Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
Tancuri Leopard 2 A4/ NATO
Tancuri Leopard 2 A4/ NATO

Odată cu declarația cancelarului german Scholz privind acceptul de a furniza Leopard în Ucraina, au început calculele cu privire la numărul tancurilor occidentale care ar putea fi livrate în următoarele luni.

Ultima pe listă aici este Canada, despre care publicația ottawacitizen.com, cu referire la o sursă din Departamentul de Apărare Națională al guvernului canadian, scrie că analizează varianta trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.

Premierul Canadei Justin Trudeau a declarat miercuri că nu există declarații în acest sens. Cu toate acestea, el a sugerat că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. 

„După cum bine știți, Canada încearcă întotdeauna să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina. Sperăm că vom avea ceva de împărtășit în zilele următoare”, a adăugat șeful guvernului țării.

Publicația canadiană citată de UPravda, notează că Forțele Armate ale Canadei au în serviciu 112 tancuri Leopard 2. Unele dintre tancuri sunt destinate antrenamentelor, iar altele sunt vehicule blindate de evacuare. Surse informează că Canada poate furniza Ucrainei 10 tancuri.

Rămâne de văzut care va fi numărul de tancuri, mai ales că unele surse canadiene au declarat pentru CBC News că este vorba de o contribuție de doar 4 tancuri Leopard 2, varianta A4.

În luna decembrie, comandantul șef al forțelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi a declarat într-un interviu pentru The Economist că Ucraina are nevoie de 300 de tancuri pentru a reveni la granițele de dinainte de 24 februarie.

Până acum, declarații oficiale în acest sens au fost făcute doar de Marea Britanie, Polonia, Germania și Statele Unite, dar există o serie întreagă de țări care declaraseră că se vor alătura inițiativei, dacă se va conveni la nivelul susținătorilor Ucrainei.

Marea Britanie a fost prima țară care a anunțat oficial că va trimite 14 tancuri Challenger 2.

Foto: Challenger 2

Pe 16 ianuarie, șeful Ministerului Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, a confirmat că țara sa va trimite tancuri în Ucraina.

Polonia (deține 249 de tancuri Leopard). Potrivit publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, pe 23 ianuarie, Polonia a solicitat o licență de export a 14 tancuri Leopard în Ucraina. Pe 20 ianuarie, după reuniunea de la Ramstein, Polonia anunța că intenționează să antreneze o brigadă de tancuri a Forțelor Armate ale Ucrainei până în martie.

Germania a anunțat că va furniza Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 A6 din stocul Bundeswehr. Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat că primele tancuri vor fi trimise în Ucraina în aproximativ trei luni.

Statele Unite. Pe 25 ianuarie, președintele american Joe Biden a făcut o declarație privind acordarea de ajutor militar Ucrainei.

Foto: M1 Abrams

Potrivit acestuia, 31 de tancuri M1 Abrams, precum și echipamentele și piesele de schimb necesare susținerii funcționării acestor tancuri, vor fi trimise pentru nevoile Forțelor Armate.

Potrivit lui Biden, pregătirea armatei ucrainene va începe cât mai curând, dar livrarea lui Abrams pe front necesită timp, care va fi folosit „pentru a se asigura că ucrainenii sunt pe deplin pregătiți să integreze tancurile Abrams în apărarea lor". Se estimează că transferul M1 Abrams se va face în aproximativ trei luni.

Până în acest moment, a fost confirmat că vor fi livrate 73 de tancuri către Ucraina (SUA - 31, Germania, UK și Polonia - câte 14 tancuri).

Leopard 2A5

De asemenea, Portugalia (aprox. 4 tancuri), Norvegia (posibil 8 tancuri), Țările de Jos (18 tancuri) și Danemarca (6 tancuri) ar putea furniza împreună Ucrainei câteva zeci de tancuri Leopard 2, conform datelor încă neconfirmate.

Finlanda (124 de tancuri Leopard) ar putea trimite 14 tancuri Leopard 2.  Pe 24 ianuarie, în timpul vizitei președintelui Finlandei Sauli Niiniste la Kiev, Zelenski a confirmat că Finlanda se va alătura coaliției de tancuri pentru Ucraina în cadrul unei conferințe de presă comună.

Spania (deține 327 de tancuri Leopard) ar putea furniza Ucrainei 20 - 50 de tancuri Leopard 2, în timp ce Suedia ar putea decide să furnizeze un număr încă nespecificat de tancuri Stridsvag 122, omologul local al Leopard 2.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Canada (112 de tancuri Leopard) ar putea trimite, la rândul său, 10 Leopard 2.

Franța ia în considerare posibilitatea de a transfera tancuri Leclerc în Ucraina, dare nu există informații cu privire la numărul acestora.

Foto: Tancuri Leclerc

Pe 22 ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a spus că nu exclude o astfel de posibilitate și i-a cerut ministrului Forțelor Armate să lucreze la o analiză privind transferul Leclerc.

 

Țările care nu vor trimite Leopard

 

Se pare că țările NATO Turcia, Ungaria, Grecia, Slovacia sau Cehia nu vor preda Ucrainei tancuri Leopard.

