Cea mai mare centrală nucleară din Europa va trece în proprietatea Rusiei. Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens
Potrivit cotidianului rus Izvestia, pe 05.10.2022, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind trecerea Centralei nucleare de la Zaporojie sub conducere rusească.
“Guvernul Federației Ruse va asigura acceptarea în proprietatea federală a obiectivelor de utilizare a energiei atomice ale Centralei nucleare de la Zaporojie și a altor facilități necesare pentru implementarea activităților acesteia”, se arată în document.
În plus, președintele a dispus crearea Întreprinderii unitare “Centrala nucleară Zaporojie”, în scopul asigurării siguranței dotărilor stației. Până în anul 2028, Guvernul Federației Ruse trebuie, de asemenea, să stabilească modul de utilizare a resurselor financiare și de altă natură necesare pentru asigurarea funcționării în siguranță a Centralei nucleare Zaporojie, eliberarea de licențe și reglementarea altor probleme necesare.
Anterior, guvernatorul interimar al Regiunii Zaporojie, Evgheny Balitskyi, a declarat că, din punct de vedere tehnic, este posibilă pornirea Centralei nucleare, dar partea rusă are nevoie de garanții că Forțele Armate ale Ucrainei nu vor mai bombarda stația.
Pe 21 septembrie, în cadrul Adunării Generale a ONU, șeful acestei organizații a informat despre începerea negocierilor dintre Agenția internațională pentru energie atomică (AIEA), Rusia și Ucraina cu privire la parametrii zonei de securitate din jurul Centralei nucleare de la Zaporojie. Potrivit acestuia, ambele părți implicate în conflict sunt interesate de rezolvarea situației.
În urma inspecției efectuate de specialiștii AIEA la Centrala nucleară de la Zaporojie de la începutul lunii septembrie, președintele rus, Vladimir Putin, a remarcat faptul că agenția este o organizație responsabilă, iar Moscova are încredere în raportul prezentat de aceasta. Însă, în opinia sa, AIEA se află sub presiunea SUA și a statelor europene. De aceea, potrivit liderului rus, agenția nu poate spune că atacurile asupra centralei nucleare vin de pe teritoriul ucrainean, deși acesta este “un lucru evident”.
Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa în ceea ce privește numărul de reactoare aflate în exploatare (șase) și capacitatea instalată. Aceasta “a fost luată sub protecția forțelor ruse”, ca parte a “operației militare speciale” din Ucraina. La Moscova, reprezentanții ruși au subliniat că retragerea armatei ruse din centrală s-ar putea transforma într-un dezastru, întrucât Kievul ar putea folosi stația pentru organizarea de “provocări monstruoase”.
Comentariul autorului: Pe 05 octombrie, în Federația Rusă au fost finalizate procedurile de integrare a Republicilor Populare Donețk și Lugansk și a Regiunilor Herson și Zaporojie.
Acestea s-au desfășurat în regim accelerat, duminică fiind obținut acceptul Curții Constituționale privind legalitatea acordurilor semnate de Vladimir Putin și reprezentanții celor patru regiuni pe 30 septembrie, luni acestea au fost adoptate în Duma de Stat, iar marți în Consiliul Federației.
Miercuri, președintele Vladimir Putin a promulgat documentele privind integrarea celor patru regiuni în Federația Rusă și a numit conducerea interimară a acestora, până la desfășurarea viitoarelor alegeri locale. Astfel, Denis Pushilin a devenit șeful interimar al Republicii Populare Donețk, iar Leonid Pasechnik șeful interimar al Republicii Populare Lugansk. La rândul lor, Vladimir Saldo și Evgheny Balitsky au devenit guvernatori interimari ai Regiunilor Herson și Zaporojie.
După oficializarea preluării celor patru regiuni secesioniste din Ucraina, Federația Rusă începe să reglementeze problemele referitoare la instituții, frontiere, proprietăți, resurse și altele. Se pare că Centrala nucleară de la Zaporojie este pentru conducerea Federației Ruse un obiectiv de prim rang, mai important decât orice alte probleme generate de preluarea fostelor regiuni ucrainene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News