Armata siriană a lui Assad, aliatul lui Putin, a efectuat un alt atac chimic în 2018. Un elicopter sirian a lansat clor deasupra unei zone rezidențiale
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
Potrivit unui raport foarte aşteptat realizat de anchetatori ai OIAC, "există motive rezonabile pentru a crede" că cel puţin un elicopter al forţelor aeriene siriene a lansat doi barili de gaz toxic asupra oraşului Douma, lângă Damasc, în timpul războiului.
Damascul şi aliatul său Moscova au afirmat că atacul a fost pus în scenă de echipe de salvare la cererea SUA, care au lansat lovituri aeriene asupra Siriei câteva zile mai târziu, împreună cu Regatul Unit şi Franţa.
Cazul a suscitat de asemenea controverse după scurgerea de informaţii conform cărora doi foşti angajaţi ai OIAC, cu sediul la Haga, au pus la îndoială concluziile unei anchete anterioare.
Însă OIAC a declarat că anchetatorii săi "au examinat o serie de scenarii posibile" şi au conchis că "forţele aeriene arabe siriene sunt autorii acestui atac".
"Utilizarea de arme chimice la Douma - şi oriunde în altă parte - este inacceptabilă şi constituie o încălcare a legislaţiei internaţionale", a declarat într-un comunicat directorul general al OIAC, Fernando Arias. "Lumea cunoaşte de acum faptele, revine comunităţii internaţionale să acţioneze, în cadrul OIAC sau dincolo" de organizaţie, a adăugat Arias.
Un elicopter al forțelor lui Assad lansat în 2018 două cilindre galbene
"Cel puţin un elicopter Mi-8/17 al forţelor aeriene arabe siriene, decolat de la baza aeriană Dumayr şi operând sub controlul Forţelor Tigrului (forţe militare de elită ale armatei siriene, conduse iniţial de Souheil al-Hassan supranumit "Tigrul" şi redenumite în 2019 a 25-a divizie a Forţelor pentru Misiuni Speciale, n.r.), a lansat două cilindre galbene, care au lovit două imobile rezidenţiale într-o zonă centrală a oraşului", potrivit raportului.
Un cilindru a lovit un acoperiş, "s-a rupt şi a eliberat rapid un gaz toxic, clor, în concentraţii foarte crescute, care s-au dispersat rapid în clădire, ucigând 43 de persoane identificate şi afectând alte câteva zeci", continuă raportul.
Al doilea cilindru a lovit un apartament, s-a deschis parţial şi "a început să elibereze încet clor, afectându-i uşor pe cei care au sosit primii la faţa locului", se mai spune în raport.
Anchetatorii au analizat eşantioane prelevate de la faţa locului, au intervievat supravieţuitori şi martori şi au efectuat teste balistice, numite "teste de cădere a cilindrului".
De asemenea, ei au examinat înregistrări video şi fotografii, imagini din satelit, scheme informatice şi au solicitat experţi.
Douma era controlată de rebeli în momentul incidentului, survenit în timpul unei ofensive majore a forţelor guvernamentale siriene pentru recucerirea oraşului, situat lângă capitala Damasc.
Unităţile de salvare au declarat la acea dată că au îngrijit persoane cu probleme respiratorii, cu spumă la gură şi alte simptome.
Siria și aliatul ei rus neagă atacul
Damascul şi aliatul său Moscova au negat în mai multe rânduri că a fost comis un atac la Douma şi au avansat mai multe teorii alternative. Ei i-au acuzat pe rebeli şi echipele de salvare că au pus în scenă atacul şi că au adus cadavre la faţa locului. De asemenea, ei au susţinut că a fost lovită o uzină de arme chimice islamistă.
Însă anchetatorii OIAC au declarat că nu există nicio dovadă în sprijinul acestor acuzaţii.
Echipa "a examinat meticulos pistele de anchetă şi scenariile sugerate de autorităţile siriene şi de alte state membre (ale OIAC), însă nu a putut obţine informaţii concrete în sprijinul" acestora, a subliniat organizaţia.
OIAC "regretă" faptul că Siria a refuzat să-i permită accesul la sit pentru a ancheta, în pofida mai multor cereri şi a obligaţiilor Damascului în virtutea Convenţiei asupra Armelor Chimice.
Raportul respinge de asemenea acuzaţiile unor foşti anchetatori, conform cărora OIAC a modificat concluziile iniţiale ale unei anchete din 2018, în scopul de a face mai concludentă dovada unui atac chimic.
Siria neagă utilizarea de arme chimice şi asigură că a predat stocurile sale în cadrul unui acord din 2013, generat de un presupus atac cu gaz sarin ce a ucis 1.400 de persoane lângă Damasc, la Ghouta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News