Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum profită Rusia de pe urma dependenței globului de combustibil nuclear rusesc. SUA și Europa achiziționează în continuare cantități mari
News
Data publicării:
SUA şi aliaţii săi europeni importă cantităţi mari de combustibil nuclear din Rusia, oferind Moscovei sute de milioane de dolari de care are mare nevoie pentru a purta războiul din Ucraina, transmite Agerpres, care citează AP.
Președintele rus Vladimir Putin se adresează ofițerilor de informații la un eveniment pentru a marca centenarul Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei (GRU) - 2 noiembrie 2018. Sursa foto: Kremlin.ru.
Președintele rus Vladimir Putin se adresează ofițerilor de informații la un eveniment pentru a marca centenarul Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei (GRU) - 2 noiembrie 2018. Sursa foto: Kremlin.ru.

Aceste vânzări, care sunt legale şi nu sunt vizate de sancţiuni, au generat un semnal de alarmă în rândul experţilor în nonproliferare şi oficialilor care susţin că aceste importuri sprijină dezvoltarea arsenalului nuclear al Moscovei şi complică eforturile destinate limitării capacităţii Rusiei de a purta războiul. Dependenţa de produsele nucleare ruseşti, utilizate în principal pentru a alimenta reactoarele civile, lasă SUA şi aliaţii săi vulnerabili la posibile crize energetice dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va decide să oprească livrările.

"Trebuie să le dăm bani oamenilor care produc arme? Asta e absurd. Dacă nu există o regulă clară care împiedică furnizorii de energie nucleară să importe combustibil din Rusia, şi este mai ieftin să îl cumpere de acolo, de ce nu ar face asta?", spune Henry Sokolski, director la organizaţia non-profit Nonproliferation Policy Education Center.

 

Rusia a vândut firmelor din SUA şi Europa produse nucleare în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari



Potrivit datelor comerciale şi experţilor, Rusia a vândut firmelor din SUA şi Europa produse nucleare în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Aceste achiziţii au avut loc în acelaşi timp în care Occidentul a impus sancţiuni Moscovei pentru invadarea Ucrainei, blocând importurile unor produse ruseşti de bază precum petrolul, gazele naturale, votca şi caviarul.

Însă Vestul a fost reticent la ideea de a viza exporturile Rusiei de combustibil nuclear pentru că acesta joacă un rol crucial în menţinerea în funcţiune a reactoarelor nucleare. Anul trecut, Rusia a furnizat industriei nucleare americane aproximativ 12% din necesarul său de uraniu, potrivit Administraţiei Americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei. La rândul său, Europa şi-a obţinut din Rusia aproximativ 17% din uraniul său în 2022.

Dependenţa de energie nucleară este aşteptată să crească pe măsură ce ţările se îndreaptă spre alternative la combustibilii fosili. În prezent, la nivel mondial se lucrează la construirea a 60 de reactoare nucleare şi alte 300 sunt în stadiul de proiect.

Multe dintre cele 30 de ţări care produc energie nucleară în aproximativ 440 de centrale nucleare care funcţionează la nivel mondial importă material radioactiv de la grupul energetic Rosatom, controlat de statul rus. Acest grup este lider mondial la îmbogăţirea uraniului şi este numărul trei mondial la producţia de uraniu şi combustibil nuclear.

Royal United Service Institute, un think-tank cu sediul la Londra, susţine că Rosatom, care potrivit propriilor sale declaraţii construieşte 33 de noi reactoare în 10 ţări, a exportat anul trecut bunuri şi materiale care au legătură cu energie nucleară în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari. Însă Royal United Service Institute precizează că cel mai probabil cifra reală este mult mai mare pentru că astfel de exporturi sunt dificil de urmărit.

Directorul Rosatom, Alexei Likhachyov, a declarat pentru cotidianul rus Izvestia că afacerile din străinătate ale companiei se vor ridica la 200 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Însă experţii avertizează că afacerile civile foarte profitabile sunt cele care oferă fonduri vitale pentru cealaltă responsabilitate majoră a grupului: concepere şi producţia arsenalului atomic al Rusiei.

Susţinătorii energiei nucleare spun că SUA şi unele ţări europene s-ar confrunta cu dificultăţi dacă ar întrerupe importurile de produse nucleare ruseşti. Motivele pentru această dependenţă datează de mai multe decenii. Potrivit experţilor, industria uraniului din SUA a avut de suferit de pe urma unui acord de neproliferare din 1993 care a condus la importul de uraniu ieftin din Rusia. Problemele s-au agravat după o scădere globală a cererii pentru combustibil nuclear după catastrofa de la Fukushima din 2011.

