Avioanele Su-27 ucrainene vizează obiecte importante din punct de vedere strategic ale Federației Ruse, utilizând muniție americană, mai exact mortalele bombe cu planare GBU-39 SDB.
Militarul rus care a avariat sistemul de apărare antiaeriană S-400, în urma accidentului rutier petrecut în regiunea Tula, a fost testat pe loc cu alcooltestul. Aparatul etilotest a indicat că acesta a consumat alcool, se precizează pe canalul de Telegram ''Baza'', citat de presă rusă Gazeta.ru.
Photo of the Russian S-400 air defense system which turned over yesterday near Tula. pic.twitter.com/8btw67y3vc
— Clash Report (@clashreport) April 21, 2023
Potrivit sursei citate, militarul poate fi urmărit penal pentru distrugerea de bunuri şi echipamente militare prin neglijență [articolul 347 din Codul penal al Federației Ruse].
Yesterday in the Tula region, Russians overturned the S-400 air defense system. The vehicle fell right on top of the missiles, but the munitions were said not to have been activated. Driver was drunk 0.337 mg/l. As a result, driver's arm and at least vehicle's brakes were broken. pic.twitter.com/XVTC1bx8yi
— Special Kherson Cat ???????????? (@bayraktar_1love) April 21, 2023
Sistemul de rachete antiaeriene S-400 s-a răsturnat în apropiere de Tula, lângă satul Prudnoie, pe autostrada M2-Crimeea.
A Russian air defense system fell from a low-bed trailer and tipped over in occupied Melitopol, Zaporizhzhia Oblast, on the Khmelnytskoho-Sahaidachnoho intersection
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) April 21, 2023
????https://t.co/xk0P2eGVMx, https://t.co/3At2uhvP1Z pic.twitter.com/a1WkENC1Eh
Între timp, armata rusă a pierdut un al sistem de rachete sol-aer. De data aceasta este vorba despre un sistem de tip Tor. După cum precizează mai multe conturi de pe reţelele de socializare, Un sistem de apărare antiaeriană rusesc Tor-M1 a căzut dintr-o platformă și s-a răsturnat pe un drum din oraşul ucrainean Melitopol, aflat sub ocupaţie rusă.
S-400 Triumph este un sistem rusesc de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune. S-400 Triumf (NATO: SA-21 Growler) este un sistem mobil de rachete sol-aer (SAM) proiectat şi dezvoltat de industria rusă de apărare. Este capabil să intercepteze avioane, UAV-uri, rachete de croazieră și rachete balistice.
Acesta reprezintă a patra generație de sisteme rusești cu rază lungă de acțiune și este succesorul lui S-200 și S-300. Ruşii susţin că S-400 are caracteristici similare cu cele ale sistemului american Patriot. Totuși, spre deosebire de unele interceptoare Patriot actuale, S-400 nu utilizează în prezent tehnologia de apărare împotriva rachetelor balistice hit-to-kill.
Potrivit analiștilor occidentali, S-400, alături de sisteme precum Iskander OTRK și sistemele anti-navă de coastă din clasa Bastion, joacă un rol-cheie în noul concept al forțelor armate ruse, cunoscut în Occident sub numele de “Access Denied Zone” [Anti-Access / Area Denial, A2 / AD], care constă în faptul că trupele NATO nu pot fi și nu se pot deplasa în raza de acțiune a sistemelor din zona restricționată A2 / AD.
Triumph este numele versiunii de export a sistemului S-400. Prețul de piață al unei sistem de rachete antiaeriene S-400 este de aproximativ 500 de milioane de dolari.
Caracteristicile sistemului S-400 Triumph sunt: detectează o țintă la o distanță de 600 km; lovește o țintă la o distanță de 400 km; viteza maximă a țintelor lovite - 4,8 km / s; în același timp, poate intercepta 36 de ținte cu lansarea a până la 72 de rachete asupra lor; timpul de desfășurare a sistemului este cuprinsă între 5-10 minute; timpul de aducere a mijloacelor sistemului în stare de luptă din starea de desfășurare este de 3 minute.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Avioanele Su-27 ucrainene vizează obiecte importante din punct de vedere strategic ale Federației Ruse, utilizând muniție americană, mai exact mortalele bombe cu planare GBU-39 SDB.
Trupele ruse desfășoară o ofensivă în direcția Pokrovsk practic fără oprire de aproximativ 10 luni.
Guvernul României a adoptat vineri două proiecte din domeniul apărării naționale, care privesc spaţiul aerian naţional şi cadrul pentru desfăşurarea de operaţiuni militare pe teritoriul naţional.
Imediat, propaganda rusă a început să rostogolească informații false.
În luna mai a acestui an președintele în funcție al SUA Joe Biden a anunțat oficial că Ucraina va primi avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, după mai multe luni în jurul acestor avioane de luptă s-a creat o întreagă telenovelă. Așa cum ne așteptam încă de atunci, F-16 nu a fost un game changer în Ucraina, dar e binevenit pentru ca forțele de apărare ucrainiene să facă față atacului brutal și neprovocat al ocupantului rus.
