Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia testează reacția Occidentului: Putin ar fi dispus să înghețe războiul pe actuala linie a frontului, spun surse de la Kremlin
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Liderul rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina prin negocierea unui încetare a focului care „recunoaște liniile de luptă actuale”.

Kremlinul a lansat pe surse informația că ar fi pregătit de o încetare a focului.

Citând patru surse rusești, Reuters raportează că Putin rămâne pregătit să lupte dacă Kievul și Occidentul nu răspund la propunerea de încetare a focului.

Trei dintre aceste surse, care au vorbit sub condiția anonimatului și sunt familiarizate cu situația din cercul apropiat al lui Putin, au spus că liderul rus și-a exprimat frustrarea unui „grup mic” de consilieri față de ceea ce el a considerat ca fiind încercări occidentale de a opri discuțiile.

Totodată, Putin ar fi nemulțumit și de decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a nu discuta despre pace atâta timp cât Putin va fi la putere, scrie agenția Reuters.

„Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului, o înghețare a războiului”, a spus un înalt oficial rus care a lucrat cu Putin și știe despre ce se discută la cel mai înalt nivel la Kremlin.

Răspunzând unei solicitări de comentarii a Reuters, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că conducătorul rus a semnalat în mod repetat Rusiei că este deschisă dialogului pentru a-și atinge obiectivele și a spus că țara nu vrea „război perpetuu”.

 

Putin, mulțumit cu ce a obținut în Ucraina? Ce a câștigat și ce a pierdut Putin până acum

Cele două surse au mai spus că Putin este de părere că realizările războiului de până acum sunt suficiente pentru a „prezenta victoria poporului rus”.

Totuși, deși de la începutul invaziei, rușii au ocupat părți din patru regiuni ucrainene, regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk, Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre ele.

În plus, Rusia a mobilizat resurse uriașe și are economia axată pe susținerea războiului din Ucraina.

O eventuală oprire a războiului ar presupune și ca regimul Putin să dea explicații cu privire la raportul cost-beneficii în privința aventurii de 2 ani a Armatei ruse în Ucraina. 

Rămâne de văzut ce reacții va genera soluția rusă lansată pe surse, dar unul din scopurile certe ale acestei propuneri este să genereze o diviziune în frontul Aliat cu privire la susținerea pentru Ucraina (sau pentru președintele Zelenski) în actualul război de apărare.

Una dintre surse a prezis că nu s-ar putea ajunge la niciun acord atâta timp cât Zelenski va fi la putere. Singura posibilitate este ca Rusia să-l ocolească și să încheie o înțelegere cu Washingtonul.

 

Care sunt motivele invocate de sursele ruse

 

În plus, trei surse au spus că Putin este conștient de faptul că orice noi câștiguri majore ar necesita o altă mobilizare la nivel național, ceva ce nu dorește, o sursă familiarizată cu președintele rus spunând că popularitatea sa a scăzut de la prima mobilizare din septembrie 2022.

Mobilizarea, potrivit Reuters, a îngrozit o parte din populația rusă și a determinat sute de mii de bărbați în vârstă de recrutare să părăsească țara. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte procentuale. Cu toate acestea, Peskov a spus că Rusia nu trebuie să se mobilizeze acum. În schimb, desfășoară ceea ce numește „recrutarea de soldați voluntari cu contract în forțele armate”.

 

Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat reporterilor în timpul vizitei sale la Kiev săptămâna trecută că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase. În plus, președintele Joe Biden a declarat în repetate rânduri că negocierile trebuie să aibă loc în prezența Ucrainei.

Zelenski a elaborat anterior un plan unic de pace pe baza căruia Ucraina să abordeze pacea. Aceasta constă, printre altele, în retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, încălcând astfel Memorandumul de la Budapesta semnat în 1994, care garanta securitatea și integritatea teritorială Ucrainei în schimbul renunțarea la armele nucleare.

Totuși, potrivit surselor Reuters, Putin a respins orice retragere și acesta este un „punct” din acordul de pace pe care nu intenționează să îl negocieze. Liderul rus ar fi mulțumit de această stare de fapt și, dacă toate câștigurile teritoriale de până acum ar fi ancorate în acord, ar fi dispus să înghețe conflictul pe actuala linie a frontului.

„Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și că ne-am păstrat suveranitatea. El ar spune că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat”, a spus una dintre surse.

Chiar și Peskov a declarat că returnarea către Ucraina a celor patru regiuni, care acum fac parte permanent din Rusia, conform constituției ruse, este exclusă. Nicio țară membră a ONU nu recunoaște anexarea regiunilor, și nici măcar autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk

Putin mai vrea să oprească războiul pentru că cu cât războiul se prelungește, cu atât mai mulți veterani de război nemulțumiți de perspectivele postbelice de muncă și venituri se vor întoarce în Rusia, ceea ce ar putea provoca tensiuni în societate, a spus una dintre sursele care a lucrat cu Putin. Reuters explică.

