Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
Tancuri Leopard 2 A4/ NATO
Tancuri Leopard 2 A4/ NATO

Odată cu declarația cancelarului german Scholz privind acceptul de a furniza Leopard în Ucraina, au început calculele cu privire la numărul tancurilor occidentale care ar putea fi livrate în următoarele luni.

Ultima pe listă aici este Canada, despre care publicația ottawacitizen.com, cu referire la o sursă din Departamentul de Apărare Națională al guvernului canadian, scrie că analizează varianta trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.

Premierul Canadei Justin Trudeau a declarat miercuri că nu există declarații în acest sens. Cu toate acestea, el a sugerat că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. 

„După cum bine știți, Canada încearcă întotdeauna să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina. Sperăm că vom avea ceva de împărtășit în zilele următoare”, a adăugat șeful guvernului țării.

Publicația canadiană citată de UPravda, notează că Forțele Armate ale Canadei au în serviciu 112 tancuri Leopard 2. Unele dintre tancuri sunt destinate antrenamentelor, iar altele sunt vehicule blindate de evacuare. Surse informează că Canada poate furniza Ucrainei 10 tancuri.

Rămâne de văzut care va fi numărul de tancuri, mai ales că unele surse canadiene au declarat pentru CBC News că este vorba de o contribuție de doar 4 tancuri Leopard 2, varianta A4.

În luna decembrie, comandantul șef al forțelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi a declarat într-un interviu pentru The Economist că Ucraina are nevoie de 300 de tancuri pentru a reveni la granițele de dinainte de 24 februarie.

Până acum, declarații oficiale în acest sens au fost făcute doar de Marea Britanie, Polonia, Germania și Statele Unite, dar există o serie întreagă de țări care declaraseră că se vor alătura inițiativei, dacă se va conveni la nivelul susținătorilor Ucrainei.

Marea Britanie a fost prima țară care a anunțat oficial că va trimite 14 tancuri Challenger 2.

Foto: Challenger 2

Pe 16 ianuarie, șeful Ministerului Apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, a confirmat că țara sa va trimite tancuri în Ucraina.

Polonia (deține 249 de tancuri Leopard). Potrivit publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, pe 23 ianuarie, Polonia a solicitat o licență de export a 14 tancuri Leopard în Ucraina. Pe 20 ianuarie, după reuniunea de la Ramstein, Polonia anunța că intenționează să antreneze o brigadă de tancuri a Forțelor Armate ale Ucrainei până în martie.

Germania a anunțat că va furniza Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 A6 din stocul Bundeswehr. Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat că primele tancuri vor fi trimise în Ucraina în aproximativ trei luni.

Statele Unite. Pe 25 ianuarie, președintele american Joe Biden a făcut o declarație privind acordarea de ajutor militar Ucrainei.

Foto: M1 Abrams

Potrivit acestuia, 31 de tancuri M1 Abrams, precum și echipamentele și piesele de schimb necesare susținerii funcționării acestor tancuri, vor fi trimise pentru nevoile Forțelor Armate.

Potrivit lui Biden, pregătirea armatei ucrainene va începe cât mai curând, dar livrarea lui Abrams pe front necesită timp, care va fi folosit „pentru a se asigura că ucrainenii sunt pe deplin pregătiți să integreze tancurile Abrams în apărarea lor". Se estimează că transferul M1 Abrams se va face în aproximativ trei luni.

Până în acest moment, a fost confirmat că vor fi livrate 73 de tancuri către Ucraina (SUA - 31, Germania, UK și Polonia - câte 14 tancuri).

Leopard 2A5

De asemenea, Portugalia (aprox. 4 tancuri), Norvegia (posibil 8 tancuri), Țările de Jos (18 tancuri) și Danemarca (6 tancuri) ar putea furniza împreună Ucrainei câteva zeci de tancuri Leopard 2, conform datelor încă neconfirmate.