Dacă Rusia pierde Siria, ar putea viza Libia ca o nouă locație pentru baze militare.
Moscova a amenințat în mod repetat cu noi anexări dacă Ucraina nu acceptă, practic, să capituleze.
Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (HUR) a confirmat că Rusia a început să folosească soldați nord-coreeni în operațiuni ofensive în regiunea Kursk, în principal ca parte a unităților maritime și aeriene combinate. Cu toate acestea, potrivit agenților ucraineni, soldații RPDC se luptă cu bariera lingvistică.
Forțele luptătoare din Siria aflate sub conducere kurdă, aliate cu Statele Unite, au doborât luni, 9 decembrie, o dronă MQ-9 Reaper aparținând Air Force, după ce au identificat-o în mod eronat ca fiind o amenințare. Potrivit informațiilor de pe platformele de socializare, drona americană ar fi fost confundată cu un aparat Bayraktar turcesc vizat.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu insistă că ocuparea zonei tampon ONU este temporară, până când securitatea graniței cu Israel este garantată.
Fostul fotbalist Kavelashvili devine președintele Georgiei, o lovitură adusă aspirațiilor europene ale micului stat din Caucazul de Sud.
Serviciul Securității de Stat din Abkhazia susține că a reținut un cetățean român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei.
Publicația Financial Times a informat, pe 13.12.2024, că Rusia își retrage o parte din forțele sale dislocate în Siria. Jurnaliștii britanici au ajuns la această concluzie în urma analizării unor imagini din satelit ale bazelor și coloanelor de echipamente militare.
Probabil, în viitorul apropiat, forțele Phenianului vor primi ordin să participe la operațiuni de asalt în direcția Kursk.
Forțele Terestre (US Army) și Marina (US Navy) au efectuat cu succes primul test de luptă al rachetei hipersonice cu rază lungă Dark Eagle.
Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă o moţiune de suspendare a preşedintelui Yoon Suk Yeol, ca urmare a încercării sale eşuate de a impune legea marţială în Coreea de Sud pe 3 decembrie, relatează AFP.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și echipa sa au purtat discuții cu Casa Albă și oficiali ucraineni, ca parte a unui efort comun de a găsi o modalitate de a pune capăt războiului declanșat de Rusia, relatează NBC News , citând surse bine informate.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului pentru a opri programul nuclear în curs de desfășurare al Iranului.
BAE Systems , Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC) au ajuns la un acord pentru a forma o nouă companie în cadrul unui joint venture pentru Global Combat Air Program (GCAP).
Încetarea focului în războiul din Ucraina va fi subiectul principal al întâlnirii convocate miercurea viitoare la Bruxelles de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că, în timpul ultimului atac executat asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean, trupele ruse au întrebuințat 93 de rachete (inclusiv una de producție nord-coreeană), precum și aproximativ 200 de drone.
La o întâlnire cu membrii guvernului de joi, președintele rus Vladimir Putin a cerut adoptarea unor măsuri extraordinare de sprijinire a companiilor rusești de exploatare a cărbunelui.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit noul prim-ministru pe șeful partidului MoDem, Francois Bayrou, și i-a încredințat sarcina formării unui guvern, a anunțat Palatul Elysée într-un comunicat emis vineri.
Alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România din Norvegia, au aterizat vineri, 13 decembrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.
Franța va continua să furnizeze Ucrainei rachete SCALP cu rază lungă de acțiune și consideră că instalațiile militare de pe teritoriul Rusiei sunt ținte legitime pentru ucraineni, a declarat ambasadorul Republicii Franceze în Ucraina, Gael Vessier.
România și Olanda au semnat azi o scrisoare de intenție pentru extinderea și în viitor a Centrului de pregătire pentru F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea, Fetești. Aici România asigură logistica, Olanda avioanele și echipamentele iar Lockheed Martin instructorii.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Publicația Financial Times (FT) a informat, pe 12.12.2024, că membrii europeni ai NATO negociază o creștere a obiectivului anual de cheltuieli pentru apărare din cadrul alianței de la nivelul actual de 2% la 3% din produsul intern brut (PIB). Un acord în acest sens ar trebui să fie obținut până în iunie anul viitor, când va avea loc summitul anual al Alianței Nord-Atlantice în Olanda.
Kratos Defence and Security a finalizat recent primul zbor al vehiculului său de luptă fără echipaj (UCAV) stealth Thanatos, în timp ce compania se concentrează pe dezvoltarea unui sistem complet integrat.
În dimineața zilei de 13.12.2024, bombardiere strategice din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse și nave de luptă aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au executat un atac masiv cu rachete de croazieră împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
Industria de apărare din Polonia a reușit o performanță notabilă după ce au parafat un contract extern pentru dronele de recunoaștere de tip FlyEye dezvoltate autohton.
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, a informat vineri CBS News, transmit Agerpres și EFE.
Statele Unite au anunţat joi un nou ajutor militar pentru Ucraina, estimat la 500 de milioane de dolari, într-un moment în care administraţia Biden îşi înmulţeşte gesturile de sprijin pentru Kiev înainte ca republicanul Donald Trump să vină la putere în ianuarie, notează Agerpres și AFP.