Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul a decis că va răspunde atacului iranian. Ce arsenal au Israelul și Iranul
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Bugetul anual al IDF de aproximativ 23,6 miliarde de dolari depășește cheltuielile militare totale ale Egiptului, Iranului, Libanului și Iordaniei la un loc
Armata israeliană, foto IDF, facebook
Armata israeliană, foto IDF, facebook

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi,

În atacurile iraniene au fost folosite peste 120 de rachete balistice, peste 30 de rachete de croazieră și aproximativ 170 de drone.

Cabinetul de război israelian a decis asupra unei riposte "clare şi puternice" contra Iranului.

Nu este clar cum vor alege israelienii să riposteze, însă escaladarea conflictului ar putea implica dezlănțuirea unor forțe militare gigantice.

 

Arsenalul Iranului

Rachetă iraniană Zolfaghar 

Teheranul are cel mai mare arsenal de rachete balistice și drone din Orientul Mijlociu, inclusiv rachete de croazieră și antinavă, precum și rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune.

Iranul are, de asemenea, un stoc mare de drone cu o rază de acțiune de la 2.000 la 2.500 de kilometri și poate zbura jos pentru a evita detectarea.

Shahed 136 are o rază de acțiune de 2.500 de kilometri (aproximativ 12 ore) și poate transporta un focos mic de 40 de kilograme, care explodează la impact. Ele pot fi lansate individual sau ca roi dintr-un camion de lansare. Nu sunt foarte rapizi (180 km/h), dar pot zbura la o altitudine foarte joasă (60 de metri).

Drona de luptă Mohajer-6 este omologul iranian al Bayraktar TB-3 turc, dar este ceva mai scurtă și are o anvergură mai mică. A fost conceput în primul rând pentru recunoaștere pe câmpul de luptă, dar poate transporta până la patru bombe ghidate, cu o greutate totală de până la 150 de kilograme.

În august, Iranul s-a lăudat cu un vehicul aerian fără pilot avansat, produs pe plan intern, numit Mohajer-10, cu o rază de funcționare de 2.000 km, capacitatea de a zbura până la 24 de ore și o sarcină utilă de până la 300 kg.

În arsenalul militar al Iranului, există cel puțin nouă tipuri de rachete care pot ajunge în Israel, potrivit agenției de presă iraniene IRNA. Comandamentul Central al SUA a estimat în 2022 că Iranul are peste 3.000 de rachete balistice în arsenalul său.

Printre acestea se numără rachetele balistice cu rază medie de acțiune Sejil-2, care pot zbura cu o viteză de peste 17.000 km/h și pot atinge o țintă la 2.000 km, Khaibar (cunoscut și ca Khorramshahr-4) cu o rază de acțiune de 2.000 km și un focos care cântărește 1.500 de kilograme și racheta Qasem, care are o rază de acțiune de 1.400 km și o sarcină utilă de 500 kg și poartă numele fostului comandant al forței de elită Al Quds din Iran, Qasem Suleimani.

Ar trebui de asemenea evidențiată racheta balistică Emad, care are o rază de acțiune de aproximativ 1.700 km și este prima rachetă balistică cu ghidare de precizie cu rază medie de acțiune a Iranului, cu posibilitatea de a separa focosul și a avea controlul până la sfârșitul traiectoriei.

Racheta balistică Shahab-3 are o rază de acțiune de 1.000 km atunci când este echipată cu o sarcină utilă de 1.200 kg sau 2.000 km fără sarcină utilă. Se bazează pe racheta Nodong-1 a Coreei de Nord, dar Iranul a folosit tehnologia de ghidare chineză pentru a îmbunătăți precizia loviturii.

Racheta Kheibar Shekan este o rachetă balistică cu rază medie de a treia generație, operată de IRGC. A fost introdus în 2022 și are o autonomie de 1.400 de kilometri.

Racheta balistică Ghadr-110 este o versiune îmbunătățită a rachetei Shahab-3, care poate transporta un focos cu o greutate de până la 1.000 kg.

