În cadrul unui comentariu pentru postul NTV, ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavasoglu, a declarat, pe 15.04.2021, că autoritățile de la Ankara nu iau parte la criza apărută în relațiile dintre Rusia și Ucraina.
În cadrul unui comentariu pentru postul NTV, ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavasoglu, a declarat, pe 15.04.2021, că autoritățile de la Ankara nu iau parte la criza apărută în relațiile dintre Rusia și Ucraina.
În cursul zilei de ieri, aliații din cadrul NATO au luat decizia de a începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan, după două decenii de război sfâșietor în această țară.
Rusia ameninţă în mod deschis Ucraina cu distrugerea, a acuzat joi şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, pe fondul tensiunilor exacerbate cu Rusia, informează AFP şi Reuters.
Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO, a afirmat joi ambasadorul ucrainean în Germania, transmite dpa.
Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, s-a adresat Comisiei Parlamentare pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, precizând că numărul total de personal militar, pe care Rusia ar urma să-l desfăşoare le graniţa cu Ucraina, va ajunge la 110.000.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite intenţionează să continue finanţarea capacităţilor cheie ale forţelor de securitate afgane, chiar dacă Washingtonul îşi retrage forţele militare din Afganistan, informează Reuters.
Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Angela Merkel au convenit miercuri într-un interviu telefonic să solicite Rusiei să reducă numărul trupelor sale desfăşurate la graniţa cu Ucraina, pe măsură ce situaţia de pe teren se tensionează, informează AFP şi Reuters.
Ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a participat miercuri, 14 aprilie, alături de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință. Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.
Ministerul de Externe rus a apreciat miercuri că amânarea retragerii trupelor americane din Afganistan de la 1 mai la 11 septembrie riscă să provoace o escaladare, Washingtonul revizuindu-şi practic acordul încheiat cu talibanii, relatează AFP.
Rusia a desfăşurat între 15.000 şi 25.000 de militari în peninsula Crimeea şi la frontiera cu Ucraina, potrivit estimărilor Statelor Unite, a indicat miercuri însărcinatul cu afaceri al SUA, Courtney Austrian, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Viena, transmite dpa.
Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că este timpul ca ţările NATO să se retragă din Afganistan şi că SUA vor lucra cu aliaţii lor pentru o retragere coordonată din ţara asiatică, transmit Reuters, AFP şi dpa.
Site-ul vestnik-rm.ru a prezentat, pe 12.04.2021, “opinia unui ofițer ucrainean” privind scenariul care va fi pus în aplicare de trupele rusești pentru o eventuală invazie militară pe teritoriul Ucrainei.
Ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer a acuzat miercuri Rusia de provocări în dosarul ucrainean, cu puţin timp înaintea unei videoconferinţe cu omologii din NATO, transmite AFP.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va primi vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat marţi Palatul Elysée, într-un moment de creştere a tensiunilor în Ucraina din cauza trupelor trimise de Rusia în apropierea frontierelor sale, relatează Agerpres, citând AFP.
Moscova a avertizat marţi Statele Unite ale Americii ''să stea departe'' de Rusia şi Crimeea, atenţionând că riscul de incidente este foarte ridicat, informează agenţia de presă Interfax care îl citează pe ministrul adjunct al afacerilor externe rus Serghei Riabkov, transmite Reuters.
De la Kiev la Washington, diplomați, oficiali din serviciile de informaţii și experți militari, toţi se străduiesc să discearnă semnificația desfăşurării masive de noi trupe ruse de la graniţa cu Ucraina. Este o demonstrație de forță? Un semn al unei invazii iminente? Sau un test pentru Ucraina și aliații săi? Acestea sunt doar câteva întrebări la care revista Time a încercat să găsească răspuns.
Miniştrii de externe ai G7 şi şeful diplomaţiei europene au îndemnat luni Rusia să pună capăt "provocărilor" sale şi să se angajeze în "dezescaladare" la frontierele Ucrainei unde şi-a concentrat trupe.
Talibanii au declarat că încă nu s-au decis dacă să participe sau nu la conferinţa internaţională de la Istanbul, propusă de Washington pentru relansarea negocierilor de pace aflate în impas între Kabul şi insurgenţii afgani, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Potrivit jurnalistului Mark Episkopos de la revista americană The National Interest, deși Moscova și Kievul au dislocat grupări militare puternice către granițele republicilor nerecunoscute din Donbas, nici Forțele Armate ale Rusiei și nici cele ale Ucrainei nu vor să atace primele. La urma urmei, partea care va începe ostilitățile se va afla automat în dezavantaj.
Membrii batalionului Azov care se află în zona Kharkov se declară gata să apere Ucraina de invadatorii ruși.
Forţele aeriene siriene au utilizat clor într-un atac asupra oraşului Saraqeb din 2018, a anunţat luni Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) după finalizarea unei anchete, relatează AFP.
Postul olandez de televiziune NOS a publicat mai multe înregistrări audio ale unor conversaţii dintre principalii lideri militari ai forţelor separatiste din Donețk care au doborât Boeing-ul malaezian МН17, la 17 iulie 2014. Este prima convorbire telefonică interceptată şi analizată din care reiese că separatiştii pro-ruşi au cerut un sistem de rachete Buk din Rusia pentru a dobora avioane de vânătoare ale Forţelor Aeriene Ucrainene. La momentul respectiv, în vara lui 2014, la aflare veştii că au doborât un avion de pasagerii, separatiştii au încercat să facă sistemul Buk dispărut, trecându-l pe teritoriul Rusiei printr-un punct de frontieră care nu mai era controlat de statul ucrainean.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat să discute cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la escaladarea conflictului din estul Ucrainei, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Iulia Mendel, potrivit Reuters.
Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii "se opun ferm" campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei şi au cerut Moscovei să detensioneze situaţia, a declarat duminică ministrul de externe britanic Dominic Raab, informează agenţia de presă Agerpres, care citează Reuters.
Pe 31 august 1939 a avut loc incidentul de la Gliwice, atacul asupra stației germane Sender Gleiwitz chiar de către un grup de comandă al SS. Soldații naziști erau îmbrăcați în uniforme poloneze. A fost casus belli, motivul pentru care Hitler a invadat Polonia pe 1 septembrie 1939, luând astfel naștere cel de-al Doilea Război Mondial. Azi, în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Ucraina și Federația Rusă, contraspionajul ucrainean a prezentat o discuție între un soldat rus și un comandant separatist în care rușii cereau separatiștilor să își atace propriile poziții și să dea vina pe Armata Ucrainei.
Ucraina a exclus vineri orice posibilitate de a lansa o ofensivă militară împotriva separatiştilor pro-ruşi în estul ţării, unde violenţele au crescut în ultimele săptămâni, pe fondul tensiunilor cu Rusia, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul de ''acţiuni provocatoare periculoase'' în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, într-o convorbire telefonică avută cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
În contextul masivelor deplasări de trupe ale Rusiei la granița cu Ucraina, la sud de Voronej au fost amplasate sisteme de comunicații cu rază lungă de acțiune P-260T și Redut-2US, cât și un spital de campanie.
Adjunctul șefului Administrației prezidențiale ruse, Dmitry Kozak, a declarat, pe 08.04.2021, că Rusia va fi nevoită să-și apere cetățenii în Donbas, în cazul în care situația de acolo se va dezvolta după scenariul de la Srebrenitsa din fosta Iugoslavie.