Comandantul șef al NATO în Europa, Christopher Cavoli, a făcut un bilanț al războiului din Ucraina.
Stoltenberg se află la Seul în prima etapă a călătoriei sale în Asia, care vizează și Japonia ca parte a eforturilor de consolidare a legăturilor cu aliații democrați din regiune în fața conflictului din Ucraina și a asertivității crescute a Chinei.
Acesta s-a întâlnit duminică cu oficiali sud-coreeni de vârf, iar luni a cerut Seulului să facă mai mult pentru a ajuta Kievul, precizând că este „nevoia urgentă de mai multe muniții”.
Printre argumentele aduse, secretarul general a subliniat că țări precum Germania și Norvegia, care au „politici de lungă durată privind blocarea exportului de armament către țările aflate în conflict”, și le-au revizuit după ce președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie anul trecut.
„Dacă credem în libertate, democrație, dacă nu vrem ca autocrația și tirania să învingă, atunci ei au nevoie de arme”, a declarat acesta vorbind la Institutul Chey din Seul.
Coreea de Sud, care și-a deschis prima sa misiune diplomatică la NATO anul trecut, este un exportator de arme din ce în ce mai important la nivel global și a semnat recent acorduri pentru a vinde sute de tancuri către țări europene, inclusiv Polonia, țară membră NATO. Însă legea sud-coreeană interzice exportul de armament către țările aflate în război, aspect care îngreunează furnizarea de arme direct Kievului, deși Seulul a oferit Ucrainei asistență neletală și umanitară.
„Este extrem de important ca președintele Putin să nu câștige acest război”, a subliniat Stoltenberg, „pentru că atunci mesajul către alți lideri autoritari, tot din această parte a lumii, precum cei din Beijing, va fi că folosirea forței este modalitatea de a obține ceea ce doresc.”
„China nu împărtășește valorile noastre. China și conducătorii de la Beijing nu cred în democrație, libertatea de exprimare și valorile noastre democratice. [...] China reprezintă o provocare pentru valorile noastre, pentru interesul nostru și pentru securitatea noastră și există multe motive în acest sens”, a mai declarat acesta referindu-se la represiunea împotriva Hong Kong-ului și la tratamentul aplicat de Beijing minorităților de pe continent.
„China este, de asemenea, o provocare, deoarece vedem că investește masiv în capabilități militare mobile, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, care pot ajunge pe tot teritoriul NATO și, de asemenea, în această regiune”, a adăugat Stoltenberg.
Însă, în mesajul său, oficialul a ținut să precizeze că NATO nu consideră China drept „un adversar” și crede în implicarea acesteia în probleme de interes global, de la controlul armelor la schimbările climatice.
Aliații NATO încă fac comerț cu China, a amintit acesta, dar a adăugat că recentele experiențe privind vulnerabilitățile Europei față de gazul rusesc reprezintă o lecție cheie pentru a nu deveni „prea dependenți de puterile autoritare”.
Stoltenberg a declarat că nu este clar când se va încheia conflictul din Ucraina, apreciind că Putin se pregătește pentru „mai mult război” și achiziționează în mod activ arme din țări precum Coreea de Nord.
Phenianul a negat că ar fi trimis arme Moscovei și a declarat, duminică, că Washingtonul riscă să se confrunte cu un „rezultat cu adevărat nedorit” dacă persistă în răspândirea „zvonului creat de el însuși”.
„Încercarea de a păta imaginea (Coreei de Nord) prin fabricarea unui lucru inexistent este o provocare gravă care nu poate fi permisă niciodată și care nu poate decât să declanșeze reacție”, a declarat Kwon Jong Gun, directorul general al Departamentului pentru afaceri pe relația cu SUA al Ministerului de Externe al Coreei de Nord.
Acesta a numit acuzațiile americane drept „o încercare prostească de a-și justifica oferta de arme către Ucraina”, în contextul în care, la începutul acestei săptămâni, președintele american Joe Biden a promis 31 de tancuri Abrams pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Comandantul șef al NATO în Europa, Christopher Cavoli, a făcut un bilanț al războiului din Ucraina.
Soldații ucraineni se pregătesc aparent pentru o retragere controlată în zonele din jurul lui Bakhmut. Acest lucru a fost raportat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).