Iranul produce, de asemenea, rachete de croazieră Paveh, care au o rază de acțiune de până la 1.650 km, și rachete hipersonice Fattah-2, care constau dintr-o combinație de vehicule cu planare hipersonică și rachete de croazieră hipersonice. Au o autonomie de la 1500 la 1800 de kilometri.

Rachetele hipersonice pot zbura de cel puțin cinci ori viteza sunetului și pe traiectorii complexe, ceea ce le face dificil de interceptat. 

Iranul are în arsenalul său militar rachete de croazieră precum Kh-55, care poate transporta arme nucleare, cu o rază de acțiune de până la 3.000 km, și racheta antinavă avansată Khalid Farzh, cu o rază de acțiune de aproximativ 300 km, care poate transporta un focos de 1.000 kg.

La atacul de zilele trecute, tacticile folosite de Iran au fost similare cu cele folosite de Rusia în atacurile sale asupra Ucrainei, implicând mai multe valuri de atacuri care lansează o combinație de rachete balistice și de croazieră alături de drone kamikaze. 

 

Sistemul de apărare al Israelului

Cu un buget militar anual care depășește 20 de miliarde de dolari și acces la cele mai avansate echipamente militare americane, Israelul controlează cerul și o mare parte a mării din jurul teritoriului său.

Sistemul de apărare antirachetă multistrat al Israelului include Iron Dome, David's Slingshot și sistemele Arrow-2 și Arrow-3, care au fost dezvoltate în cooperare cu SUA.

Iron Dome este un sistem specializat pentru doborârea rachetelor cu rază scurtă de acțiune. A interceptat mii de rachete de când a fost activată la începutul ultimului deceniu, inclusiv mii de interceptări în timpul războiului împotriva Hamas și Hezbollah. Israelul spune că are o rată de succes de peste 90%.

Sistemul David Sling este conceput pentru a doborî rachete cu rază medie de acțiune și poate, de asemenea, intercepta vehicule aeriene fără pilot și rachete balistice tactice. Israelul îl folosește în mod regulat pentru a doborî rachete și drone trase de Hezbollah din Liban.

Sistemele Arrow-2 și Arrow-3 pot intercepta amenințările la o rază de până la 1.500 și, respectiv, până la 3.000 de kilometri, inclusiv rachete înarmate cu un focos nuclear.

Israelul are și sistemul Iron Beam, care folosește raze laser pentru a distruge drone și rachete. Israelul a spus că acest sistem va schimba jocul, deoarece este mult mai ieftin de operat decât sistemele existente. Cu toate acestea, se pare că nu este încă operațional. Israelul folosește și sistemul de rachete american Patriot pentru a doborî avioane și drone.

Se crede că Israelul are zeci de focoase nucleare (deși nu a admis niciodată acest lucru), dar și drone extrem de sofisticate, avioane de luptă, tancuri, submarine și artilerie.

Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.

Israelul și-a început programul de rachete încă din anii 1960, în cooperare cu Franța, când a dezvoltat, testat și vândut Israelului racheta Jericho, care a devenit operațională în anii 1970. Această rachetă are o rază de acțiune de 500 km și poate transporta arme nucleare și chimice. La mijlocul anilor 1970, Israelul a dezvoltat racheta Jericho 2 împreună cu Republica Africa de Sud. Este o rachetă balistică cu o rază de acțiune de aproximativ 1.500 km. Israelul a efectuat mai multe teste ale rachetei în Marea Mediterană, unele dintre ele ajungând în Creta, iar altele aterizează lângă Benghazi, Libia.

La sfârșitul anilor 1990, Israelul a început să dezvolte ICBM în trei trepte Jericho 3, cu o rază de acțiune de până la 15.500 km, capabil să transporte mai multe focoase nucleare și termonucleare între 800 kilotone și 12 megatone, de 650 de ori puterea bombei atomice aruncate de Statele Unite pe Hiroshima. Se estimează că racheta a devenit operațională în 2008.

