Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce pregătește Rusia în 2023: Trei scenarii posibile ale războiului din Ucraina, de la ofensivă majoră și până la deschiderea unui nou front
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
După ce generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General rus, a primit comanda nemijlocită asupra grupului de forțe implicat în războiul din Ucraina, au apărut unele întrebări privind posibile schimbări în strategia Moscovei de a acționa militar pe teritoriul Ucrainei.
Situația pe frontul din Ucraina la mijlocul lunii ianuarie 2023. Foto: Al Jazeera
Situația pe frontul din Ucraina la mijlocul lunii ianuarie 2023. Foto: Al Jazeera

ONG-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care prezintă, zilnic, o sinteză a operațiilor militare din Ucraina, a publicat, pe 15 ianuarie, un raport care, se concentrează pe pregătirile probabile ale Rusiei de a desfășura o acțiune strategică decisivă în 2023. Potrivit ISW, această mișcare este menită să întrerupă șirul de succese operaționale ale Ucrainei și să permită Rusiei să recâștige inițiativa, fapt ce ar explica numirea generalului Gherasimov la comanda nemijlocită a operației.

Înainte de a prezenta argumentele ISW, mai trebuie menționat că, acum, comandantul rus al operației, în speță generalul Gherasimov, are autoritate asupra tuturor forțelor armate ale Rusiei și, spre deosebire de predecesorii săi, are la dispoziție, fără să ceară aprobare, capabilități și rezerve strategice nefolosite până în prezent, pentru care comandanții anteriori trebuiau să ceară autorizare. De exemplu, ar putea arunca în luptă toată aviația tactică și toate forțele aeromobile, fără să fie nevoit să ceară aprobare. Teoretic ar putea să dispună pentru manevre de intimidare, inclusiv de triada nucleară, cu mențiunea că nu poate da ordine pentru lansări de luptă.

Tănând cont de evoluțiile politico-militare din ultimele două-trei luni, ISW a identificat mai multe linii de efort (LOE – line of effort), asupra cărora se va concentra Rusia pentru a susține o acțiune decisivă în următoarele șase luni:

2. Ocupant ru... (rusia-soldat-invazie-ucraina-armata-rusa_10601000.jpg)

Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

LOE 1: Kremlinul intensifică eforturile de generare a forței atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Putin și Ministerul rus al Apărării au anunțat planuri de extindere drastică a armatei ruse convenționale prin formarea de noi divizii, restabilirea districtelor militare din vestul Rusiei de dinainte de 2010 și creșterea vârstei de recrutare - toate indicând intenția de a reforma armata rusă pentru a conduce lupte convenționale la scară largă. Serviciile de informații ucrainene au raportat că Kremlinul încearcă să ridice numărul personalului militar la două milioane până la o dată nespecificată (de la aproximativ 1,35 milioane în septembrie 2022), în timp ce oficialii de informații occidentali au remarcat că, comanda militară rusă se află în „pregătiri serioase” pentru un potențial al doilea val de mobilizare.

LOE 2: Armata rusă conservă personalul mobilizat pentru o întrebuințare viitoare - o inflexiune față de abordarea inițială a Kremlinului de a trimite trupe neantrenate pe front în toamna anului 2022. Putin a declarat, pe 7 decembrie, că Forțele Armate ruse nu au trimis încă tot personalul mobilizat din primul val de mobilizare către linia frontului, probabil că va dura timp pentru a antrena și echipa aceste forțe pentru o utilizare ulterioară.

LOE 3: Rusia încearcă să-și revigoreze baza industrială de apărare. Din decembrie, Putin a ținut mai multe întâlniri de conducere și a vizitat întreprinderi de apărare din întreaga țară. Putin a recunoscut public problemele legate de aprovizionare, cum ar fi lipsa dronelor de recunoaștere, și a cerut în special ca unul dintre miniștrii săi să emită contracte de achiziții publice de apărare într-un interval de timp mai scurt decât era planificat. Putin și alți oficiali de la Kremlin au întreținut unele discuții potrivit cărora, autoritățile ruse ar putea naționaliza proprietăți pentru a sprijini efortul de război al Rusiei.

