Șalaru: La începutul invaziei o mare putere a oferit armament R. Moldova. Conducerea era însă paralizată de frica reacției Rusiei
În primele săptămâni ale invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, una din puterile mondiale s-a oferit să livreze armament Republicii Moldova, dar Chișinăul a refuzat.
Transport militar al SUA, al unui lansator multiplu M270 și a unui blindat humvee realizat de o aeronavă C-17 Globemaster III. Foto: U.S. Air Force
Informația a fost dezvăluită de Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în 2016 în Republica Moldova, în cadrul emisiunii Obiecitv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania.
De la începutul războiului Șalaru a fost de mai multe ori în Ucraina, unde a purtat discuții cu oficiali ucraineni, precum și cu moldoveni.
„Eu spun în premieră acest lucru în România, pentru că nu pot să aduc dovezi. Dar vă spun că am purtat discuții cu persoane din Guvernul de la Chișinău care mi-au spus că după începerea războiului o anumită țară, una foarte puternică, a oferit ajutor militar Republicii Moldova, pe cale aeriană. Doar că Moldova a refuzat acest ajutor fiindcă s-a temut să nu supere Moscova și să nu provoace o acțiune din partea Rusiei. La începutul războiului, în primele trei-patru luni, conducerea Republicii Moldova a fost paralizată de frică”, a dezvăluit diplomatul.
Întrebat direct dacă statul la care face referire și care s-ar fi oferit să trimită armament în Republica Moldova e unul din vestul Europei, Anatol Șalaru a zâmbit și a a adăugat: „E vorba de un stat mare și foarte important. Poate cel mai important (n.r. - de la nivel mondial)”.
„Acum Chișinăul a prins curaj după ce a văzut că s-a îndepărtat dușmanul și ar dori să primească aceste ajutoare”, a conchis Șalaru.
Fostul Ministru al Apărării a subliniat că actualul statut de neutralitate pe care îl are Republica Moldova nu e incompatibil cu pregătirea unei forțe militare puternice. „A fi neutru nu înseamnă a fi idiot”, remarcă Șalaru.
Urmăriți integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care Anatol Șalaru a analizat drumul spre NATO R. Moldova, neutralitatea ei, amenințarea Rusiei cu războiul și teama Chișinăului de imperialismul rus / Declarația despre ajutorul militar refuzat de Moldova poate fi urmărită de la minutul 21 și 40 de secunde al emisiunii
În R. Moldova aproape nimeni nu credea cu adevărat în victoria Ucrainei în războiul de agresiune declanșat de Rusia
Fostul oficial de la Chișinău a explicat că „la începutul acestui război în mentalul colectiv al Republicii Moldova erau trei grupuri, două mari și unul foarte mic”.
„Unul care sprijinea acțiunile Rusiei și își dorea o victorie a ei, un alt grup care nu își dorea victoria Rusiei, dar era de părere că Ucraina nu va rezista și va pierde războiul, și mai era un grup minuscul care a sprijinit din prima zi Ucraina, a comandat crimele împotriva umanității comise de ruși și crede în victoria Ucrainei. Azi raportul s-a schimbat. Mulți care erau convinși că Rusia va câștiga nu sunt deloc siguri și sunt îngrijorați de asta”, a conchis Șalaru.
În contextul în care în iulie 2022, tot la DefenseRomania Anatol Șalaru s-a declarat optimist că Ucraina va învinge, fostul ministru a fost întrebat în ediția emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de săptămâna trecută dacă mai e la fel de optimist, precizând că de această dată e mult mai optimist, dar consideră că mingea e în terenul statelor occidentale care vor trebui să nu ezite să ofere asistență militară Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News