Potrivit unui raport secret către Congresul SUA, racheta oferă Israelului capacitatea de a provoca daune nucleare tuturor țărilor din Orientul Mijlociu, Africa, Europa, Asia, aproape toată America de Nord și mari părți din America de Sud și Oceania. Se pare că Israelul dezvoltă, de asemenea, următoarea generație Jericho, Jericho 4, o rachetă în trei trepte, ale cărei capacități vor include transportarea focoaselor cluster.

Pe lângă faptul că este capabil să transporte rachete nucleare, Israelul și-a echipat seria de submarine Dolphin cu o rachetă de croazieră numită Popeye Turbo SLCM, care poate atinge o rază de acțiune de 1.500 km și poate transporta un focos nuclear. Fiecare submarin Dolphin are patru rachete de croazieră Popeye Turbo SLCM. 

În plus, Israelul dezvoltă noi rachete pentru submarinele Dolphin care includ un sistem de lansare verticală. Rachetele care vor fi pe noul submarin sunt rachete balistice care sunt lansate din submarin în același timp cu rachetele de croazieră.

În plus, Israelul deține bombe de distrugere a buncărelor cu rază lungă de acțiune, care pot lovi unele dintre instalațiile nucleare ale Iranului, pot deteriora instituțiile, terminalele de combustibil și pot paraliza exporturile de petrol ale Iranului, atacând portul Bandar Abbas.

Rachetele nu sunt singura opțiune de atac pe distanță lungă pe care Israelul o are. IDF are, de asemenea, un arsenal de drone care include seria Heron, Hermes și Skylark.

Dintre acestea, ar trebui evidențiată drona Hermes 900, care are o rază operațională de 1.000 de kilometri și poate rămâne în aer mai mult de 30 de ore și este înarmată cu rachete aer-sol precise pentru țintirea țintelor.

Heron TP este un UAV strategic care poate atinge o mie de kilometri și o înălțime maximă de aproximativ 14.000 de metri. Poate transporta combustibil și senzori cu o greutate totală de aproximativ 2,7 tone.

Israelul produce, de asemenea, drone Skylark mai mici, care sunt utilizate în principal pentru supraveghere, spionaj și strângere de informații.

 

Apărarea antiaeriană a Iranului

Foto: Khordad-15

În ultimii ani, Iranul și-a dublat eforturile de a echipa Hezbollah și alți aliați regionali cu sisteme avansate de apărare aeriană, iar la începutul acestui an a dezvăluit două noi sisteme de apărare aeriană.

Sistemul antibalistic Arman are o rază medie și poate identifica ținte la 180 de kilometri și le distruge la 120 de kilometri. Sistemul poate trage șase ținte simultan.

Sistemul de apărare antiaeriană Azarakhsh poate fi montat pe mai multe tipuri de vehicule și utilizează un radar, un sistem electro-optic și un sistem termic pentru a detecta și urmări ținte.