LOE 4: Putin recentralizează în subordinea Ministerului Apărării, controlul asupra efortului de război din Ucraina prin numirea de comandant al teatrului de acțiuni militare pe cel mai înalt ofițer în uniformă al Rusiei, șeful Statului Major General, Valery Gherasimov.

LOE 5: Kremlinul își intensifică coordonarea spațiului informațional rusesc pentru a sprijini războiul. Kremlinul modelează spațiul informațional pentru a regenera sprijinul pentru invazie prin reintroducerea narațiunilor de dinainte de 24 februarie și prin luarea de măsuri pentru a recâștiga controlul asupra acoperirii războiului, după ce anterior a cedat acest spațiu unei varietăți de actori independenți. Oficialii de la Kremlin au reluat, la sfârșitul anului 2022, promovarea unei narațiuni false, conform căreia existența unei Ucraine independente amenință suveranitatea și cultura Rusiei, justificând invazia Rusiei și sacrificiile ruse ca măsuri inevitabile și necesare de „autoapărare”. Propagandiștii de la Kremlin au intensificat, de asemenea, narațiunile despre consecințele juridice internaționale care așteaptă Rusia dacă nu câștigă războiul, de natură să stârnească temeri de înfrângere și să motiveze rededicarea spre război. Kremlinul și-a intensificat eforturile de a dezvolta relații cu și de a coopta cunoscuți bloggeri pro-război care au apărut ca o alternativă puternică atât la Putin, cât și la acoperirea deliberat vagă a războiului făcută de Ministerul rus al Apărării.

 

Scenariile luate în calcul

 

Situația în estul Ucarinei, 16 ianuarie 2023 

ISW, consideră că efortul Kremlinului de a se pregăti pentru o probabilă acțiune strategică decisivă în 2023 nu exclude eforturile de a stabili condițiile pentru un război de uzură, pe termen lung.

Acțiunea strategică decisivă a Rusiei în 2023 se poate manifesta în mai multe cursuri posibile de acțiune (COA – course of action) care nu se exclud reciproc. Conform doctrinei militare americane, o armată poate întreprinde o acțiune decisivă la fiecare nivel al războiului pentru a produce un rezultat definitiv și a atinge un obiectiv. Acțiunile decisive pot fi la nivel tactic, operațional sau strategic și pot fi fie ofensive, fie defensive, precizează ISW.

COA 1: O ofensivă rusă majoră, cel mai probabil în zona regiunii Lugansk. Forțele ruse ar putea încerca să conducă o ofensivă majoră în zona Regiunii Lugansk. Capturarea completă a regiunilor Donețk și Lugansk rămân obiectivele oficiale de război ale Kremlinului și se numără printre cele mai realizabile (deși încă extrem de provocatoare) obiective ale Rusiei, dat fiind că regiunile Donețk și Lugansk sunt din punct de vedere logistic teritoriile cele mai ușor de capturat de Rusia.

Forțele ruse au desfășurat forțe suplimentare în regiunea Lugansk și au întreprins alte activități semnificative în 2022, despre care ISW consideră că pot sprijini o operațiune ofensivă în regiunea Lugansk. ISW continuă să evalueze că este puțin probabil ca forțele ruse să conducă o ofensivă în sudul Ucrainei, în regiunile Herson sau Zaporojie. Fluviul Nipru desparte linia frontului în regiunea Herson și reprezintă un obstacol serios în calea manevrei. Rețeaua de fortificații de câmp ale Rusiei în regiunea Herson și minarea extinsă din regiunea Zaporojie indică faptul că forțele ruse acordă prioritate operațiunilor defensive în ambele provincii.

COA 2: O operațiune defensivă rusă pentru a învinge și exploata contraofensiva ucraineană. Kremlinul a redistribuit unități militare semnificative din direcția de sud (Herson) către regiunea Lugansk la sfârșitul anului 2022 și a stabilit fortificații în regiunea Lugansk, precum și în regiunile Belgorod și Kursk din Rusia. Oficialii ucraineni și-au semnalat de mult timp public intenția de a efectua contraofensive în 2023. Milbloggeri ruși au avertizat de mult despre contraofensivele ucrainene.