Rusia este profund îngrijorată de relatările din presă cu privire la posibila furnizare de muniție sârbă către Ucraina și urmărește dezvoltarea acestui subiect, a declarat reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Ea a mai spus că Rusia este „profund îngrijorată” de aceste informații.
Moment umilitor pentru Serghei Lavorv, șeful diplomației ruse, în cadrul unei importante conferințe pe teme de geopolitică care a avut loc în India.
Pe 03.03.2023, pe rețelele de socializare a fost postat un videoclip cu o trecere în revistă a unor fortificații defensive construite în localitatea Evpatoria din Peninsula Crimeea, de-a lungul coastei Mării Negre. Structurile de tranșee par să fie concepute pentru a opri debarcarea trupelor inamice dinspre mare. Fortificațiile sunt dotate și cu locașuri tragere.
Comandantul Forţelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a vizitat vineri trupele ce apără oraşul Bahmut aflat sub asediul trupelor ruse, care au desfăşurat acolo cele mai experimentate unităţi şi se dau lupte intense în oraş şi în jurul acestuia, în timp ce ultimele rute de acces pe care trupele ucrainene le mai controlează spre acest oraş sunt bombardate intens de artileria rusă, transmit Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.
Joi, 2 martie, mass-media rusă de propagandă a răspândit informații neconfirmate despre presupusa infiltrare a „sabotorilor ucraineni” în zonele de frontieră ale regiunii Bryansk.
O rețea de cel puțin 20 de camere de tortură în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a fost „planificată și finanțată direct de statul rus”, au anunțat joi anchetatorii internaționali pentru crime de război, relatează Reuters.
Un grup numit Corpul voluntarilor ruşi (RDK), care se descrie ca o formaţiune de voluntari ruşi care face parte din forţele armate ucrainene, a revendicat, într-o înregistrare video postată pe internet, atacul produs joi în regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina.
Pe 02.03.2023, Informațiile militare ucrainene au făcut noi precizări despre pregătirea unei ofensive la scară largă a armatei ruse. Potrivit acestora, trenuri cu personal și echipamente sunt transferate din Republica Belarus în zonele care se învecinează cu zona așa-zisei operații militare speciale.
Marea bătălie a tancurilor de lângă Vuhledar a devenit cea mai mare bătălie cu tancuri din timpul invaziei ruse din Ucraina, rezultatul fiind o înfrângere grea suferită de trupele ruse, relatează NYT.
Ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sebastien Lecornu, a recunoscut că sunt în desfășurare negocieri relevante cu Kievul.
Un secretar de stat ungar avertizează asupra riscului de extindere a războiului din Ucraina, relatează Agerpres.
Germania şi "alţi parteneri" poartă discuţii cu Kievul pe tema unor "viitoare angajamente în materie de securitate pentru Ucraina", a declarat joi cancelarul Olaf Scholz, relatează Agerpres, care citează AFP.
Armata rusă încerca joi "să elimine" un grup de "sabotori" ucraineni infiltraţi în regiunea Briansk, frontalieră cu Ucraina, a anunţat guvernatorul local, Aleksandr Bogomaz, potrivit căruia un civil a fost ucis şi un copil rănit, relatează Agerpres, care citează agențiile AFP şi Reuters.
Delir total în studiourile de televiziune din Rusia, unde propagandistul principal al Kremlinului Vladimir Soloviov a luat la „țintă” Italia, pe care a amenințat-o cu trecerea Alpilor și invazia.
Secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, a declarat miercuri că şeful unităţii paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, este "un criminal de război", relatează Agerpres, care citează AFP.
Ucraina așteaptă cât mai multe tancuri Leopard 1 și 2 de producție germană, tancuri care vor fi donate de statele aliate și care ar putea pune în dificultate forțele ruse de ocupație, permițând ucrainenilor să rupă liniile ruse. Cel puțin pe hârtie.
Armata rusă a anunţat miercuri că a doborât zece drone ucrainene în timpul unei tentative de atac "masiv" împotriva instalaţiilor sale din peninsula ucraineană anexată Crimeea, a doua zi după o incursiune similară a mai multor aparate de zbor pe teritoriul rus, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
În urma anunțului făcut, la sfârșitul lunii ianuarie, de statele occidentale, așteptarea era ca blindatele promise să înceapă să curgă în Ucraina. Totuși, ceva pare că nu funcționează, statele europene întârziind cu anunțurile de livrare a tancurilor Leopard, iar publicația americană New York Times a susține că a găsit motivul întârzierilor.