Pe lângă aceste noi sisteme antiaeriene, Iranul se bazează foarte mult pe Khordad-15, un sistem modern de apărare aeriană introdus în 2019, care este similar cu sistemul Patriot al armatei americane. Acest sistem poate angaja simultan până la șase ținte de dimensiunea unui avion de luptă dintr-o rază de 120 de kilometri.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Scenariul 20-80, tot mai aproape: Trump a avut o conversație telefonică cu Putin despre războiul din Ucraina
Un tanc T-90M distrus de Ucraina, sabotat de ruși încă din fabrică (Foto): Plăcile de armură din blindajul reactiv ERA, înlocuite cu cărămizi
Nou record de drone rusești pe cerul Ucrainei: 145 de UAV-uri Geran-2 (Shahed) au fost lansate asupra unor ținte din Ucraina, din patru direcții diferite
Arabii revin pe scena irakiană. Arabia Saudită și Irakul semnează un acord militar cu puternice semnificații pozitive în regiune
O primă veste bună pentru Ucraina: SpaceX va asigura Ucrainei accesul la Starlink și sub mandatul lui Trump. Musk, atras în noua administrație
Cehia se teme de un posibil acord între SUA și Rusia care să nu fie în interesul Europei și al Ucrainei. „Acum situație e mai bună pentru Rusia decât pentru Ucraina”
SUA permit contractorilor americani să ajungă în Ucraina, dar nu pentru a lupta ci pentru a face mentenanță avioanelor F-16. Rămâne de văzut dacă Trump va păstra decizia
Nicio surpriză, nu? Ucraina a analizat drona rusească S-70, doborâtă intenționat de un Su-57, iar ea conține componente occidentale
Rusia ridică miza: Coreea de Nord luptă deja în Europa, iar soldații lui Kim vor fi una din pârghiile de negociere pentru Putin
Ucrainenii au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Saratov din Rusia, aflată la 1.000 de km distanță
Zelenski: „11.000 de soldaţi nord-coreeni luptă pentru Rusia la Kursk”. Ucraina confirmă că Phenianul a înregistrat deja pierderi
Ofensivă de iarnă în teritoriul rus? Ucraina ar pregăti o nouă incursiune în Rusia, ca „ultimă ofensivă” înainte ca Trump să preia puterea
De la MiG-29 la sute de tancuri, inclusiv Leopard 2. Avem bilanțul impresionant al armelor trimise de Polonia pentru Ucraina
NATO amintește de implicarea Coreei de Nord în războiul împotriva Ucrainei pentru a-l ralia pe Trump împotriva amenințării Rusiei
Poveste cusută cu ață albă a Ministerului rus al Apărării, față de situația din regiunea Kursk: Pierderile suferite de armata ucraineană au depășit 30.000 de militari
Noua administrație Trump ar putea susține amânarea aderării Ucrainei la NATO. La schimb, SUA va ajuta Kievul să descurajeze un viitor atac rusesc
Atacul cu drone în Marea Caspică este o lovitură aplicată de Ucraina asupra rutei armelor iraniene
Președintele sud-coreean nu exclude varianta să furnizeze arme în Ucraina
Bill Clinton: În 2000 Yasser Arafat m-a mințit. SUA și Israelul au oferit un stat palestinienilor, care inițial au acceptat oferta
Diversiune sau nu? Rusia adună forțe în sud, dar Kievul susține că inamicul nu are resursele. Oricum, Armata ucraineană spune că a pregătit acolo ”o adevărată fortăreață”
Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării Yoav Gallant pentru că “și-a pierdut încrederea”
Drone de atac au lovit o unitate militară din Daghestan (Foto/Video): Ţinta ar fi fost navele Flotilei ruse din Marea Caspică
Raport alarmant: Forțele ruse au crescut de patru ori numărul de Shahed lansate împotriva Ucrainei, în ultimele trei luni
Ucrainenii pot lupta diferit pe teritoriul Rusiei. Cum defensiva din Kursk profită de absența orașelor de apărat
Iranul plănuiește un atac complex asupra Israelului după alegerile din SUA, dar înainte de învestirea noului președinte american
Remarcabilă demonstrație de măiestrie militară: Un avion ucrainean MiG-29 a lansat bombe GBU-39 asupra forţelor ruse (Video)
Exemplul lituanian ar trebui să dea de gândit și României: Memorandum cu Ucraina pentru producția de drone, muniții și electronice
În weekend, Forțele ruse au efectuat cel mai lung atac cu ”Shahed-uri” de la începutul războiului
Paradoxul războiului de uzură. Kievul va reuși să producă rachete balistice în 2025, dar are probleme cu obuzele de calibru sovietic: ”Sunt rezervate complet până în 2026”
Numărul Shahed a explodat în ultimul an, iar pe front rușii folosesc o tactică ucraineană: Drone controlate prin fibră optică

Ştiri Recomandate

Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Austria a ridicat veto-ul. Guvernul confirmă: România va adera deplin la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
”Deveselul” polonez, din nou pe radarul Rusiei: ”Noua bază americană din Polonia crește pericolul nuclear general. E pe lista noastră”
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
„Atenție unde calci”. SUA mai pregătesc o surpriză: Vor furniza și vor permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal împotriva trupelor ruse
Armata britanică renunță la navele, dronele și elicopterele învechite
pixel