Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Croația a anunțat intrarea în Visa Waiver - ridicarea vizelor de către SUA. Mai rămân din UE doar România, Bulgaria și Cipru
20 sep, 14:20
Croația a anunțat intrarea ei în programul Visa Waiver prin care cetățenii croați vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără să mai aibă nevoie de vize.
Secretarul de stat american Antony Blinken, șeful diplomației americane. Sursă foto: U.S. Department of State

Potrivit publicației Total Croatia News, anunțul a fost făcut de premierul croat care a precizat că totul e doar o chestiune de zile. Premierul Andrej Plenković a confirmat azi că cetățenii croați vor putea călători în SUA fără vize.

Sursa citată amintește că termenul oficial de eliminare a vizelor pentru Croația era de 30 septembrie.

Croația este cel mai nou membru al UE.

Croația a aderat la Uniunea Europeană abia în 2013 iar la NATO în 2009. În comparație, România a aderat la UE în 2007 iar la NATO în 2004.

G Ad:

În prezent, după ridicarea vizelor de către SUA pentru croați, doar trei țări mai rămân în UE care se află în afara programului Visa Wainer. E vorba despre România, Bulgaria și Cipru.

La începutul lunii august secretarul de stat Antony Blinken a fost cel care a anunțat intrarea Croației în Visa Wainer. Șeful diplomației americane a explicat că decizia vine ca urmare a faptului că Washingtonul a „recunoscut progresul uriaș al Croației de a îndeplini standardele stricte impuse statelor care participă în Programul de scutire de vize pentru intrarea pe teritoriul SUA (Visa Waiver)”.

 

România intensifică intrarea în programul Visa Waiver, folosindu-se de rolul de aliat-cheie al SUA

 

Amintim că încă din luna martie a acestui an șeful diplomației române Bogdan Aurescu a anunțat declanşarea unei campanii de comunicare publică, în contextul eforturilor de includere a României în programul Visa Waiver, dar şi iniţiative în Congresul american, astfel încât cetăţenii români să nu aibă nevoie de viză pentru a călători în SUA.

"Avem în vedere în perioada următoare şi declanşarea unei noi campanii de comunicare publică cu privire la acest program Visa Waiver, pentru că ultimul criteriu pe care îl mai avem de îndeplinit este acela al ratei de refuz. Rata de refuz este prevăzută în legislaţia americană la nivelul unui plafon de 3% din numărul de cereri care se fac pentru acordarea de viză de scurtă şedere în Statele Unite. Este important să folosim toate pârghiile, inclusiv acelea de conştientizare publică, cu privire la şansele unui cetăţean român de a obţine viză, în aşa fel încât acest nivel să scadă până la 3 %", preciza la momentul respectiv Bogdan Aurescu.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Premieră la paradă: Armata României va prezenta sistemele ultramoderne Patriot și HIMARS pe care le are în dotare
Ce performanță pentru industria poloneză: Componente ale tuturor avioanelor F-16 noi vor fi produse în Polonia
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Rusia folosește Nord Stream 2 ca armă împotriva Ucrainei și R. Moldova
Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro