Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, Rusia pregătește mai multe brigăzi de desant-asalt pentru a fi dislocate în spatele dispozitivului armatei ucrainene, în timpul acțiunilor ofensive aflate în curs de planificare.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, Rusia pregătește mai multe brigăzi de desant-asalt pentru a fi dislocate în spatele dispozitivului armatei ucrainene, în timpul acțiunilor ofensive aflate în curs de planificare.
Un parlamentar rus și aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a sugerat în timpul unei recente apariții la televizor că următoarea țintă a Moscovei ar putea fi Polonia.
În timpul invaziei pe scară largă din Ucraina, Federația Rusă a pierdut cel puțin 2.619 tancuri, ceea ce reprezintă cel puțin 90% din numărul total de echipamente folosit la începutul războiului.
Rebelii Houthi, Hezbollah, Hamas sunt doar pioni. Adevăratul creier se află la Teheran, iar implicarea Rusiei este aproape certă.
Danemarca va amâna livrarea avioanelor de vânătoare F-16 către Ucraina cu până la șase luni. Copenhaga a vrut inițial să le trimită la Kiev la începutul anului acesta. Dar Ministerul Danez al Apărării a anunțat acum că Forțele Aeriene Ucrainene vor primi aeronavele promise abia în al doilea trimestru al anului 2024.
Subiectul avioanelor de atac la sol A-10, care părea închis pentru Ucraina, a fost reluat recent de liderii militari de la Kiev.
Autoritățile ruse se pregătesc de proceduri judiciare în cazul confiscării activelor Băncii Centrale a Federației Ruse înghețate de țările occidentale după invazia din Ucraina. după cum a informat Bloomberg citând surse ruse.
Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a verificat, pe 12.01.2024, modul de îndeplinire a comenzilor de stat pentru apărare la o întreprindere de producție din Regiunea Moscova aparținând Corporației “Armament tactic de rachete” (KTRV).
Într-un mesaj postat pe canalul de Telegram, Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat atacul executat de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse asupra teritoriului ucrainean în timpul nopții și al dimineții de 13.01.2024, anunțând că au fost folosite în total 40 de mijloace de distrugere, între care trei drone și 37 de rachete cu bazare aeriană.
După cum se cunoaște, premierul britanic Rishi Sunak a efectuat ieri, 12 ianuarie, o vizită oficială la Kiev, unde a promis că Ucraina „nu va fi niciodată singură” și a anunțat acordarea de către Marea Britanie a unui ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline (3,186 miliarde de dolari) pentru Ucraina, în anul fiscal care urmează să înceapă.
Statele Unite au atacat din nou pozițiile rebelilor șiiți din Yemen, sâmbătă seara, scrie agenția Reuters, potrivit căreia de data aceasta atacul a fost îndreptat împotriva sistemelor radar. Potrivit rebelilor, ținta a fost capitala Sanaa, pe care o controlează.
Potrivit portalului rusesc topwar.ru, în cursul nopții de 13.01.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat un nou atac masiv asupra teritoriilor controlate de regimul de la Kiev.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că în acest moment nu există atât de mult o problemă de finanţare în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, cât o problemă de capacitate industrială, "în principal în Europa".
Potrivit canalelor ruse în prezent, armata ucraineană a început activități serioase de construcții pe linia de contact de luptă cu Forțele Armate ale Federației Ruse, în zona desfășurării așa-zisei „operații militare speciale” și pe anumite porțiuni ale frontierelor cu Rusia și Belarus. Militarii ucraineni construiesc instalații subterane fortificate, încercând să întărească liniile defensive ale Forțelor Armate.
Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica, a dat asigurări vineri şeful informaţiilor militare ucrainene, Kiril Budanov, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, transmite AFP.
Nici trupele ucrainene, nici cele rusești nu pot desfășura operațiuni ofensive din cauza densității câmpurilor minate și a utilizării intensive a dronelor.
Letonia a pregătit următorul pachet de asistență militară pentru Ucraina, care va include obuziere, muniție de artilerie, sisteme antitanc și antiaeriene. Decizia Lituaniei vine la doar o zi după ce Lituania a anunțat și ea că va trimite un nou lot de echipamente militare.
Presa de propagandă rusă preia un un articol al publicației franceze ”Meta-defense”, în care e semnalat faptul că noile tunuri autopropulsate 2S35 Koalitsiya-SV au intrat în dotarea armatei ruse în urmă cu câteva săptămâni și participă deja la operațiuni de luptă pe frontul din Ucraina.
Vineri , 12 ianuarie, Statele Unite și Marea Britanie au lovit bazele Houthi din Yemen. Operațiunea a fost ca răspuns la zeci de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roșie de către grupul rebel yemenit susținut de Iran.
Joe Biden a anunţat joi că Statele Unite şi Regatul Unit "au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen, folosite de rebelii houthi pentru a pune în pericol libertatea navigaţiei" în Marea Roşie, notează Agerpres, care citează AFP.
Statele Unite urmăresc să solicite Ucrainei un plan clar după care intenționează să continue războiul cu Rusia, după cum susțin surse americane citate de Bloomberg sub protecția anonimatului. Cel mai probabil, potrivit acestora, consilierul prezidențial american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan i se va adresa lui Zelenski pentru clarificări corespunzătoare în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, care se deschide pe 15 ianuarie.
Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina începe să fie privit diferit de unele statele europene.
Comandantul Forțelor Navale ucrainene, viceamiralul Oleksiy Neizhpapa, a acordat, pe 11 ianuarie, un amplu interviu publicației Ukrainska Pravda.
Soldaţii israelieni vor şti să lupte în Liban "dacă este necesar", a avertizat miercuri şeful Statului Major al armatei, Herzi Halevi, adresându-se trupelor sale din Fâşia Gaza, scrie AFP.
Reuniunea NATO de miercuri a avut loc la cererea Ucrainei.
Dacă spera cumva la o apropiere între popoare după eforturile și sacrificiile națiunii ruse pentru “eliberarea” și “denazificarea” Ucrainei, Putin nu poate să constate decât că a obținut exact efectul contrar, iar dovada cea mai elocventă este furnizată de indicatorul fidel al utilizării limbii ruse în țara agresată.
Atacurile aeriene ale rușilor devin tot mai sofisticate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să își conserve sprijinul celor mai importanți vecini ai Ucrainei. Discuțiile telefonice cu președintele român Klaus Iohannis și cel al Poloniei, Andrzej Duda, s-au axat pe continuarea sprijinului vital pe care cele două țări din NATO îl acordă Ucrainei.
Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului au remarcat că armata rusă va încerca să ocupe un teritoriu semnificativ din regiunea Harkiv, din estul Ucrainei.
Aproximativ 20 de milioane de irakieni au primit recent de la guvern mesaje text pe telefon prin care li s-au cerut să răspundă la o întrebare cu privire la retragerea forțelor coaliției internaționale din Irak, un pas care a stârnit controverse politice și populare ample, mai ales că toate guvernele anterioare considerau că nu există loc pentru opinie politică în această problemă, care este responsabilitatea autorităților militare irakiene, cele care cunosc cel mai bine amploarea capacităților și nevoilor Irakului.