Generalul ucrainean Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, a arătat că Medvedciuk era canalul principal de influență rusească în Ucraina.
Generalul ucrainean Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, a arătat că Medvedciuk era canalul principal de influență rusească în Ucraina.
Nu există un ”buton nuclear” pe care Putin să-l poată apăsa de unul singur. Lansarea unei arme nucleare tactice implică mult mai multe persoane, dar consecințele pentru Federația Rusă, inclusiv politice, ar fi dezastruoase.
În patru regiuni ucrainene controlate complet sau parţial de forţele ruse, a început desfăşurarea aşa-numitelor referendumuri pe tema aderării la Federaţia Rusă.
Ucraina urmărește să creeze un canal de dialog cu Israelul pe problemele din Orientul Mijlociu, pentru a face schimb de informații și a-și coordona pozițiile.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ruşii au doar câteva opţiuni care i-ar putea ajuta să supravieţuiască după anunţul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parţială.
NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit "încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială", relatează Reuters.
Putin va ordona unui milion de ruși să lupte în Ucraina, potrivit unei clauze secrete.
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unui interviu, a vorbit despre faptul că economia rusă resinte sancțiunile occidentale iar reputația Armatei rusești e tot mai proastă.
Mircea Geoană a comentat decizia președintelui rus Vladimir Putin de a decreta mobilizare parțială ca urmare a războiului din Ucraina.
„Occidentalii și toți cetățenii țărilor NATO în general trebuie să înțeleagă că Rusia și-a ales propria cale”, a spus Medvedev.
Președintele rus Vladimir Putin a decretat în cursul zilei de ieri mobilizarea parțială, ceea ce înseamnă că rezerviștii vor fi trimiși pe frontul din Ucraina, unde vor trebui să facă față contraofensivei Armatei ucrainene.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a rezistat mai bine decât credeau toți analiștii militari.
Vladimir Putin a amenințat în cursul zilei de ieri din nou NATO cu un război nuclear, precizând în discursul său din fața națiunii că Federația Rusă deține armament mai modern decât cea mai puternică alianță militară din istorie.
Mircea Geoană a subliniat că pentru NATO decizia de mobilizare parțială luată de Vladimir Putin, în pofida faptului că este o escaladare a conflictului din Ucraina, nu e o surpriză. Mai mult, NATO va oferi în continuare sprijin Ucrainei.
Mircea Geoană a comentat discursul lui Vladimir Putin de azi prin care liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială și a recurs din nou la amenințarea nucleară.
Lituania pune forțele de reacție rapidă ale armatei sale în stare de alertă maximă, a precizat azi ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas. Lituanienii au luat această decizie după ca Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare militară din Rusia de după Al Doilea Război Mondial.
Lituania va preda militarilor ucraineni drone kamikaze, achiziționate cu fonduri strânse în cadrul companiei Legion Of Boom, în perioada octombrie-noiembrie.
Generalul (r.) Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, a vorbit despre posibilitatea de a intra într-o nouă fază în războiul din Ucraina, ca urmare a mutărilor Federației Ruse.
După șapte luni de agresiune militară, Rusia nu și-a îndeplinit încă obiectivele militare stabilite în Ucraina. Războiul în curs de desfășurare din Ucraina, care a început la 24 februarie 2022, odată cu mobilizarea de către Rusia a trupelor pe teritoriul Ucrainei, în urma anunțului unei ''operațiuni militare speciale'' de către Vladimir Putin, nu a adus rezultatele pe care le aşteptau oficialii de la Kremlin. Mai mult, armata ucraineană eliberează acum teritoriile ucrainene pe care Rusia le-a ocupat începând cu 2014.
Intenţiile Rusiei de a organiza ''simulacre de referendumuri'' în zonele ocupate în Ucraina constituie o ''încălcare flagrantă a dreptului internaţional'', a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit dpa.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul privind mobilizarea parțială. Discursul care trebuia să fie publicat inițial aseară, a fost publicat în această dimineață.
Proiectul de lege privind modificarea Codului Penal prin introducerea conceptelor de „ mobilizare” și „lege marțială” a fost listat ca fiind deja semnat și publicat, deși Duma de Stat a Federației Ruse l-a adoptat doar în a doua și a treia lectură. În Rusia, un proiect de lege trebuie să treacă de obicei prin trei lecturi în Duma de Stat, scrie Insider.
O rachetă hipersonică kinjal, menită să lovească Ucraina, ar fi căzut accidental pe teritoriul Rusiei, potrivit rapoartelor mai multor instituții de știri.
Potrivit unui comunicat transmis pe 19 septembrie de guvernului de la Ljubljana, Republica Slovenia va furniza Ucrainei nu mai puțin de 28 de tancuri M-55S.
Potrivit informațiilor britanice, este aproape sigur că Flota Mării Negre a Federației Ruse și-a redistribuit submarinele din clasa Kilo din portul de origine Sevastopol către Novorossiysk, în Ținutul Krasnodar.
Grupul de mercenari Wagner, companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi refuză să se alăture, a declarat luni un înalt oficial al apărării americane, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Pe 19.09.2022, în autointitulatele Republici Populare din Donețk și Luhansk, dar și în Regiunea Herson, au fost declanșate acțiuni sau au fost făcute declarații în direcția organizării unor referendumuri pentru integrarea în Federația Rusă. Aducerea simultană în discuție a acestei probleme, sugerează faptul că s-a primit “undă verde” de la Moscova pentru demararea procedurilor necesare.
Germania a decis să ofere Ucrainei încă patru obuziere autopropulsate PzH 2000 (Panzerhaubitze) şi un pachet de muniţie suplimentar, a anunţat astăzi Ministerul german al Apărării, a precizat DPA. Guvernul german susţine că oficialii de Kiev au solicitat mai multe obuziere de acest tip.
În perioada februarie-august 2022, Rusia a scos din serviciul de luptă 4 din 14 baterii de apărare antiaeriană cu sisteme S-300, parte din sistemul stratificat de apărarea antiaeriană al oraşului Sankt-Petersburg. Acest lucru este indicat de o serie de imagini din satelit pe care le-au analizat jurnalişti filandezi ai publicaţiei Yle.
În luna mai, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au precizat că Forţele Armate Ucrainene s-au confruntat cu trupele ruse într-o localitate din regiunea Harkov. Aici, militarii ucraineni, pe lângă respingerea atacului trupelor ruse, au dat o altă lovitură de imagine armatei ruse, deoarece au distrus cel mai modern tanc rusesc T-90M Proryv/Breakthrough. Acum, la aproape cinci luni de la acel eveniment, militarii ucraineni au publicat pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu un tanc T-90M pe care l-au capturat în regiunea Harkov, în timpul retragerii forţelor ruse de ocupaţie.