Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Criza umanitară din Afganistan. UE deblochează un program de un miliard de euro pentru a ajuta Afganistanul
Liderii G20 s-au reunit marţi într-un summit virtual consacrat riscului de criză umanitară în Afganistan, iar Uniunea Europeană a dat startul lucrărilor anunţând un program de ajutor de un miliard de euro, relatează Agerpres, care citează AFP.
Evacuarea din Kabul. Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) ⁠

"Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a evita o prăbuşire umanitară şi socio-economică majoră în Afganistan. Poporul afgan nu trebuie să plătească preţul acţiunilor talibanilor. De aceea, pachetul de sprijin este destinat poporului afgan şi vecinilor ţării, care au fost primii în a-i oferi ajutor", a precizat într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Pachetul cuprinde cele 300 de milioane de euro în scopuri umanitare deja convenite. Acest ajutor umanitar este însoţit de un ajutor suplimentar specializat pentru vaccinare, adăpost, precum şi pentru protecţia civililor şi a drepturilor omului", a subliniat Comisia Europeană.

Anunţul survine în contextul unui summit virtual al ţărilor din G20 consacrat Afganistanului şi organizat de către Italia.

Preşedintele american Joe Biden este unul dintre participanţii la această reuniune dorită de premierul italian Mario Draghi. Printre participanţi se numără de asemenea preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul indian Narendra Modi, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin au delegat reprezentanţi.

Liderii G7 s-au reunit deja pentru a discuta despre situaţia din Afganistan, după întoarcerea la putere a talibanilor în august, în urma retragerii trupelor americane, după 20 de ani de război.

Însă Draghi, a cărui ţară asigură preşedinţia rotativă a G20, a insistat pentru extinderea dezbaterii despre Afganistan.

Puterile economice din G20, printre care SUA, UE, China, Turcia, Rusia şi Arabia Saudită, au atras alături de ele reprezentanţi ai ONU şi Qatarului, un intermediar-cheie în Afganistan care a găzduit de asemenea negocieri între SUA şi talibani.

Summitul se desfăşoară cu uşile închise, iar Mario Draghi va susţine o conferinţă de presă la finalul discuţiilor.

Economia afgană rămâne într-o situaţie precară, ajutorul internaţional fiind întrerupt, în timp ce preţurile la alimente şi nivelul şomajului sunt în creştere.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
India acuză China că a dislocat sisteme rusești S-400 “Triumf” la frontiera din zona disputată
SUA, la un pas de o zi de coșmar. Un F-35 și un F-22, aproape de o coliziune în aer, imediat după ce un alt Raptor s-a prăbușit 
Nava rusească purtătoare de rachete Ingushetia revine la Sevastopol după ce a îndeplinit misiuni în Marea Mediterană
Mandatul lui Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, prelungit cu un an
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro