență în comparație cu Coreea de Nord. Potrivit informațiilor furnizate de agențiile de informații sud-coreene, ea a reușit să predea Rusiei peste zece transporturi de muniție pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, inclusiv peste un milion de proiectile de artilerie.
Potrivit lui Häkkänen, sprijinul pentru Ucraina este o problemă fundamentală pentru Helsinki. Finlanda a cerut NATO și UE să convingă țările europene mai mari să producă și să furnizeze mai multe arme pentru Kiev.
În același timp, țara nordică și-a anunțat cel de-al 20-lea pachet de ajutoare pentru Ucraina în valoare de 109 milioane de dolari în noiembrie. În total, a oferit deja 1,6 miliarde de dolari (peste 36 de miliarde de coroane) țării atacate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News