Greg Hayes, CEO Raytheon a declarat că primele două instalații NASAMS au ajuns deja în Ucraina.
Greg Hayes, CEO Raytheon a declarat că primele două instalații NASAMS au ajuns deja în Ucraina.
Ministrul apărării spune că Ucraina se află la doar câteva săptămâni distanță de momentul recepționării primelor drone kamikaze cu rază mai lungă de acțiune, Switchblade 600.
Australia a anunţat joi că va trimite 70 de militari în Regatul Unit, pentru a contribui la instruirea forţelor ucrainene, transmite Reuters. Totodată, australienii vor livra Ucrainei încă 30 de vehicule blindate Bushmaster, pentru a contribui la apărarea acestei ţări invadate de Rusia.
În regiunea Luhansk, armata ucraineană a folosit lansatoare de rachete americane HIMARS pentru a distruge două obuziere ruseşti 2S5 Giatsint-S (Hyacinth-S). În apropierea satului ucrainean Popasna, ocupat în prezent de forţele ruse, armata ucraineană a indentificat mai multe poziţii ale armatei ruse unde se aflau şi două obuziere autopropulsate 2S5 Hyacinth-S.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a precizat într-un interviu pentru Politico că se declara încrezător că statele occidentale vor transfera în cele din urmă tancuri și avioane de luptă către Forțelor Armate Ucrainene, dar Statele Unite ar trebui să dea un exemplu şi să furnizeze ea prima acest tip de arme. Cu toate acestea, Reznikov nu a făcut referire la o perioadă de timp când se aşteaptă Ucraina să primească aceste arme.
Coincidență sau nu, după ce o anchetă jurnalistică a Bellingcat, The Insider și Der Spiegel a făcut publice, pe 24 octombrie, numele celor care programau traiectoriile rachetelor rusești de croazieră, bombardamentele rusești cu aceste tipuri de arme s-au redus considerabil.
Începând cu această lună, autoritățile de la Kiev au lansat o aplicație pe mobil, care permite forțelor armate ucrainene să intercepteze mai repede rachetele și dronele rusești.
După schimbarea șefului SBU din vară, lucrurile par a se mișca mai bine și în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.
Intensitatea agresiunii militare a Rusiei în Ucraina este tot mai slabă, deoarece ţara pe care a invadat-o demonstrează cât de eficiente sunt tehnologiile occidentale și cum cei care le operează (n.r. militarii forţelor armate ucrainene) își mențin avantajul pe câmpul de luptă, a precizeaz generalul german Chris Badia la o conferinţă desfășurata la Washington.
Forţele ruse se pregătesc pentru "cea mai grea bătălie" la Herson şi nu dau semne că ar fi dispuse să renunţe la cel mai mare oraş ucrainean ocupat, a afirmat Oleksi Arestovici, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o declaraţie video difuzată marţi seara.
Serviciile de informaţii britanice au numărat cel puțin șase acte de sabotaj asupra cailor ferată rusă, din luna iunie și până în prezent, şi prevăd că, în următoare perioadă, conducerea rusă va deveni din ce în ce mai îngrijorată de acest lucru.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că "Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru escaladarea ulterioară" a conflictului din Ucraina, informează dpa.
De la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse, autoritățile americane au transferat deja peste un milion de muniție pentru obuziere în Ucraina.
Orașul Bahmut din regiunea Donețk este de câteva luni cel mai fierbinte punct al bătăliilor pentru Donbas, fiind cam singura direcție semnificativă în care încearcă să avanseze trupele ruse.
Până acum, dintre oficialii ucraineni, cele mai precise prognoze au fost făcute de șeful Direcției Principale de Informații, Kirilo Budanov. El a fost cel care, cu câteva zile înainte de începerea invaziei, a prezis cel mai bine ce va avea loc.
