Ucraina spune că atacul de la fabrica de arme din Iran e o consecință a alimentării mașinii de război a Rusiei
Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a comentat exploziile produse sâmbătă spre duminică la un centru de producţie de armament din Iran.
Președintele Volodimir Zelensky, alături de o dronă iraniană Shahed-136 capturată de ucraineni. Foto: Captură video Administrația Prezidențială a Ucrainei
Oficialul ucrainean a declarat că evenimentele respective reprezintă consecinţa politicilor conducerii iraniene, în condiţiile în care Teheranul continuă să sprijine Moscova în agresiunea împotriva ucrainenilor prin furnizarea de arme.
„Ceea ce se întâmplă în Iran poate fi numit doar o consecinţă a politicilor (conducerii iraniene, n.r.). Poate că îşi vor îndrepta sprijinul către ţările teroriste într-un mod diferit şi nu vor ajuta Rusia să-şi comită crimele", a remarcat Ignat, citat de Rador. Acesta a amintit că Federaţia Rusă şi-a propus să primească de la iranieni armele care ruşilor le lipsesc: rachete balistice şi drone de atac (nu doar Shahed, dar şi alte modele).
În schimb, Teheranul vrea avioane de la Moscova. "Iranul are anumiţi duşmani în regiune, aşa că să sperăm că această ţară îşi va schimba vectorul politic şi va opta pentru unul mai civilizat", a adăugat Iuri Ignat.
Amintim că o fabrică de armament din oraşul iranian Isfahan a fost lovită de o dronă, în noaptea de 28 spre 29 ianuarie. Potrivit regimului de la Teheran, "atacul nu s-a soldat cu victime".
Iranul primește avioane Su-35 ca parte a sprijinului militar pe care îl acordă Rusiei în invadarea Ucrainei
Izolată internațional ca urmare a invaziei neprovocate a Ucrainei și a crimelor de război sfâșietoare săvârșite în Ucraina, Federația Rusă și-a găsit un aliat important în Iran, stat fundamentalist și sponsor al terorismului.
Ca urmare al sprijinului acordat Moscovei de regimul de la Teheran, Iranul primește avioane rusești de tip Su-35.
E vorba de avioanele Su-35 care trebuiau să ajungă în Egipt. Doar că tranzacția a căzut pentru că Statele Unite au amenințat că vor sancționa Egiptul, fiind pusă în pericol starea de operativitate a peste 200 de F-16, zeci de elicoptere AH-64 Apache și a sute de tancuri M-1 Abrams din înzestrarea trupelor egiptene.
Întrucât, Egiptul a plătit deja, iar avioanele fuseseră construite, contractul nu a putut fi anulat. Dar, Cairo a autorizat United Aircraft Corporation (UAC) din Rusia să le revândă în numele său.
CITEȘTE ȘI: Tranzacție oficială între statele paria: Iranul primește avioane Su-35; Rusia își plătește „datoria”. Provocare pentru F-35 israeliene?
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News