Contre între SUA și Germania pe subiectul „tancuri pentru Ucraina”. Americanii nu ar fi vrut să trimită Abrams, dar au cedat presiunii
Germania contestă spusele consilierului lui Biden despre tancurile Abrams pe care SUA a decis sa le ofere Ucrainei. Berlinul a contrazis comentariile consilierului pe probleme de securitate, Jake Sullivan, potrivit cărora Casa Albă a trimis tancuri Abrams doar la insistențele Germaniei.
Guvernul german a respins o declaraţie a Casei Albe potrivit căreia președintele american Joe Biden ar fi fost de acord cu livrarea de tancuri Abrams către Ucraina doar la insistențele Germaniei și împotriva recomandărilor oficialilor săi militari.
Luni, adjunctul purtătorului de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Büchner, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că decizia de a furniza în comun tancuri de luptă a fost consensuală din punctul de vedere al Germaniei, precizează publicaţia Politico.
"Au fost discuții bune, constructive, în care ambele părți au avut întotdeauna grijă să ajungă la o abordare comună", a declarat Büchner.
Duminică, consilierul pe probleme de securitate al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat pentru ABC News: "Inițial, președintele a decis să nu trimită tancuri Abrams pentru că militarii i-au spus că nu ar fi utile pe câmpul de luptă în acest conflict".
În schimb, a spus Sullivan, tancurile Leopard au fost percepute ca fiind cele mai utile
"Dar germanii i-au spus președintelui că nu vor fi pregătiți să trimită Leopard în luptă, până când acesta nu va fi de acord să trimită și Abrams", a spus Sullivan. În interesul "unității alianței" și "pentru a se asigura că Ucraina primește ceea ce își dorește", Biden a fost de acord cu livrarea tancurilor Abrams, chiar dacă acestea nu sunt ceea ce Ucraina are cea mai mare nevoie, a explicat Sullivan.
"Președintele a spus: OK, voi fi liderul lumii libere. Voi trimite Abrams pe parcurs dacă voi trimiteți Leopard acum", a susţinut Sullivan.
Büchner a reiterat o declarație anterioară a purtătorului de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Hebestreit, potrivit căreia cancelarul Olaf Scholz nu i-a spus niciodată lui Biden că livrarea de tancuri germane Leopard era condiționată de livrarea de tancuri Abrams.
Hebestreit spusese în ianuarie: "În niciun moment ... nu a existat o înțelegere la pachet sau o cerință că una trebuie să se întâmple pentru ca cealaltă să se întâmple".
Büchner a comentat luni că această relatare nu necesită nicio corecție.
Cancelarul Olaf Scholz a ezitat mult timp să trimită în mod unilateral tancuri germane Leopard. Scholz, care este așteptat să viziteze Casa Albă vineri, pune de obicei accentul pe o strânsă coordonare cu Washingtonul la capitolul ajutorului militar care ar urma să fie acordat Ucrainei.
SUA analizează cum să trimită mai repede Abrams în Ucraina
Statele Unite ar putea avea nevoie de mai mult de un an pentru a livra tancuri M1 Abrams Ucrainei, a declarat săptămâna trecută secretarul armatei americane Christine Wormuth. Termenii și modul în care aceste tancuri ajung în Ucraina trebuie să fie stabilite.
Armata americană analizează cum să trimită tancurile M1 Abrams în Ucraina, dar este posibil ca acestea să ajungă abia anul viitor, a declarat joi Christine Wormuth.
Președintele american Joe Biden a anunțat în ianuarie că va trimite 31 de tancuri fabricate de General Dynamics Land Systems în Ucraina, decizie comunicată la scurt timp după ce Germania a dat undă verde statelor europene să trimită tancurile lor Leopard către Ucraina.
„Analizam care este cea mai rapidă modalitate prin care putem trimite tancurile către ucraineni. Nu va fi o chestiune de săptămâni. Niciuna dintre opțiunile pe care le analizăm nu are o durată săptămâni sau două luni. Discutam de perioade de timp mai îndelungate. Dar cred că există opțiuni care sunt mai puțin de doi ani, mai puțin de un an și jumătate. Dar, din nou, trebuie să analizăm avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele'', a declarat Christine Wormuth.
Wormuth a precizat că printre opțiunile prezentate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, se numără construcția de tancuri Abrams ''de la zero''.
În mod obișnuit, însă, U.S. Army modernizează versiunile de tancuri Abrams existente în loc să le construiască de la zero. Christine Wormuth a mai precizat că este luată în calcul şi opţiunea ca tancurile promise Ucrainei să provină de la state cărora SUA le-a vândut anterior Abrams, ceea ce ar facilita o accelerare a livrărilor, dar acest demers poate duce la o degradare a relaţiilor pe care americanii le au cu aceste state.
Potrivit lui Wormuth, U.S. Army va prezenta toate aceste opțiuni secretarului Apărării, Lloyd Austin, care le va comunica apoi lui Biden, iar preşedintele SUA este cel care va lua decizia finală.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News