Obținerea sistemului de apărare antiaeriană NASAMS este extrem de importantă pentru protecția antiaeriană a Ucrainei, care se bazează pe complexe sovietice, care au procent de interceptare mai mic, în special împotriva rachetelor de croazieră.
Statele Unite ar putea transfera sistemele sale mai vechi de apărare aeriană HAWK în Ucraina pentru a proteja cerul deasupra Ucrainei de loviturile dronelor și rachetelor, lansate de forțele ruse asupra infrastructurii civile și critice.
Forțele Armate ale Ucrainei au primit și folosesc deja pe câmpul de luptă sisteme americane de rachete antitanc TOW. Cu câteva zile în urmă, militarii ucraineni au publicat un scurt material video cu momentul în care lovesc un tac rusesc cu sistemul de rachete ghidate antitanc TOW. Astfel, militarii ruşi au înţeles că sistemul de rachete antitanc TOW este mult mai rău decât Javelin, deoarece tancul în care se aflau a fost făcut cenuşă.
Serbia a criticat venirea în România a unității de elită a Armatei SUA - Divizia 101 Aeropurtată, care desfășoară manevre militare la câțiva kilometri de granița cu Ucraina.
Surse din cadrul Biroului președintelui ucrainean au dezvăluit o serie de informații potrivit cărora, în ultimele luni, livrările de drone turcești de tip Bayraktar TB2 au scăzut în mod dramatic. Astfel, numărul de aparate de zbor fără pilot de acest tip primite de militarii ucraineni a fost de două ori mai mic decât în primele luni ale conflictului dintre Rusia și Ucraina.
Germania a anunțat, prin vocea cancelarului Olaf Scholz, că va livra Ucrainei încă trei sisteme de apărare aeriană IRIS-T cât mai curând posibil, fiecare dintre acestea putând proteja un oraș mare.
Centrul Național de Rezistență Ucraineană a declarat că ofițerii ai Corpului Gardienilor Revoluției din Iran antrenează forțele ruse în Belarus și coordonează lansarea dronelor iraniene.
Terminalele Starlink, care ajută la menținerea comunicării cu armata ucraineană în zona de luptă, vor funcționa în Ucraina indiferent de disponibilitatea Departamentului Apărării (DoD) al SUA de a oferi finanțare.
Forțele aerieriene ale Ucrainei au raportat că au reușit să lovească două elicoptere Ka-52, în direcția Herson.
România şi-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include şi medicină tactică de intervenţie în timp de război.
Ucraina reuşeşte să se apere cu tot mai mult succes împotriva atacurilor ruse cu drone iraniene, potrivit serviciilor de informaţii britanice, informează luni DPA.
Pe 23 octombrie, mass-media de propagandă rusă a lansat simultan aceeași știre, în care, „cu referire la surse sigure”, se relata că Ucraina, cu sprijinul Marii Britanii, pregătește o „bombă murdară” sau „cu încărcătură nucleară de putere mică”. pentru a o detona pe teritoriul său și apoi a da vina pe Rusia pentru asta.
De la începutul războiului în februarie, una din marile realizări ale NATO a fost împiedicarea extinderii conflictului dincolo de granițele Ucrainei. Acest lucru a fost realizat în primul rând prin faptul că țările NATO și-au limitat sprijinul pentru Kiev la arme și antrenament, mai degrabă decât să se implice direct într-un conflict militar cu Rusia.
Moscova încearcă o nouă escaladare a conflictului și vorbește despre o așa-numită ”bombă murdară”, care, susțin rușii, va fi detonată de Ucraina. Rușii fac referire la o armă radioactivă pe care Ucraina s-ar pregăti să o folosească.
Rusia va încetini avansul trupelor ucrainene în sud cu doar două săptămâni dacă va arunca în aer barajul hidrocentralei Kahovka, însă o astfel de decizie ar inunda teritoriul ocupat de Moscova şi ar afecta un canal de apă vital pentru Crimeea anexată, a declarat şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kiril Budanov, relatează Agerpres, care citează Reuters.