Statele Unite au confirmat încă o dată că nu au găsit nicio dovadă că armele pe care le-au furnizat Ucrainei au fost utilizarea necorespunzătoare, a precizat Celeste Wallander, asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în fața Subcomisiei pentru Apărare a Camerei Reprezentanților, relatează CNN.
Ucraina înăspreşte controlul la frontiera cu Transnistria, unde armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii, relatează marţi publicaţia ucraineană RBC.ua, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru graniţa de stat, Andrei Demcenko.
O desfăşurare de trupe ruse în Transnistria, pe cale aeriană, este imposibilă, deoarece Ucraina nu va permite niciodată aeronavelor rusești să traverseze spațiul său aerian, a declarat, în timpul unui interviu, Natalia Gumeniuk, şefa Centrului Comun de Presă al Comandamentului Operaţional "Sud" al armatei ucrainene.
Tancurile germane Leopard au fost reperate lângă Bahmut, susține consilierul șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Jan Gagin, potrivit agenției RIA Novosti.
Dacă China va furniza arme sau muniţii Rusiei, Statele Unite nu vor ezita să sancţioneze companiile şi persoanele chineze implicate în astfel de operaţiuni, întrucât Washingtonul consideră că toate ţările trebuie să respecte sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Rusiei după ce aceasta a pornit războiul contra Ucrainei, a transmis marţi secretarul american de stat Antony Blinken în timpul unei vizite oficiale în Kazahstan.
Forțele ruse au continuat marți înaintarea pentru a încercui și captura orașul Bahmut, din estul Ucrainei, unde comandantul forțelor terestre ale Ucrainei a descris situația ca fiind „extrem de tensionată”.
Capturarea Bahmutului, scena unora dintre cele mai sângeroase lupte, ar fi prima reușită majoră a Rusiei în mai bine de șase luni și ar deschide calea pentru ocuparea ultimelor centre urbane rămase din regiunea Donețk.
Ucraina a avertizat oficial autoritățile din Republica Moldova că Federația Rusă plănuiește o lovitură de stat militară la Chișinău. În schimb, surse oficiale ruse au început să răspândească informații despre concentrarea trupelor ucrainene pe tronsonul transnistrean a frontierei de stat și despre posibila declanșare a unui război pe „frontul de sud-vest”.
Posibila distrugere a avionului A-50U - aeronavă de supraveghere a Forțelor Aeriene ruse, de tip AWACS, ar fi o lovitură puternică dată Moscovei, dar asta nu va împiedica Rusia să continue atacurile, susțin oficialii ucraineni. Între timp a fost publicată și prima imagine din satelit cu aeronava A-50U lovită.
Tancurile principale de luptă PT-91 Twardy vor fi de asemenea trimise în Ucraina în câteva săptămâni.
Bahmut este înconjurat, a declarat luni conducerea autoproclamatei Republici Populare Donețk, potrivit agenției de presă ruse TASS, în timp ce Statul Major al Ucrainei a declarat că luptele au continuat în jurul orașului și atacurile rusești au fost respinse. Agenția AP a raportat că situația este neclară.
Dacă Kievul este nevoit să cedeze, nu va aduce pace, spune șeful diplomației Lituaniei și subliniază că doar victoria poate alunga amenințarea Rusiei.
Recent, gigantul german Rheinmetall a anunțat oficial că negociază construirea unei fabrici în Ucraina. Producătorul german intenționează să producă aici noile tancuri Panther KF51.
Capacitatea de a scufunda nave de război chineze înarmate cu rachete antiaeriene este esențială pentru apărarea Taiwanului, a declarat marți ofițerul superior al Forțelor Aeriene pentru Pacific (PACAF).
Armata chineză spune că a urmărit și „alungat” un distrugător american despre care susține că a intrat ilegal în apele de lângă Insulele Paracel, din Marea Chinei de Sud, lucru negat de americani.
Ritmul operațiunilor rusești în jurul lui Bakhmut încetinește, în schimb, trupele ruse încearcă probabil să lanseze o ofensivă în alte direcții, în special în regiunea Avdiivka, cred analiștii Institutului pentru Studiul Războiului.