Finlanda (124 de tancuri Leopard) ar putea trimite 14 tancuri Leopard 2.  Pe 24 ianuarie, în timpul vizitei președintelui Finlandei Sauli Niiniste la Kiev, Zelenski a confirmat că Finlanda se va alătura coaliției de tancuri pentru Ucraina în cadrul unei conferințe de presă comună.

Spania (deține 327 de tancuri Leopard) ar putea furniza Ucrainei 20 - 50 de tancuri Leopard 2, în timp ce Suedia ar putea decide să furnizeze un număr încă nespecificat de tancuri Stridsvag 122, omologul local al Leopard 2.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Canada (112 de tancuri Leopard) ar putea trimite, la rândul său, 10 Leopard 2.

Franța ia în considerare posibilitatea de a transfera tancuri Leclerc în Ucraina, dare nu există informații cu privire la numărul acestora.

Foto: Tancuri Leclerc

Pe 22 ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a spus că nu exclude o astfel de posibilitate și i-a cerut ministrului Forțelor Armate să lucreze la o analiză privind transferul Leclerc.

 

Țările care nu vor trimite Leopard

 

Se pare că țările NATO Turcia, Ungaria, Grecia, Slovacia sau Cehia nu vor preda Ucrainei tancuri Leopard.

Grecia (deține 183 de tancuri Leopard) și Turcia (354 de tancuri Leopard) au o relație tensionată și evită să renunțe la blindatele germane. Atena nu și-a luat încă un angajament, relatează persoane din interior. Tancurile Leopard ale Greciei au sediul în principal în nordul țării, în apropierea graniței cu Turcia. Relația cu țara vecină este în prezent mai tensionată decât a fost de mult timp, scrie Handelsblatt. 

Cehia (deține 15 de tancuri Leopard - parte dintr-un sistem de schimb circular cu Germania -  care înlocuiesc vehicule de luptă sovietice) a anunțat că va trimite 120 de tancuri T-72 modernizate. De altfel, Olanda și guvernul ceh au anunțat încă din noiembrie un acord pentru modernizarea a 90 de unități T-72 pentru armata ucraineană la unitățile armatei cehe Excalibur. O parte din cele 120 de T-72 modernizate din Republica Cehă trebuia deja predată Ucrainei în decembrie 2022, restul ar trebui să ajungă în 2023.

Slovacia (deține 15 de tancuri Leopard - parte dintr-un sistem de schimb circular cu Germania -  care înlocuiesc vehicule de luptă sovietice) nu este pregătită să îşi transfere tancurile Leopard Ucrainei, întrucât acestea înlocuiesc vehiculele de luptă deja trimise ţării vecine, a indicat ministrul apărării, Jaroslav Nad.

Pentru a ajuta ţara vecină, Slovacia este dispusă să discute transferul tancurilor sovietice T-72, însă Bratislava ar trebui să primească un înlocuitor corespunzător, a spus Jaroslav Nad.

În baza acordului, un tanc Leopard a fost predat Slovaciei în decembrie, alte 14 urmând să fie livrate până la sfârşitul acestui an.

Tancurile Leopard fac parte dintr-un sistem de schimb circular de echipament militar pus în practică de guvernul german pentru a furniza în mod indirect armament Ucrainei, prin intermediul unor aliaţi. Astfel, cele 15 tancuri Leopard înlocuiesc 30 de vehicule de luptă de infanterie BMP-1 pe care Slovacia le-a predat deja Ucrainei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