Rusia încearcă să securizeze regiunile Donețk și Lugansk – teritoriile pe care guvernul rus le-a revendicat (ilegal) ca fiind teritoriu rus – și să evite o altă înfrângere semnificativă, cum ar fi pierderea teritoriilor din regiunea Harkov sau retragerea din orașul Herson. Acestea au fost atât evenimente semnificative care au degradat moralul Rusiei, cât și percepția asupra capacității (reduse) a forțelor ruse de a-și atinge obiectivele mai mari precum „demilitarizarea și denazificarea” completă a Ucrainei. Forțele ruse ar putea încerca să învingă o contraofensivă ucraineană și să priveze Ucraina de inițiativă prin distrugerea unei proporții semnificative a forțelor ucrainene mecanizate. O astfel de acțiune decisivă rusă de succes ar putea apoi permite forțelor ruse să dezvolte o contraofensivă pentru a exploata forțele ucrainene dezorganizate și epuizate.

COA 3: Cel mai periculos curs de acțiune (MDCOA – most dangerous course of action) este cel al unei ofensive ruse în nordul Ucrainei, dar rămâne puțin probabil în acest moment. Cu toate acestea, Kremlinul creează flexibilitate în planificare și va extinde probabil prezența militară a Rusiei în Belarus în perioada premergătoare exercițiilor majore planificate (care ar putea susține o operațiune de luptă) în septembrie 2023.

Rusia va desfășura, probabil, mai multe forțe în Belarus sub pretextul exercițiilor Zapad (Vest) 2023 și Union Shield 2023, care vor avea loc probabil în septembrie 2023. Kremlinul a trimis în Belarus, pe 12 ianuarie, un ofițer superior rus, comandantul-șef al Forțelor Terestre ruse, generalul Oleg Salyukov – unul dintre cei trei adjuncți nou numiți ai lui Gherasimov – în Belarus. Salyukov ar putea avea scopul de a crea structuri de comandă și control necesare unui grup operațional de atac rus. Acestea sunt activități anormale care ar putea indica faptul că Rusia va ataca Ucraina din Belarus. Nu există în continuare nicio dovadă că forțele ruse din Belarus au creat structurile de comandă și control necesare unui grup operativ de atac, potrivit ISW.

Comentariul autorului:

Deși ISW nu exclude și alte scenarii, inclusiv o nouă ofensivă generală pe toate direcțiile sau un război pe termen lung, este interesant că ISW acordă cele mai mari șanse unei operații decisive în următoarele șase luni, ceea ce ar fi în logica aducerii generalului Gherasimov la comanda nemijlocită a grupului de forțe implicat în operație. Dacă nici Gherasimov nu reușește, ar putea însemna că războiul convențional nu dă rezultatele scontate și Kremlinul ar putea apela la alte metode de atingere a scopului său – ocuparea Ucrainei sau cel puțin tăierea ieșirii la mare a Ucrainei.

În altă ordine de idei și plecând de la ipoteza unei operații directe în regiunea Odessa, fără a trece prin regiunea Nikolaev, este de luat în calcul o debarcare în regiunea Bugeacului, urmată de joncțiunea cu trupele din Transnistria.