Potrivit Administraţiei Americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei, în 2021, ultimul an pentru care sunt disponibile date oficiale, centralele nucleare din America au achiziţionat doar 5% din uraniul lor de la furnizorii locali. Cea mai importantă sursă de uraniu a fost Kazahstanul, care a asigurat aproximativ 35% din aprovizionare.

În paralel, valoarea combustibilului şi produselor nucleare trimise de Rusia în SUA a ajuns anul trecut la 871 milioane de dolari, de la 689 milioane de dolari în 2021 şi 610 milioane de dolari în 2020. În termeni de tonaj, importurile SUA de produse de uraniu din Rusia s-a dublat, de la 6,3 tone în 2020 până la 12,5 tone în 2022, potrivit datelor ImportGenius.

 

Europa este şi ea într-o poziţie dificilă pentru că are 19 reactoare de concepţie rusească și 5 țări dependente de combustibilul nuclear rusesc



Europa este şi ea într-o poziţie dificilă pentru că are 19 reactoare de concepţie rusească în cinci ţări care sunt deplin dependente de combustibilul nuclear rusesc. Franţa are şi ea o îndelungată istorie de dependenţă de uraniul îmbogăţit din Rusia. Într-un raport publicat în luna martie, Greenpeace a informat că importurile Franţei de uraniu îmbogăţit din Rusia au crescut de la 110 tone în 2021, până la 312 tone în 2022.

Datele Eurostat arată că anul trecut Europa a cheltuit 828 milioane de dolari pe produse furnizate de industria nucleară rusească, inclusiv combustibil, reactoare nucleare şi echipamente.

Unele state europene au început să ia măsuri pentru a renunţa la uraniul rusesc. La scurt timp după debutul războiului din Ucraina, Suedia a refuzat să cumpere combustibil nuclear rusesc. Finlanda a abandonat un contract cu Rosatom privind construcţia unui nou reactor nuclear. Cehia încearcă să renunţe la combustibilul nuclear rusesc şi s-a îndreptat spre grupul american Westinghouse şi cel francez Framatome pentru livrările viitoare, care ar urma să înceapă în 2024. De asemenea, Slovacia şi Bulgaria, care se bazează şi ele pe Tvel, o subsidiară a Rosatom, pentru combustibil nuclear, s-au orientat şi ele spre alţi furnizori.