Cu toate acestea, dacă nu există încetarea focului, Putin este gata să continue în Ucraina, ceea ce ar crește presiunea asupra președintelui ucrainean. Sursele au mai spus că liderul rus nu crede că Occidentul va furniza suficiente arme Ucrainei, ceea ce va slăbi moralul ucrainei.

În iunie, la Berna, Elveția, va avea loc un summit de pace privind Ucraina, la care, potrivit lui Zelensky, au fost sau vor fi invitate țări care susțin principiile Cartei ONU și ale dreptului internațional.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Marija Zaharova, a spus că Rusia nu intenționează să participe. Potrivit ei, ea nici măcar nu ar veni la alte evenimente în care să se discute planul de pace al lui Zelenski.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina a distrus, miercuri dimineață, un depozit de arme din Rusia în care se aflau și arme din Coreea de Nord
Cum arată ”Terminator 7”? Roboții vor înlocui jumătate dintre soldații din prima linie. Bonus: Deminarea Ucrainei, realizată cu drone și vehicule speciale ajutate de AI
Mai vrea cineva să conducă Hezbollah? Următorii doi succesori ai lui Nasrallah, lichidați de Israel. IDF a intrat cu o nouă divizie în Liban
Turcia vorbește de iminența unui război mondial de pe același palier cu Iranul în fervoarea cu care susține gruparea teroristă Hamas împotriva Israelului
După ce a trimis Moscovei armament și muniții, Coreea de Nord contribuie și cu soldați la invadarea Ucrainei
Rusia caută soldați și crește soldele celor care sunt dispuși să semneze contracte și să lupte în Ucraina
Israelul extinde operațiunea terestră în Liban / Numărul 2 al Hezbollah, Naim Qassem: Capabilitățile noastre au rămas intacte
Rușii folosesc masiv Shahed-uri fake: Drone-momeală Gerbera, aruncate pentru “a obosi” apărarea antiaeriană a Ucrainei
La un an de la masacrul fără precedent comis de Hamas, Biden și Kamala își reafirmă sprijinul necondiționat față de Israel
Sirenele răsună în Israel. Armata interceptează o rachetă trasă din Yemen
Rușii pierd de 5 ori mai muți militari decât în 2022. În plus, avansul de la Avdiivka la Pokrovsk a costat Armata rusă câteva divizii de unități mecanizate
Un an de la masacrul comis de Hamas. Câți ostatici israelieni mai mai sunt în Gaza, din cei 251 răpiți de teroriști
Atac puternic cu rachete împotriva unor ținte din Crimeea ocupată de Rusia. Depozitul de petrol din Feodosia a fost grav afectat. (Foto/Video)
Forțele Armate Ucrainene au lovit trei posturi de comandă rusești în Donbass, utilizând rachete Storm Shadow și GMLRS (Video)
„Dronele dragon” au distrus un tanc rusesc și „fac ravagii” în rândul trupelor ruse (Foto/Video): Aceste noi tipuri de arme sunt o „inovație terifiantă” pe câmpul de luptă
Rusia a pierdut mai mulți militari de elită ai aşa-ziselor ''Berete Negre'': Bilanţul pierderilor înregistrare într-un an lângă Vuhledar este mai mare decât în timpul celor 10 ani de război cecen
Dronele Bayraktar își reiau lupta împotriva forțelor ruse din Ucraina (Foto/Video): Elicopter rusesc distrus chiar în momentul când aducea trupe ruseşti
Noile lovituri israeliene de lângă Beirut l-au vizat pe succesorul lui Nasrallah
Componentele occidentale continuă să fie folosite pentru fabricarea armelor rusești. Moscova le procură, în special, prin intermediul companiilor chineze
Doborârea dronelor rusești deasupra Poloniei sau României este exclusă. Vrem să evităm războiul, precizează SUA
Israelul poate alege dintr-o vastă "bancă de ținte" cum să răspundă atacului iranian
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a lovi un radar rusesc Nebo-M. Rusia dispune de numai 10 radare de acest tip
Care e eficiența sistemului israelian de apărare aeriană. Iron Dome este cel mai cunoscut, dar sarcina complicată au avut-o celelalte două dispozitive antiaeriene
Cehia ridică ștacheta: Acord major cu Ucraina pentru producția de muniție NATO. Primele obuze, livrate în 2025
Apărare antiaeriană mobilă / Armata Ucrainei
EXCLUSIV
Nou atac rusesc de amploare cu peste 100 de drone Shahed. Rusia urmărește să obosească apărarea ucraineană și să consume stocurile de muniție antiaeriană ale Kievului
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Israelul are o șansă unică de a distruge proiectul nuclear al Teheranului? Expert: Capacitatea Iranului de a intercepta atacurile Israelului, „aproape de zero”
Israelul l-a declarat persona non grata pe Antonio Guterres. Șefului ONU îi e interzis accesul în Israel pentru că nu a condamnat atacul Iranului