Este nevoie de mai multă infanterie marină, de mai multe nave de debarcare fie ele și civile convertite, de mai multă aviație, dar generalul Gherasimov are autoritate deplină să aducă aceste forțe și mijloace în poziție de luptă. Este la îndemână o astfel de operație, desigur cu mult mai multe costuri umane, iar societatea civilă rusă este posibil să fi acceptat o astfel de normalitate a războiului. Un succes aici ar fi gura de oxigen pentru Putin și conducerea actuală a Ministerului rus al Apărării. În această ipoteză, sunt de înțeles îngrijorările Republicii Moldova privind un atac împotriva sa din partea Rusiei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Baza unei unități paramilitare a armatei irakiene a fost bombardată (Foto/Video): Statele Unite precizează că nu sunt implicate
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac
Teheranul avertizează Israelul să nu răspundă: Vom lovi cu arme pe care nu le-ați mai văzut până acum. ”Va fi instantaneu, fără avertisment”
Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)
Noapte albă pentru ruși: După ce au distrus un radar ce ”vedea” la 700 km, ucrainenii au lovit un aerodrom militar din Crimeea și o fabrică de rachete S-400 de lângă Moscova
Varianta transferului F-16 în Ucraina, exclusă din start de Grecia. Premierul elen: ”Trăim într-o parte dificilă a lumii”
Sistemul similar cu cel de la Deveselu, folosit în premieră în luptă. Interceptoarele SM-3 din sistemul Aegis au doborât rachetele balistice iraniene
Dronele rusești, luate ca model de ucraineni: UAV cu motor electric care lovește la peste 100 de kilometri
Rusia prezintă imagini cu posibila distrugere a unui sistem ucrainean de apărare antiaeriană IRIS-T SLM (Foto/Video)
Rețeta britanică pentru distrugerea Podului Crimeea: Lovitură simultană cu Storm Shadow, F-16 și drone maritime
Israelul a decis că va răspunde atacului iranian. Ce arsenal au Israelul și Iranul
Rusia vrea un nou trofeu de Ziua Victoriei și atacă în valuri. Kievul: ”Au sarcină să captureze Chasiv Yar până pe 9 mai”
Israelul, în alertă maximă în timp ce cumpănește răspunsul la atacul iranian. Cum ar putea forțele aeriene israeliene să îngenuncheze Iranul
”Nici nu mai știi dacă sunt ucrainene sau rusești”. Inflația de drone din prima linie face imposibilă orice acțiune surpriză pe front
Israelul a interceptat 99% din țintele iraniene. Ambasadorul Israelului: Avem cel mai avansat sistem antiaerian din lume, dar Iranul are arme avansate de distrugere
Atacul iranian ar putea grăbi votul Congresului SUA privind ajutorul acordat Israelului. Pachetul combină finanțarea Israelului cu ajutorul pentru Ucraina
Forțele ruse atacă simultan pe trei direcții pentru a profita de deficitul de arme al armatei ucrainene - ISW
Iranul declară oficial că nu dorește un război cu Israelul iar „problema e încheiată” după atacul masiv de ieri. Teheranul așteaptă răspunsul Israelului
Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Israel, dar americanii nu dau undă verde unui răspuns militar al IDF asupra Iranului. Cum mută Israelul?
Iranul a lansat un atac cu zeci de drone către Israel. IDF confirmă „începutul unui atac” în timp ce zeci de avioane de luptă israeliene patrulează cerul țării
Iranul a lansat un atac masiv cu drone către Israel /// UPDATE IDF anunță că 99% dintre dronele și proiectilele lansate de Iran au fost interceptate