Grecia (deține 183 de tancuri Leopard) și Turcia (354 de tancuri Leopard) au o relație tensionată și evită să renunțe la blindatele germane. Atena nu și-a luat încă un angajament, relatează persoane din interior. Tancurile Leopard ale Greciei au sediul în principal în nordul țării, în apropierea graniței cu Turcia. Relația cu țara vecină este în prezent mai tensionată decât a fost de mult timp, scrie Handelsblatt. 

Cehia (deține 15 de tancuri Leopard - parte dintr-un sistem de schimb circular cu Germania -  care înlocuiesc vehicule de luptă sovietice) a anunțat că va trimite 120 de tancuri T-72 modernizate. De altfel, Olanda și guvernul ceh au anunțat încă din noiembrie un acord pentru modernizarea a 90 de unități T-72 pentru armata ucraineană la unitățile armatei cehe Excalibur. O parte din cele 120 de T-72 modernizate din Republica Cehă trebuia deja predată Ucrainei în decembrie 2022, restul ar trebui să ajungă în 2023.

Slovacia (deține 15 de tancuri Leopard - parte dintr-un sistem de schimb circular cu Germania -  care înlocuiesc vehicule de luptă sovietice) nu este pregătită să îşi transfere tancurile Leopard Ucrainei, întrucât acestea înlocuiesc vehiculele de luptă deja trimise ţării vecine, a indicat ministrul apărării, Jaroslav Nad.

Pentru a ajuta ţara vecină, Slovacia este dispusă să discute transferul tancurilor sovietice T-72, însă Bratislava ar trebui să primească un înlocuitor corespunzător, a spus Jaroslav Nad.

În baza acordului, un tanc Leopard a fost predat Slovaciei în decembrie, alte 14 urmând să fie livrate până la sfârşitul acestui an.

Tancurile Leopard fac parte dintr-un sistem de schimb circular de echipament militar pus în practică de guvernul german pentru a furniza în mod indirect armament Ucrainei, prin intermediul unor aliaţi. Astfel, cele 15 tancuri Leopard înlocuiesc 30 de vehicule de luptă de infanterie BMP-1 pe care Slovacia le-a predat deja Ucrainei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rusia desfășoară lansatoare de rachete nord-coreene M1991 pe frontul din Ucraina (Video)
Surpriză plăcută: În timp ce Ucraina luptă pentru independența informațională față de SUA, o putere asiatică îi oferă accesul la datele sateliților săi
Planul de pace al SUA în războiul din Ucraina: Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat la Moscova de ruși
Rusia spune că nu există planuri concrete despre negocieri pentru o încetare a atacurilor asupra zonelor civile
„Încetarea focului” de Paște propusă de Vladimir Putin, o operațiune de PR pentru a-l calma pe Trump
Rusia lansează un atac masiv cu drone asupra orașului Odesa, pe fondul apelului Kievului pentru încetarea focului asupra infrastructurii civile
Nici măcar ucrainenii nu știu ce au distrus (Video). Un monstru blindat pe șine, lovit inteligent sub „burtă” în Rusia, în cel mai vulnerabil punct
Bombardarea Yemenului pe Signal ia amploare. Hegseth, șeful Pentagonului, mai avea un grup de Signal cu familie și prieteni unde oferea informații clasificate
Armistițiul de Paște propus de Putin, doar un exercițiu de imagine: “Este un spectacol cu un singur spectator - Donald Trump”
Încă un Bradley, capturat în Ucraina. "Ucigașul de tancuri", prezentat de ruși ca un mare trofeu
Rușii încă visează la Transnistria, dar recunosc că “deocamdată, nu avem resurse pentru a captura Odesa și Mîkolaiv”
Lagăre de reeducare și uniforme militare rusești - drama copiilor ucraineni răpiți de Mama Rusie
Rușii sunt aproape de recuperarea completă a regiunii Kursk. Militarii ucraineni mai controlează o singură localitate de pe teritoriul rus
Putin declară armistițiu de Paște
Mai multe firme chineze, acuzate că ajută Rusia să producă rachete Iskander, au fost trecute pe lista de sancțiuni a Kievului
Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”
”Nimeni nu mă joacă pe mine”. Trump confirmă că ar putea abandona negocierile privind Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un rezultat. Ce se întâmplă cu ajutorul militar american
Joia Neagră pentru a doua Armată a lumii: Trupele de elită ruse, decimate la Pokrovsk. Cifrele „dezastrului irevocabil”, fără niciun centimetru avans
Rușii au încercat spargerea frontului de sud. Nouă tactică folosită în regiunea Zaporojie, implică atacuri conduse cu o întregă unitate de luptă
Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă
Avioanele US Navy au atacat un port petrolier important din Yemen
Moscova anunță că ”armistițiul energetic” a expirat, dar nu este clar ce instrucțiuni va da Vladimir Putin
De la pacea în 24 de ore la eșec total? SUA amenință că vor abandona inițiativa de a realiza pacea în Ucraina dacă nu va fi semnat un acord rapid
Zelenski: China trimite arme Rusiei. Cum ajutorul militar de la Beijing și Phenian ține în viață mașinăria de război rusească
Trump s-a răzgândit. Zelenski nu e vinovat de declanșarea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, dar continuă să îl critice
Rachete germane Taurus pentru Ucraina. Rusia amenință direct Germania cu războiul dacă planul Berlinului va fi dus până la capăt
Au început discuțiile despre „pace în Ucraina” cu Europa la masă. Rubio și Witkoff, reprezentanții SUA, primiți la Paris
Danemarca vrea să trimită soldați neînarmați în Ucraina pentru antrenament. Rusia avertizează: Sunt o țintă legitimă
Delegația ucraineană sosește la Paris. Negocieri cu Witkoff, Rubio și cu oficiali europeni
Dronele ucrainene atacă o altă brigadă rusă de rachete implicată în măcelul de Florii, de la Sumî / Rusia continuă loviturile masive cu Shahed în orașe și lovește la Dnipro

