Turcia, România și Bulgaria discută despre crearea unei forțe comune care să curețe de minele care ajung în apele teritoriale, ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Turcia, România și Bulgaria discută despre crearea unei forțe comune care să curețe de minele care ajung în apele teritoriale, ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în vizită oficială în România. După discuțiile avute cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, cei doi şefi de stat au făcut o serie de declarații.
Potrivit informațiilor apărute printre propagandistii rusi, comandamentul militar rus din Ucraina ar urma să decidă retragerea tancurilor prototip T-14 Armata de pe frontul ucrainean. Rușii susțin că acestea ar fi trebuit să fie implicate în lupte timp de mai multe luni, dar nu există în continuare nicio confirmare a acestor informații.
Răul nepedepsit este un rău a cărui putere va crește constant odată cu îndrăzneala sa. Un dușman care nu a fost distrus va vedea acest lucru ca pe o slăbiciune și va reveni cu siguranță. Atacul terorist asupra Israelului din 7 octombrie nu a fost un accident, ci o continuare logică a războiului declarat de autoritarism împotriva sistemului creat de Occident, a regulilor și valorilor sale, spune Oleksi Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare.
Miniștrii de externe ai Ligii Arabe s-au reunit pentru a discuta modalitățile de abordare a ceea ce ei percep ca fiind "agresiunea israeliană" împotriva Fâșiei Gaza. Această reuniune reflectă preocupările actuale legate de conflictul din regiune. Rusia s-a oferit să colaboreze cu Liga Arabă în eforturile de a pune capăt violențelor în conflictul israeliano-palestinian. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat dorința de a contribui la oprirea vărsării de sânge în regiune.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a reușit să atragă iar atenția comunității internaționale provocând NATO cu întrebarea: „Ei bine, prieteni NATO, ați terminat de jucat?”, cu care își începe o postare în această notă pe canalul său de Telegram,
Armata israeliană a declarat că a chemat un număr fără precedent de 300.000 de rezerviști și că a impus o blocadă totală asupra Fâșiei Gaza, în semn că ar putea plănui un atac la sol ca răspuns la atacul devastator de weekend al armatorilor Hamas, scrie Reuters.
Atacul masiv și fără precedent al Hamas asupra Israelului a dus la decizia declarării stării de război și a mobilizării. Iar IDF (Forțele Israeliene de Apărare) au acționat într-un timp record, oferind o lecție în ceea ce privește mobilizarea.
Economia Rusiei este din ce în ce mai structurată în jurul războiului din Ucraina.
Imaginile din satelit au surprins pe 5 octombrie un nivel fără precedent al traficului feroviar de marfă la granița dintre Coreea de Nord și Rusia. Intensificarea activității tinde să confirme acuzațiile potrivit cărora, după întâlnirea dintre Kim Jong-un și Vladimir Putin, Coreea de Nord a început transporturile masive pentru sprijinul Rusiei în războiul cu Ucraina.
După mai multe încercări nereușite de a deturna cât mai departe de Ucraina resursele militare occidentale, forțele, care luptă de partea Rusiei, reușesc să deschidă un al doilea front de confruntare armată cu Occidentul.
Forțele de Apărare Israeliene se bazează pe aviație pentru a lovi țintele din Fâșia Gaza, deși potrivit fostului prim-ministru Yair Lapid, o incursiune terestră „nu este exclusă”.
Direcția Principală de Informații a încercat de trei ori să elibereze orașul Energodar și Centrala nucleară de la Zaporojie, recunoaște Kirill Budanov, șeful structurii de informații a Armatei ucrainene (GUR/HUR).
Sâmbătă, mișcarea Hamas s-a lăudat cu imagini despre cum a distrus cel mai modern tanc israelian Merkava Mk4, care a luat foc după ce a fost lovit de o dronă. Experții militari au subliniat că a fost folosită o tactică folosită mai întâi de ucraineni.
IDF (forțele de apărare israeliene) au anunțat în urmă cu puțin timp că mai multe persoane s-au infiltrat pe teritoriul Israelului din Liban.