Ştiri Recomandate

Israelul refuză să pună capăt definitiv războiului fără să-și atingă obiectivele. Netanyahu: Mergem până la capăt în Gaza, până la distrugerea totală a Hamas
Povestea distrugătorului HMS Sheffield, scufundat de o rachetă lansată de un Etendard. Era prima oară când măreața Marină britanică pierdea o navă în luptă după războiul mondial
Noua dronă Bayraktar TB3 bate recordul în Turcia și atinge cu motor turcesc 10.000 metri. România așteaptă primele TB2 anul acesta
Întâlnire de gradul zero la Baza 101? Cum au ajuns militari americani și ruși în aceeași bază militară
Rusia investește masiv în războiul în spațiu și își propune scurtcircuitarea avansului tehnologic al SUA. O explozie nucleară rusă în spațiu ar paraliza întreaga rețea de sateliți a Occidentului
Peter Magyar, rupt din Fidesz, clatină pentru prima oară cu adevărat puterea lui Orban. Magyar a organizat un protest cu peste 10.000 de oameni într-un bastion al lui Orban
În timp ce Putin participa la Înviere și se ruga pentru „granițele sfinte ale Rusiei”, ocupantul a lansat un tir de rachete asupra Ucrainei, ucigând cel puțin doi civili
Kinjal rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Dar Franța a învățat lecția și plusează cu categoria hipervelocitate pentru noul sistem MAMBA
Rusia amenință statele baltice cu măsuri asimetrice după ce acestea au rupt legăturile cu Moscova. Kaja Kallas, premierul Estoniei, e și ea dată în urmărire
Hamas folosește ostaticii ca scuturi umane pentru a supraviețui ofensivei IDF. Gruparea teroristă eliberează ostaticii doar cu încheierea războiului
Cum arată superioritatea aeriană a Rusiei: Ucraina a forțat „măreața” aviație militară rusă să-și disperseze avioanele, inclusiv Su-34, cu costuri mai mari
Rusia cumpără din 22 de țări piese pentru avioane. Intermediarii joacă rolul principal
Rusia l-a dat în urmărire pe Volodimir Zelenski
SUA bifează încă o premieră în aviația mondială: Un înalt oficial a zburat cu un F-16 versiunea X-62A VISTA controlat exclusiv de AI
Logica defectă a Mariei Zaharova: Cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece e dovada că Alianța pregătește un război împotriva Rusiei
Rușii susțin că au interceptat rachete ATACMS lansate de Ucraina asupra Crimeei. Propaganda rusă insinuează că noile sisteme S-500 au interceptat ATACMS
Ministerul de Externe al Franței a raportat numărul estimativ al rușilor morți în Ucraina. Cifra e imensă deși mai aproape de realitate decât datele prezentate de Ucraina
Ucraina nu mai este în război cu Rusia, ci cu o alianță de regimuri autocratice. O nouă ofensivă rusă ar putea fi fatală pentru ucraineni
Geoană: Rusia a lansat un război hibrid total împotriva noastră. Nu va rata nicio secundă ocazia de a schimba direcția României
Bombardiere strategice rusești de tip Tu-95MS au zburat în apropiere de Alaska. NORAD a confirmat detectarea și escortarea aeronavelor
Dinamica războiului din Ucraina | Șeful Forțelor Terestre Ucrainene vorbeşte despre noile tactici de luptă: Dronele au devenit dominante pe câmpul de luptă, deoarece sunt mai letale decât artileria
Reprezentantul spionajul militar ucrainean (GUR), generalul Skibitskîi: Ucraina nu va putea învinge Rusia pe câmpul de luptă, chiar dacă trupele ucrainene ar ajunge la frontierele din 1991
Ucrainenii pot utiliza armamentul furnizat de britanici după bunul plac: Rusia a atacat Ucraina, așa că Ucraina are tot dreptul să riposteze împotriva acesteia
Teama lui Putin față de Occident îl obligă să cheltuiască sume record pe înarmare: Rusia a plătit un preț uriaș pentru războiul din Ucraina, dar este pregătită să plătească și mai mult
UE și NATO denunță atacurile cibernetice ale Rusiei asupra Germaniei și Cehiei
Ce se întâmplă cu Luftwaffe? Germania va retrage 90 de avioane Tornado până în 2030, dar nemții nu au niciun plan după
Avioanele F-35 împânzesc Europa iar F-35 românești vor participa activ la apărarea ei. Pilot F-35: Aș zbura cu încredere într-un război precum cel din Ucraina
China provoacă Taiwanul: 26 de avioane de luptă și 5 nave chineze au fost detectate în jurul insulei
Dronele ucrainene fac ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova – Kursk: au fost lovite mai multe substații electrice
După modelul Bahmut și Avdiivka, rușii au transformat orașul Chasiv Yar într-o ruină. Imagini filmate cu dronele confirmă acest lucru (Video)
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Over 2,000 Romanian soldiers take part in Swift Response 24. The exercise will showcase the largest air assault operation conducted in Europe after WWII
pixel