Ştiri Recomandate

Rușii au început să folosească o nouă rachetă de croazieră pe frontul din Ucraina (Foto/Video): Componente de la companii străine ajung în continuare pe mâna industriei ruse de apărare
Fostul comandant al forţelor armate ucrainene avertizează statele occidentale: Strategiile militare ale NATO, depăşite de provocările pe care le aduce războiul modern
Trupe rusești la granița cu Finlanda? Noi imagini din satelit relevă o „activitate tot mai intensă” în locații-cheie aflate în coasta NATO
Contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar, descris drept o „prioritate” de MApN, are sau nu deja un favorit?
Marea Britanie, îndemnată să-şi mărească arsenalul nuclear pentru a rămâne o putere militară relevantă în faţa Rusiei şi Chinei
Unitatea Occidentului mai primește o lovitură. Liderii europeni cer armistițiu în Ucraina, însă Trump presează pentru negocieri necondiționate, de parcă ar avea o înțelegere secretă cu Putin
Aici s-a ajuns: F-35, în sala de judecată. Un grup de organizații activiste au dat în judecată Marea Britanie pentru că furnizează Israelului piese de F-35
Sabotaj la alt nivel: Serviciile ruse, implicate într-un incendiu masiv care a mistuit un mall din Varșovia. Polonia închide un consulat rus ca răspuns
Trump promite tranzacții de trilioane cu Orientul Mijlociu, însă neglijarea conflictului din Gaza ar putea slăbi influența americană în regiune
Capitularea necondiționată a Germaniei Naziste, o poveste complicată de ruși, în scop propagandistic
Ungaria anulează discuțiile cu Ucraina privind minoritățile naționale. Budapesta, deranjată de acuzațiile de spionaj aduse de Kiev
UE vrea ca industriile de apărare europeană și ucraineană să producă împreună mai mult
Practic nu au știut ce i-a lovit: Primul avion Rafale doborât într-un dogfight a intrat într-o ambuscadă și a fost lovit de o rachetă PL-15 lansată de la mare distanță
România face pași importanți pentru a ține pasul în cel mai tehnologizat domeniu militar: Un adevărat ocean electromagnetic, coloana vertebrală a erei informaționale
De ce au instalat israelienii sisteme de protecție activă în grabă pe tancuri Merkava Mk.3 Astfel de sisteme sunt punctul forte al Israelului
”KGB 2.0”. Kremlinul a adunat cele mai temute structuri de informații rusești pentru a forma o ”unitate anti-Occident”
Cel mai scump cadou din istorie: Qatarul îi oferă lui Trump un Boeing 747-8, pe care Președintele SUA dorește să-l transforme temporar în Air Force One
Singurul om care a contat cu adevărat pentru Putin la parada din Piața Roșie. Fără el, Rusia ar fi pierdut demult războiul
Negocieri de pace fără armistițiu prealabil în Ucraina? Mesaj ferm din partea celor mai importanți susținători europeni ai Ucrainei
Polonia are și norocul unor vecini puternici care să o apere. Prima țară care a finalizat programul F-35 deschide umbrelea deasupra Poloniei
Germania copiază modelul României? Bundeswehr nu va mai face publice detalii despre livrările de arme către Ucraina
”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado
SUA și China, discuții pentru ”dezescaladarea” războiului comercial. Trump: Am convenit asupra Marii Resetări
Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
India a acuzat Pakistanul de încălcarea armistițiului. Exploziile și focurile de armă continuă să răsune în Kashmir
Vladimir Putin a propus Ucrainei desfășurarea de negocieri directe de pace la Istanbul
Aliații Ucrainei au obținut sprijinul lui Trump? SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie către Ucraina
Armata britanică trimite Ucrainei zeci de machete-momeală, la pachet cu adevăratele tancuri Challenger 2 sau obuziere AS90
India și Pakistanul au căzut de acord asupra unui armistițiu imediat
Rușii pregătesc încă un Oreshnik? Moscova anunță că închide spațiul aerian din perimetrul poligonului din regiunea Astrahan
Nava spațială sovietică Kosmos 482 s-a prăbușit necontrolat pe Pământ
Armata rusă așteaptă lansatoarele iraniene. Fath-360 pot fi camuflate în camioane comerciale obișnuite și vor prelua din sarcinile Iskander
pixel