Rusia vrea să răzbune transferul tancurilor Abrams și Leopard prin ruperea accesului Ucrainei la mare. „Submarinele vor fi dislocate în Nipru”
Vestea că tancuri occidentale moderne precum Leopard 2 germane și Abrams americane vor ajunge în Ucraina nu a fost primită prea bine în Rusia, chiar dacă există numeroase controverse cu privire la numărul de tancuri de care Ucraina are nevoie ori de momentul în care acestea vor ajunge pe front.
Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania
Dacă în privința Abrams americane logistica va fi principala provocare, în contextul în care Abrams e un tanc care nu doar consumă mult dar are și un cost uriaș de întreținere, la Leopard 2 germane problema ține de numărul pe care Germania le va trimite. Vestea bună e că Berlinul a dat undă verde ca aliații să poată trimite și ei tancuri Leopard în Ucraina.
Polonia și Finlanda sunt primele pe listă, dar din fericire s-au înscris și alte state aliate.
Cert e că Ucraina are nevoie de mult mai mult de 14 tancuri grele anunțate de Germania și 31 de tancuri Abrams americane.
În orice caz, deciziile istorice de ieri sunt un pas important pentru viitoare transferuri.
CITEȘTE ȘI: Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor
Rusia amenință că va răzbuna livrările de tancuri și arme occidentale prin ruperea accesului Ucrainei la Marea Neagră
Odessa, Ucraina, principalul punct de ieșire ucrainean la Marea Neagră. Foto: Encyclopedia Britannica
De partea cealaltă Rusia amenință că va rupe accesul Ucrainei la Marea Neagră ca urmare a transferului de armament occidental.
Prin nimeni altul decât Dimitri Medvedev, fostul premier, președinte rus și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
Schimbarea lui Medvedev după 24 februarie e radicală. Privit ca un liberal de occident, după invadarea Ucrainei Medvedev s-a lansat în declarații radicale și amenințări nucleare, vorbind despre un război al Rusiei „împotriva lui Satan” și de Ziua Judecății pe care Armata Rusă o va aduce în Europa.
Declarațiile lui Medvedev după transferul de tehnică occidentală către Ucraina nu a făcut altceva decât să arate din nou intențiile reale ale Rusiei: Ajungerea la gurile Dunării și ruperea Ucrainei de accesul la Marea Neagră, „plămânul economic” al Kievului. Însă posibilitatea ca Armata rusă să aibă succes în urma unui desant la Odesa e azi redusă, în contextul în care nu există control total nici în teritoriile din sud-est anexate ilegal.
Într-o postare pe canalul său de Telegram, citat de portalul rus de propagandă Vzgyad, Medvedev a comentat „solicitările Ucrainei privind tancuri occidentale, avioane de luptă sau submarine” cu o „tulburare de alimentați”.
Oficialul rus amenință totodată cu ocuparea întregului litoral ucrainean.
Medvedev spune că pentru avioane Ucraina nu mai are piste de aterizare, acestea în opinia sa fiind distruse de Rusia care „controlează spațiul aerian ucrainean” iar submarinele nu își au rostul în contextul în care „în curând Ucraina nu va mai avea acces la Marea Neagră”. Medvedev se întreabă ironic dacă navele vor fi dislocate în Nipru.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
De precizat că la nivel oficial nu au existat discuții privind livrarea de submarine iar după scufundarea crucișătorului rus Moskva, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, Marina rusă a făcut un pas mare în spate și nu s-a mai angajat în operațiuni militare navale majore împotriva Ucrainei.
CITEȘTE ȘI: Noi detalii despre scufundarea crucișătorului Moskva, în timpul unei furtuni împotriva tuturor șanselor. Siguri pe ei, rușii au dus Moskva la 120 km de țărmul Ucrainei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News