În ultima lună nu au fost schimbări semnificative în raportul de control asupra teritoriilor ucrainene. Forțele ruse au câștigat 90 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a recucerit puțin peste 40. Rusia controlează acum un teritoriu mai mare cu aproape 500 de kilometri pătrați, comparativ cu începutul anului.
Cel mai înalt purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele israeliene au recâștigat controlul asupra tuturor orașelor de la granița cu Gaza. El spune ciocnirile dintre trupe israeliene și teroriștii palestinieni din ultimele ore au fost "izolate". În același timp, el nu exclude faptul că în zonă există încă teroriști.
Există speculații cu privire la implicarea Iranului în planificarea unui atac asupra Israelului. Oficialii israelieni din domeniul securității au promis că vor riposta dacă Iranul va fi găsit responsabil de uciderea cetăţenilor israelieni în urma recentului atac al grupării teroriste Hamas. Teheranul a susţinu la scurt timp după atacul Hamas împotriva Israelului că nu este implicat. Cu toate acestea, chiar teroriştii grupării Hamas s-au lăudat pe internet că au utilizat drone kamikaze pentru a ataca Israelul, iar acestea s-au dovedit a fi de provenienţă iraniană.
Hamas a desfășurat o campanie de ani de zile pentru a păcăli Israelul să creadă că grupul nu dorește un conflict armat și că ar putea fi liniștit cu stimulente economice pentru a menține un calm relativ, a declarat luni o sursă apropiată organizației teroriste pentru agenția de presă Reuters.
Ca răspuns la recentul atac al Hamas, Statele Unite oferă ajutor și sprijin militar Israelului. În urma atacului Hamas, SUA a accelerat transferul de arme și echipamente către Israel pentru a sprijini eforturile de apărare ale acestuia.
Autoritățile de la Washington au decis să-și demonstreze sprijinul pentru Israel prin trimiterea unei grupări navale de portavion în estul Mării Mediterane. Această decizie a fost explicată prin intenția de “a trimite un avertisment către acele țări care doresc să intervină în conflictul din Orientul Mijlociu”.
În cursul nopții de 09.10.2023, Comandamentul ucrainean a început să disemineze informații despre o multitudine de rachete de croazieră, care zboară deasupra orașelor Ucrainei, inclusiv deasupra capitalei Kiev și a unor localități din Regiunea Kiev. Ulterior, sirenele de raid aerian au început să sune, iar harta interactivă a țării a devenit din nou roșie, pe cea mai mare parte a teritoriului său.
Forțele Terestre americane (US Army) au anunțat acordarea unor contracte în valoare de 1,5 miliarde de dolari către nouă companii din SUA, Canada, India și Polonia pentru a crește producția globală de proiectile de artilerie calibru 155 mm.
Excelența Sa Adrian Zuckerman, ambasador SUA, este invitat luni, 9 octombrie 2023, la DC News și Defense Romania. Interviul va fi difuzat live de la ora 13.00 și va fi axat pe situație tensionată de la nivel mondial, odată cu războiul declanșat împotriva Israelului.
Avioanele de luptă ale Israelului au început să facă „curățenie” în Fâșia Gaza.
În dimineața zilei de 7 octombrie, teroriștii grupării palestiniene Hamas au lansat un atac masiv cu rachetă asupra Israelului din Fâșia Gaza. Liderul Hamas susține că 5.000 de rachete au fost trase sâmbătă dimineață asupra Israelului.
Toate indiciile arată că IDF (forțele de apărare israeliene) pregătesc o invazie de proporții a Fâșiei Gaza după atacurile fără precedent ale Hamas de ieri.
Israelul a declarat stare de război, fiind mobilizați mii de militari ca urmare a atacului fără precedent lansat de gruparea teroristă Hamas, direct de pe teritoriul Fâșiei Gaza.
Israelul se află în stare de război după atacurile fără precedent ale grupării teroriste Hamas pe teritoriul israelian.
Excelența Sa Reuven Azar, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România, în contextul atacului fără precedent asupra Israelului, a oferit în exclusivitate un interviu pentru Dc News și DefenseRomania.