Piloții ucraineni se antrenează de o lună și jumătate în Franța pe avioane de luptă multirol Mirage 2000, potrivit ziarului francez Le Figaro. Potrivit ziarului, aproximativ treizeci de piloți ucraineni au fost au trecut printr-o perioadă accelerată de pregătire pe avioane de vânătoare franceze Mirage 2000, la bazele aeriene Mont de Marsan și Nancy timp de mai bine de o lună și jumătate.
După ce anterior bombardierele strategice americane B-52H aduse recent în Europa au zburat în zona Norvegiei, în regiunea Mării Baltice sau în proximitatea Mării Negre, pe 22.03.2023, acestea au îndeplinit misiuni specifice în Marea Mediterană.
Militarii ucraineni din Bahmut au fost văzuți la începutul lunii martie utilizând o versiune americană modificată a cunoscutului lansator portabil de grenade antitanc RPG-7 de producție sovietică. Denumit PSRL-1 (Precision Shoulder-fired Rocket Launcher-1), lansatorul portabil este produs de compania AirTronic USA din Texas de regulă pentru export în țările aliate sau partenere ale SUA obișnuite cu armamentul sovietic, iar din postările de pe rețelele sociale acesta pare să aibă o prezență mai mult decât simbolică pe frontul din Ucraina.
Forțele Navale Române organizează, în perioada 20 martie - 2 aprilie, Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră. Pentru început, au avut loc manevre militare de apărare a infrastructurii critice din Marea Neagră, la „Sea Shield 2023”.
O navă cargo a sosit miercuri în portul polonez Gdynia, livrând Poloniei încă cinci tancuri coreene K2 și douăsprezece obuziere K9, a anunțat miercuri ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.
Rusia continuă să facă ordine în depozitele de echipamente dezafectate și se pare că trimite tancuri T-54 în Ucraina, au informat canalul de Twitter Clash Report, dar și serverul specializat Oryx. T-54 a fost adoptat de armata URSS în a doua jumătate a anilor 1940, iar T-55 în 1958.
Într-o recentă analiză publicată de Project Syndicate se evidențiază că Kremlinul și chiar unii din Occident dau vina pe Statele Unite și NATO pentru "provocarea" Rusiei și susțin că Ucraina este folosită ca un proxy (intermediar) occidental.
Voință și moral. Aici este cheia în această etapă a invaziei ruse, situația de pe frontul din Ucraina fiind probabil într-un moment de cumpănă. Iar oficialii ucrainenii ucraineni își dau seama de asta. După scandalul izbucnit în urma pedepsirii unui comandant ucrainean cu mare experiență de luptă, pe motiv că militarul a acordat un interviu fără a avea permisiunea superiorilor, decidenții de la Kiev iau măsuri rapide. Astfel, după schimbarea locțiitorului Șefului Armatei ucrainene, președintele Zelenski vizitează pozițiile din fix în zona în care au loc cele mai grele lupte din Ucraina.
Ministerul britanic al Apărării (MoD) a aprobat cu întârziere noul termen pentru punerea în funcţiunea a mai multor vehicule blindat de luptă pe infanterie (AFV) Ajax. Aceste vehicule militare ar urma să fie oferite armatei britanice în perioada iulie-decembrie 2025 - cu opt ani mai târziu decât era prevăzut inițial. Unul dintre cele mai importante programele militare de înzestrare - derulat în ultimii ani de Marea Britanie - a ajuns de mai multe ori pe masa comisiei parlamentare britanice pentru apărare, nu pentru aprobare, ci pentru a încerca să găsească o rezolvare cu privire la problemele tehnice şi de proiectare ale vehiculelor blindate Ajax, care sunt prea zgomotoase şi prea lente.
Marea Britanie intenționează să transfere în Ucraina muniție antitanc cu uraniu sărăcit, care vor ajunge împreună cu tancurile Challenger 2.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a părăsit miercuri Rusia după o vizită de stat în care a avut întâlniri care au durat ore bune cu omologul său rus Vladimir Putin, căruia i-a prezentat planul său de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi cu care a încheiat acorduri politice şi economice importante, transmite EFE.
SUA au oferit Slovaciei 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper la o reducere foarte mare. Propunerea este legată de dorința Bratislavei de a transfera avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, scrie Reuters.
