Finlanda anunţă decizia 'istorică' de a livra arme şi muniţii Ucrainei.
Finlanda anunţă decizia 'istorică' de a livra arme şi muniţii Ucrainei.
Discuțiile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat în Belarus.
Statele Unite ale Americii vin cu un anunț importat după amenințarea lui Vladimir Putin cu armele nucleare.
Vladimir Putin cere garanţii de securitate, recunoaşterea anexării Crimeei și demilitarizarea Ucrainei.
Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, pentru a menţine securitatea în ţară, a precizat ministrul de externe Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo, transmite Reuters.
Localitatea Harkov a fost atacată masiv, în cursul orei 12.00, cu sisteme de artilerie reactivă tip Grad (calibru 122 mm), o ploaie de proiectile lovind o zonă rezidențială a orașului.
Soldații ucraineni au doborât un elicopter rus de asalt Mi-35M în sudul Ucrainei. Până la această oră nu sunt foarte multe detalii cu privirea la această reuşită a militarilor ucraineni, dar potrivit unei surse locale, elicopterul a fost doborât la Sahy, în regiunea de sud a oraşului Herson (Kherson), Ucraina.
Serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat pe Facebook un scurt manual de instrucţiuni de care cetăţenii ucraineni să ţină cont atunci când vor să atace cu cocktail-uri Molotov convoaie militare ale ocupantului rus.
Uniunea Europeană se pregăteşte să le acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de şedere şi de muncă în blocul european pentru o perioadă de până la trei ani, au afirmat oficialităţi UE şi franceze, informează luni Reuters.
Delegaţia ucraineană a ajuns luni la frontiera belaruso-ucraineană, unde urmează să înceapă la prânz la ora locală 12:00 (09:00 GMT) negocierile cu Rusia pentru a pune capăt invaziei lansate de Kremlin joia trecută împotriva Ucrainei, precizează agenţia de presă EFE.
Parlamentul Letoniei a votat luni în unanimitate pentru a le permite cetăţenilor letoni să lupte în Ucraina, dacă doresc, a anunţat legislativul leton într-un comunicat, informează Reuters.
În ultimele ore toate privirile au fost îndreptate către situația din jurul Kievului. Șeful Administrației Regionale de Stat Kiev, Oleksiy Kuleba, a informat în această dimineață că, pe 28 februarie, situația din regiune este volatilă, diferită de cea de ieri, existând mai multe zone în care guvernul ucrainean a pierdut teren nu controlează situația.
"Au dat greş toate tentativele trupelor de ocupaţie ruse în a-şi îndeplini obiectivele", a declarat generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul şef al Forţelor Tereste Ucrainene, cu privire la intenţiile ocupantului (n.r. militarilor ruşi) de a lua cu asalt zona din jurul capitalei ucrainene.
Dacă Ucraina va cădea în mâinile Rusiei, vor urma Republica Moldova, Georgia, Balcanii de Vest şi republicile baltice, a avertizat duminică premierul sloven, Janez Jansa, fără a exclude un al treilea război mondial, relatează Agerpres, care citează EFE.
Rusia a recunoscut pentru prima dată pierderile umane în invazia din Ucraina, dar ea spune că ele sunt „mai mici” decât pierderile Ucrainei.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat, pe 27.02.2022, trecerea Forțelor de Descurajare ale armatei ruse într-un regim special de executare a serviciului de luptă.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică, pentru Agerpres, că este sceptic şi nu crede într-o finalitate a negocierilor ruso-ucrainene, cel puţin în viitorul imediat, mai ales că, din informaţiile sale, ar urma în aceste zile un atac 'total' asupra Kievului din partea Armatei ruse.
DefenseRomania vă prezintă cronica celei de-a treia zi de război, sâmbătă, 26 februarie. A fost ziua cea mai grea de până acum, bătăliile nocturne pentru Kiev fiind de o intensitatea extremă.
România a anunțat azi că va trimite ajutor militar în Ucraina, în contextul agresiunii fără precedent a Federației Ruse care a invadat Ucraina și a lansat o operațiune majoră împotriva statului nostru vecin.
Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au confirmat duminica aceasta că se vor întâlni în oraşul belarus Gomel, aproape de frontiera ucraineană, pentru a negocia o posibilă încetare a ostilităţilor, transmite Agerpres, care citează EFE. Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică Ucraina că nu "profită de oportunitatea" de a lua parte la tratative în Belarus, într-o convorbire la telefon cu premierul israelian Naftali Bennett.
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că a pregătit toate cele 11 spitale din subordinea Direcţiei sale medicale pentru asigurarea asistenţei şi tratamentului pentru militarii ucraineni răniţi.
Conflictul din Ucraina ar putea dura 'mai mulţi ani' din cauza 'forţelor semnificative' ale Rusiei, a declarat duminică ministrul britanic de externe, Liz Truss, apreciind că Moscova ar putea încerca să folosească 'arme şi mai rele'', relatează AFP.
Update: Guvernatorul Harkov-ului a anunțat că rușii nu au reușit să cuserească orașul, iar armata Ucrainei menține controlul în regiune.
A patra zi de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina: armata ucraineană afirmă că îşi menţine poziţiile, deşi recunoaşte că situaţia din jurul Kievului se înrăutăţeşte şi confirmă intrarea trupelor ruseşti în Harkov, în nordul ţării, relatează Agerpres, care citează agenția EFE.
Germania va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina, marcând o inversare completă a politicii restrictive de export de arme a Berlinului, a anunțat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz.
Cecenii par să fi uitat de războaiele din anii 1990 împotriva Federației Ruse. Azi, fideli regimului de la Kremlin, cecenii au intrat în Ucraina să lupte alături invadatorul rus. Impactul psihologic al temuților ceceni care au intrat să lupte în Ucraina alături de ruși a fost resimțit în rândul populației ucrianene.
Ţările occidentale au adoptat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, hotărând în special să excludă numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Administrația Regională de Stat Odesa și Administrația Regională Militară Odesa au solicitat ajutor României, printr-o cerere trimisă Consiliului Județean Tulcea și Prefecturii Tulcea în baza unui acord de înfrățire.
Casa Albă a cerut Congresului să aprobe fonduri suplimentare de 6,4 miliarde de dolari pentru a răspunde la invazia rusă asupra Ucrainei.
Estimările privind dinamica regională de securitate menţin la minim probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive convenţionale ale Federaţiei Ruse, subliniază şeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu.