La doi ani de invazie rusă, mai mulți lideri occidentali au sosit la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina.
La doi ani de invazie rusă, mai mulți lideri occidentali au sosit la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat gruparea de forțe care a capturat orașul ucrainean Avdiivka în februarie, după câteva luni de asediu constant.
Aviația rusă va fi vânată prin metode atipice de forțele Kievului, anunță comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene. Generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi a spus, cu ocazia comemorării a doi ani de la declanșarea invaziei rusești, că armata ucraineană va răspunde ”asimetric” și în aer.
Forțele ucrainene și-au propus și au reușit să marcheze în forță cei doi ani scurși de la începutul războiului la scară largă provocat de Rusia.
Avionul A-50U, doborât pe 23 februarie, a fost lovit la peste 170 de km de linia frontului. Rusia a pierdut într-o lună două avioane-radar Beriev A-50 de tip AWACS. La începutul invaziei rușii aveau doar 6 aparate modernizate - dintre care unul a fost avariat în Belarus (în 2023), iar două au fost doborâte anul acesta.
La 23 februarie 2024, Brigada 47 Mecanizată Separată a Forțelor Armate Ucrainene a prezentat imagini cu prima desfășurare în luptă a tancului M1A1 Abrams. Acest eveniment marchează o etapă importantă după ce, în noiembrie 2022, atât soldații ucraineni, cât și oficialii americani au confirmat că toate cele 31 de tancuri Abrams donate Ucrainei au ajuns la destinație.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a abordat obiectivele Ucrainei în contextul războiului cu Rusia într-un interviu acordat postului american de televiziune Fox News, conform informațiilor transmise de Digi24.
Noua ofensivă a Rusiei în estul Ucrainei (în regiunile Harkiv și Lugansk – pe direcția Kupiansk-Lîman) este cea mai amplă campanie a armatei ruse, comparabilă doar cu acțiunile din primele luni ale invaziei, scriu analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului.
Într-un interviu acordat Fox News, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la o întrebare despre pierderea de vieți omenești din război. Potrivit afirmației sale, de cinci ori mai puțini soldați au murit apărând Ucraina decât a pierdut Rusia, care a lansat invazia în urmă cu doi ani.
Săptămâna trecută, președintele ceh Petr Pavel venea cu un anunț ce dădea speranțe tuturor: au fost identificate sute de mii de muniții de artilerie în străinătate, pe care le-ar putea transfera în Ucraina.
Portalul rusesc topwar.ru a informat că, în cursul nopții de 23.02.2024, trupele ruse au lansat o serie de atacuri combinate, cu drone și rachete, asupra unor ținte din diferite regiuni ale Ucrainei.
Parlamentul german a votat în favoarea unei moțiuni înaintate de coaliția de guvernământ a țării, care a cerut furnizarea de „sisteme de arme și muniție suplimentare, necesare cu rază lungă” Ucrainei.
Spania arată cu degetul către Rusia, în cazul asasinatului la comandă, căruia i-a căzut victimă Maxim Kuzminov, pilotul militar rus care a fugit cu tot cu elicopter în Ucraina.
Rusia susține că a doborât o rachetă trasă de sistemul S-200, care se poate deplasa cu până la 9.800 km/h.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Rossia 24, ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Khrenin, a declarat, pe 22.02.2024, că Ucraina a concentrat la frontiera dintre cele două state o grupare de atac cu efective de până la 114.000 de militari.
După zile de proteste ale fermierilor polonezi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să trimită prim-ministrul Denis Șmîhal și alți membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei, în urma blocajelor, pentru a iniția negocieri, conform informațiilor furnizate de Agerpres, care citează DPA.
Agenția de presă Reuters a informat, pe 21.02.2024, citând șase surse din Iran, SUA și Ucraina, că Teheranul a trimis Moscovei până la 400 de rachete balistice din familia Fateh. Cel mai probabil, este vorba despre rachete cu rază scurtă și medie de acțiune Zolfagar.