Forțele Navale ale SUA au integrat, în premieră mondială, în lanțul de ucidere, un UAV pentru a simula lovirea unei ținte navale. Un vehicul aerian fără pilot (UAV) MQ-9 al Forțelor Aeriene americane a efectuat, pe 23 februarie, operațiunea Jackpot Hooligan III, pe timpul desfășurării Exercițiului Neptune Strike 23.1 din Marea Mediterană.
După incidentul în care a fost implicată drona americană MQ-9 Reaper și două avioane rusești Su-27, Pentagonul a decis ca UAV-urile americane să continue să zboare deasupra Mării Negre, dar a modificat rutele, îndepărtându-se de Crimeea.
Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, a informat pe canalul său de Telegram că, în dimineața zilei de 22.03.2023, Flota rusă din Marea Neagră a respins un atac cu drone maritime asupra orașului.
Marți, Statele Unite ale Americii au inaugurat prima bază militară permanentă în Polonia. Potrivit ambasadorului american la Varșovia, este un semn al unității NATO „împotriva agresiunii ruse”.
Sistemele de apărare aeriană american Patriot vor fi transferate în Ucraina mai devreme decât era planificat anterior, relatează CNN care citează reprezentanții Departamentului Apărării al SUA.
Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru pentru iniţierea procedurilor de atribuire a mai multor programe de înzestrare vizând sisteme de arme SHORAD - VSHORAD, maşini de luptă pentru infanterie pe şenile - MLI, sisteme obuzier calibru 155 mm de nivel batalion, rachete aer-aer dirijate radar cu rază medie de acţiune, precum şi cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune.
Departamentul american al Apărării (DoD) va accelera furnizarea de tancuri Abrams către Ucraina, hotărând să trimită un model de tanc mai vechi recondiționat din stocuri U.S. Army, a relatat Associated Press la 21 martie, citând mai multi oficiali americani.
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat primele imagini din timpul unei utilizări a sistemului france de apărare aeriană Crotale, precizând că acesta este foarte eficient în interceptarea ţintelor aeriene. Biroul de presă al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene a publicat un material video cu momentul în care sistemul de apărare aeriană Crotale interceptează o rachetă rusească. Sistemele de apărare antiaeriană Crotale au ajuns în Ucraina ca parte a ajutorului militar acordat de Franța.
Marea Britanie e gata să umple golurile de apărare aeriană a Varșoviei după livrarea MiG-29 în Ucraina, relatează Die Welt.
Evgheni Prigojin, finanțatorul Companiei Militare Private (PMC) Wagner Group, l-a informat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, despre planurile armatei ucrainene de a lansa o ofensivă pe scară largă în apropiere de Bakhmut și a cerut ajutor.
Forțele Armate Regale Marocane își continuă planurile de înzestrare cu noi arme avansate, multe echipamente și sisteme militare fiind în prezent supuse evaluării și studiului, printre acestea aflându-se sistemul de apărare aeriană Spyder fabricat de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems.
Şapte dintre cele 30 de state membre ale NATO au atins ţinta privind cheltuielile militare în 2022, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în prezentarea raportului anual al organizaţiei, relatează Reuters.
Un scandal ia avânt în rândul Forțelor Armate ale Ucrainei și amenință să lovească chiar în moralul trupelor, considerat cel mai important dintre centrele de greutate ale rezistenței ucrainene. Președintele Zelenski a anticipat posibilele consecințe și a dispus deja primele măsuri.
Unul dintre primele vehicule blindate pe care Ucraina le-a primit la începutul războiului a fost legendarul transportor blindat pe şenile M113. Un model mai vechi de vehicul militar blindat american, dar livrat în cantități mari Ucrainei. În prezent, armata ucraineană foloseşte intens acest vehicul de luptă al infanteriei pe câmpul de luptă. O înregistrare video, publicată pe reţele de socializare, arată o unitate ucraineană care aruncă în luptă mai multe transportoare blindate M113 și YPR-765, furnizate de Olanda, într-un asalt asupra pozițiilor mercenarilor Wagner Group.
Marți, 21 martie, în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu a avut loc ceremonia de integrare în Grupul de Luptă al NATO dislocat în România a militarilor care fac parte din detașamentul Marelui Ducat de Luxemburg la această misiune a Alianței Nord-Atlantice în țara noastră.