Ştiri Recomandate

Bombardiere rusești Tu-95MS au zburat deasupra Mării Japoniei pe fondul tensiunilor din Peninsula Coreea. Nordul a trimis mii de soldați să lupte împotriva Ucrainei
FA-50 a fost prezentat în România: Trei direcții de colaborare pentru avionul multirol. După retragerea F-16 noile FA-50 ar putea zbura alături de F-35 românești?
De ce e importantă bătălia pentru Chasov Yar unde rușii rad casă cu casă. Linia frontului nu e străpunsă decisiv, apărarea Ucrainei e fortificată într-un canal secat din oraș
Vot decisiv în Parlamentul European care a aprobat 35 de miliarde de euro pentru Ucraina. Fondurile provin din profiturile activelor Rusiei
Zelenski insistă că invitația la NATO trebuie făcută pentru toată Ucraina și lămurește problema nucleară: ”Avem nevoie de NATO, nu de returnarea armelor nucleare”
China anunță o nouă ordine mondială prin BRICS și reafirmă „prietenia strategică de neclintit cu Rusia”. Xi s-a văzut cu Putin
Egiptul se pregătește pentru războaiele moderne și spune că era „războaielor clasice a apus”. Forțele navale, principalul obiectiv al Egiptului
Armata belgiană oprește temporar utilizarea Piranha IIIC din motive tehnice. Acest tip de blindat este şi în dotarea forţelor terestre române
Suedia se pregăteşte să facă cea mai mare investiție în domeniul apărării de după Războiul Rece: Armată de 130.000 de militari, obiectiv asumat pentru 2035
Procurorul general al Ucrainei a demisionat după ce SBU a demascat o schemă amplă prin care funcționari înalți din justiție evitau să fie mobilizați în Armată
Polonia ia în considerare achiziționarea de elicoptere de transport greu CH-47F Chinook pentru a rezolva problemele de natură logistică
Deși are doar 14 Gripen în dotare, Ungaria reușește să se implice în modernizarea avioanelor de luptă suedeze
Partida rusă se regrupează. Geoană: Rusia va folosi în Moldova și mai agresiv arsenalul de intimidare în turul II al alegerilor
Cu nava Admiral Kuznețov blocată într-un continuu proces de reparație, Rusia discută despre portavioane noi și avioanele de vânătoare de generația a V-a
Războiul din Ucraina a depăşit de mult graniţele regionale: Coreea de Nord trimite nu numai echipamente militare în Rusia, ci și militari
Muniție de 500 de dolari vs. sistem de apărare antiaeriană de 50 de milioane de dolari (Video): Drona ucraineană ''Baba Yaga'' distruge sistemul rusesc Buk-M3
7 politicieni de renume mondial cărora le plăceau jocurile din cazinouri
Rusia a călcat pe coadă un tigru asiatic: Apropierea de NATO și posibile livrări de muniție în Ucraina, răspunsul Coreei de Sud la axa Moscova-Phenian
Bombardierele strategice rusești de la Baza Aeriană Olenya, acoperite cu anvelope de teama atacurilor cu drone ucrainene (Foto)
Congresul american a cerut Casei Albe să protejeze cablurile submarine împotriva amenințărilor reprezentate de Rusia și China
Noi detalii dezvăluite despre Tempest, viitorul avion de generația a 6-a euro-asiatic. Designul a fost modificat față de configurația anterioară cu „aripă lambda”
Venit la Kiev într-o vizită-fulger, șeful Pentagonului anunță un nou ajutor militar: Muniție pentru HIMARS, Javelin și transportoare blindate M113
România dezaprobă ”ingerințele masive” ale Moscovei în Moldova / Casa Albă: Rusia a încercat să influențeze alegerile
Nu e Rafale, dar e Mirage 2000: Ucrainenii vor lupta și cu avioane franceze. A fost anunțat și momentul livrării primului Mirage 2000
Ucraina lovește din nou în adâncimea Rusiei. SBU confirmă că a lovit, duminică, cea mai mare fabrică de muniții din Federație, aflată la 900 km de graniță
”Alegerile din Moldova nu au fost libere!”. Discreditarea rezultatului referendumului, soluția de rezervă a Moscovei
Forțele de Apărare Israeliene au început demolarea rețelei de tuneluri a Hezbollah descoperite în sudul Libanului (Foto/Video)
Moldova scapă de primul asalt al războiului hibrid rus. Două motive pentru care un referendum eșuat era vital pentru Moscova
Cel mai mare adversar al lui Erdogan a murit: Din aliați apropiați, Fethullah Gulen a devenit inamicul numărul 1
Scenarii pentru sfârșitul războiului din Ucraina: Dacă nu susținem ''planul de victorie'' a lui Zelenski, nu vom face decât să-l încurajăm pe Putin
BRICS își deschide larg porțile pentru Sudul Global: Moscova susține că încă 34 de state sunt interesate
Implicarea armatei nord-coreene pe frontul din Ucraina depăşeşte aşteptările: Un expert în rachete a ajutat armata rusă să-şi sincronizeze atacurile
pixel