IDF a lovit luni ținte din Siria: Depozite de armament și zeci de aeronave pentru a preveni eventuala utilizare a acestora de către forțe ostile
Danemarca și Franța accelerează ajutorul pentru Ucraina. Un lot de obuziere Caesar va veni cu un an mai devreme
Dosarul Siria, în ultimele săptămâni ale administrației Biden: SUA, hotărâte să împiedice renașterea Statului Islamic și fragmentarea Siriei
Trupele ruse au avansat puternic în Ucraina în luna noiembrie: Rusia a cucerit de aproape cinci ori mai mult teritoriu ucrainean în ultima lună decât în tot anul trecut
Desfășurarea de trupe străine în Ucraina, readusă în discuţie: Poate fi o garanție de securitate până la obţinerea statului de stat membru NATO
”Sea Baby” multirol: Drone navale ucrainene au angajat aeronavele și ambarcațiunile rusești folosind mitraliere de calibru mare
Israelul a lansat un atac devastator asupra bazei aeriene Mezzeh din Damasc (Foto/Video)
F-16 nu-i ca MiG-29: Ucraina dezvăluie că a folosit F-16 împotriva Rusiei într-o misiune în care „MiG-29 s-ar fi dezintegrat”
Trump cere încetarea focului și spune că și Ucraina a pierdut 400.000 de soldați în războiul declanșat de Rusia. Zelenski îl contrazice și avansează cifra de 43.000
Iranul îl critică pe Bashar al-Assad fugit în Rusia și dă vina pe Armata Siriei pentru căderea fulgerătoare a regimului
„Prețul pentru prostia lui Putin”. SUA anunță că Rusia a pierdut cel puțin 700.000 de soldați și a irosit peste 200 de miliarde de dolari în război
Căderea regimului Assad. Americanii au lovit mai multe ținte ISIS din centrul Siriei / Armata israeliană a dislocat forţe în partea siriană a Înălţimilor Golan
Forțele Armate Ucrainene au făcut o nou demonstraţie de forţă: Un elicopter Mi-8 ucrainean a vânat o dronă Shahed-136 (Video)
Mii de soldați sirieni au fugit în Irak unde și-au predat armele și au cerut azil
Avionul sirian Il-76, la bordul căruia s-ar fi aflat dictatorul Assad, a dispărut de pe radar: Apar speculaţii că a exista o încercare de doborâre a aeronavei
Rebelii sirieni au luat cu asalt Damascul, susținând că regimul lui Assad a luat sfârșit (Foto/Video): Pentru Orientul Mijlociu, acesta este un moment monumental și o schimbare geopolitică majoră
Obuzierul american M777 de 155 mm, pe frontul din Ucraina - echilibrul dintre puterea de foc și provocările logistice
Rebelii sirieni au capturat sisteme rusești moderne și avioane de antrenament
Rusia va disloca pentru prima în afara țării Oreshnik, racheta balistică lansată cu mare fast împotriva Ucrainei. Producția va fi de asemenea intensificată
Armata Ucrainei pregătește ”Iadul” pentru Rusia: Drona-racheta Peklo are o rază de peste 700 de km
Rusia atacă Siria și de pe mare din Mediterană. Un submarin și două fregate au lovit cu rachete de croazieră Kalibr
Siria, terenul de încercare al Kremlinului pentru războiul din Ucraina: De la rotația generalilor, la testarea de noi arme rusești
Rebelii sirieni au capturat orașul-cheie Hama. Armata lui Assad a reușit să fugă
Blinken: Ucraina trebuie să ia decizii dureroase privind mobilizarea pentru a opri avansul Rusiei pe Frontul de Est
Trump are pe masă trei planuri pentru conflictul din Ucraina. Fiecare implică mai multe arme pentru Kiev, dar niciunul nu include aderarea la NATO
Sudanul acuză Emiratele Arabe Unite că au furnizat drone de atac principalei grupări paramilitare care acționează în interiorul statului african
Cine sunt militanții care preiau controlul asupra teritoriului din Siria?
Rușii au lansat în Mediterană rachete hipersonice Kinjal de pe MiG-31 și Zircon de pe nave. Mesaj pentru ca aliații să stea departe de Siria?
Rusia anunță că va arunca în luptă încă 300.000 de soldați. Armata rusă repetă aceiași pași din 2021 care au dus apoi la invadarea Ucrainei
Insurgenții la porțile Tartusului? Navele de luptă ale Rusiei au fost scoase în Mediterană, din baza Tartus, crucială pentru Rusia

Ştiri Recomandate

De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
pixel