După victoria cu gust amar de la Avdiivka (aproape 50.000 de morți și răniți), forțele ruse atacă masiv și pe alte direcții, crezând că ucrainenii sunt cu moralul în scădere. Pe direcția Vugledar, în apropiere de satul Șevcenko (50 km SV de orașul Donețk), trupele ucrainene au distrus un grup blindat rusesc.
Rusia "nu are forța" de a cuceri cele două regiuni din estul Ucrainei în acest an, a declarat șeful Serviciului ucrainean de Informații Militare, Kirilo Budanov, într-un interviu publicat pe 21 februarie în Wall Street Journal. După pierderea orașului Avdiivka, un oraș din linia întâi din regiunea Donețk care a rezistat atacurilor rusești din 2014, există îngrijorări tot mai mari că Rusia preia iniţiativa în ceea ce priveşte cursul războiului.
Ecuadorul a confirmat oficial că renunță la angajamentul de a transfera Statelor Unite armamentul sovietic pe care îl mai deține, și care urma să ajungă în final în Ucraina.
Primul grup de patru piloți ucraineni va finaliza antrenamentul pe avioanele de luptă F-16 până în vară.
Alianţa Nord-Atlantică este mult mai pregătită în prezent să contracareze Rusia, afirmă analistul politic Cristian Pîrvulescu, apreciind că România a reuşit să depăşească toate momentele critice provocate de repercusiunile agresiunii ruseşti asupra Ucrainei.
Surse rusești au informat că, în seara zilei de marți, 20.02.2024, în regiunile din estul Ucrainei au fost declanșate alarmele de raid aerian. Ulterior, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat o serie de atacuri cu rachete, care au vizat ținte din Kramatorsk, Slaviansk și Drujkova.
Armata ucraineană a doborât un alt avion de luptă rusesc Su-34, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene Mîkola Oleșciuk.
În apropierea liniei de front din regiunea ucraineană Zaporojie, trupele ucrainene au utilizat mai multe drone de atac de tip FPV pentru a lovi hangarele cu echipamente ale forţelor ruse de ocupaţie.
În cadrul unei adunări de comandament desfășurate la Praga, conducerea Forțelor Armate ale Cehiei a anunțat, pe 20.02.2024, că, în cursul anului 2023, partea cehă a instruit 4.000 de militari ucraineni și continuă să ofere asistență militară Ucrainei. Potrivit precizărilor făcute pe timpul întâlnirii de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Cehiei, general locotenent Karel Řehka, pregătirea militarilor ucraineni de către instructori cehi a avut loc pe teritoriile Cehiei (3.500) și Poloniei (500).
Statele europene duc, acum, greul ajutorului militar pentru Ucraina. După anunțul Danemarcei, care a dezvăluit că va trimite Kievului toate obuzele de artilerie de care dispune, guvernul de la Stockholm anunță cel mai important pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
În acest timp, atât opinia publică din România, dar și din Ucraina, află din clipuri video cum sprijină țara noastră efortul de apărare al Ucrainei.
Gruparea teroristă Hamas a răpit în cursul atacului fără precedent din 7 octombrie anul trecut împotriva Israelului circa 250 de israelieni şi străini, majoritatea civili, şi a ucis alţi aproximativ 1.200. Dintre ostatici, circa 130 se află încă în Gaza, iar potrivit israelienilor 29 sunt morţi.
Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut luni că armata ucraineană se confruntă cu o situaţie "extrem de dificilă" în faţa forţelor ruseşti care, în opinia sa, profită de întârzierile occidentalilor în furnizarea ajutorului lor militar, notează Agerpres, care citează AFP.
Administrația președintelui american Joe Biden lucrează pentru a furniza Ucrainei noi și puternice rachete balistice ATACMS cu rază lungă de acțiune, precizează NBC News, care citează doi oficiali americani de rang înalt.