În pofida provocărilor, experţii cred că presiunile politice şi semnele de întrebare cu privire la capacitatea Rusiei de a opri livrările vor conduce cea mai mare parte a statelor europene să renunţe la Rosatom. Însă nu este clar cum vor răspunde Ungaria şi Franţa la această problemă. Franţa nu şi-a exprimat disponibilitatea de a închide robinetul rusesc. Ungaria este complet dependentă de Moscova pentru combustibilul utilizat de singura sa centrală nucleară, pe care are de gând să o extindă cu două noi reactoare produse de Rosatom, un proiect care este şi finanţat printr-o linie de credit de 10 miliarde de euro oferit de o bancă rusească. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
Studiul „Bătălia pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, prezentat în SUA. NSC: E necesară o strategie americană pe termen lung la Marea Neagră
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)
Noapte albă pentru ruși: După ce au distrus un radar ce ”vedea” la 700 km, ucrainenii au lovit un aerodrom militar din Crimeea și o fabrică de rachete S-400 de lângă Moscova
Trei drone necunoscute au fost reperate la aeroportul civil Mihail Kogălniceanu
Solda de grad produce mai multă discordie între militari decât reușește să o facă propaganda rusă
Armata României va participa la operațiunile conduse de SUA împotriva rebelilor Houthi în Marea Roșie
Reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai UE. Subiectul pe ordinea de zi: Evitarea unui război generalizat în Orientul Mijlociu
Sistemul similar cu cel de la Deveselu, folosit în premieră în luptă. Interceptoarele SM-3 din sistemul Aegis au doborât rachetele balistice iraniene
”Patru motive pentru care înfrângerea Rusiei în Ucraina este inevitabilă”. Expertul chinez vine cu argumentele
Cancelarul Olaf Scholz se află în China pentru a rezolva din diferențele în relațiile dintre cele două țări
Mircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată
Congresul SUA, aproape de un „consens” privind pachetul de ajutor pentru Israel și Ucraina, spune liderul majorității de la Senat
Israelul a decis că va răspunde atacului iranian. Ce arsenal au Israelul și Iranul
”Nici nu mai știi dacă sunt ucrainene sau rusești”. Inflația de drone din prima linie face imposibilă orice acțiune surpriză pe front
SUA își pun la treabă noile sisteme de sateliți. Comunicațiile tactice Link 16 de pe câmpul de luptă vor fi realizate prin satelit
Cabinetul de război a aprobat planurile de acțiune ale IDF, ca răspuns la primul atac direct al Iranului în Israel. Cine și ce a interceptat rachetele și dronele Iranului
Atacul iranian ar putea grăbi votul Congresului SUA privind ajutorul acordat Israelului. Pachetul combină finanțarea Israelului cu ajutorul pentru Ucraina
Radiografia unui F-16 Block 70 înarmat, după o poză publicată în SUA: Cu electronică și armament de ultimă generație, Viper poate deveni cel mai popular avion de generația a 4-a
Rusia a reușit să “fure” controlul Forțelor Speciale siriene aflat până acum sub influența Iranului
Armata rusă vrea locul Franței în Niger și trimite instructori militari la Niamey
Două greșeli de amator ale strategului Putin dau ”roade”. Rusia pare că are un sac fără fund, dar mobilizarea deplină își arată limitele
Iranul pregătește de lansare 100 de rachete de croazieră. ”Nu o face”, avertizează Biden regimul de la Teheran
Rușii au testat o nouă armă ”fără egal”: Racheta balistică intercontinentală lansată recent a început să facă viraje non-balistice
Rusia, împinsă de la spate de China. Rușii sunt pe cale să realizeze „cea mai importantă expansiune militară” din perioada sovietică încoace
Cehia a depășit planul și anunță că a identificat peste un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina
NATO trebuie să rezolve rapid problema deficitului de trupe. Războiul din Ucraina arată și care pot fi soluțiile

Ştiri Recomandate

Israelul refuză să pună capăt definitiv războiului fără să-și atingă obiectivele. Netanyahu: Mergem până la capăt în Gaza, până la distrugerea totală a Hamas
Povestea distrugătorului HMS Sheffield, scufundat de o rachetă lansată de un Etendard. Era prima oară când măreața Marină britanică pierdea o navă în luptă după războiul mondial
Noua dronă Bayraktar TB3 bate recordul în Turcia și atinge cu motor turcesc 10.000 metri. România așteaptă primele TB2 anul acesta
Întâlnire de gradul zero la Baza 101? Cum au ajuns militari americani și ruși în aceeași bază militară
Rusia investește masiv în războiul în spațiu și își propune scurtcircuitarea avansului tehnologic al SUA. O explozie nucleară rusă în spațiu ar paraliza întreaga rețea de sateliți a Occidentului
Peter Magyar, rupt din Fidesz, clatină pentru prima oară cu adevărat puterea lui Orban. Magyar a organizat un protest cu peste 10.000 de oameni într-un bastion al lui Orban
În timp ce Putin participa la Înviere și se ruga pentru „granițele sfinte ale Rusiei”, ocupantul a lansat un tir de rachete asupra Ucrainei, ucigând cel puțin doi civili
Kinjal rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Dar Franța a învățat lecția și plusează cu categoria hipervelocitate pentru noul sistem MAMBA
Rusia amenință statele baltice cu măsuri asimetrice după ce acestea au rupt legăturile cu Moscova. Kaja Kallas, premierul Estoniei, e și ea dată în urmărire
Hamas folosește ostaticii ca scuturi umane pentru a supraviețui ofensivei IDF. Gruparea teroristă eliberează ostaticii doar cu încheierea războiului
Cum arată superioritatea aeriană a Rusiei: Ucraina a forțat „măreața” aviație militară rusă să-și disperseze avioanele, inclusiv Su-34, cu costuri mai mari
Rusia cumpără din 22 de țări piese pentru avioane. Intermediarii joacă rolul principal
Rusia l-a dat în urmărire pe Volodimir Zelenski
SUA bifează încă o premieră în aviația mondială: Un înalt oficial a zburat cu un F-16 versiunea X-62A VISTA controlat exclusiv de AI
Logica defectă a Mariei Zaharova: Cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece e dovada că Alianța pregătește un război împotriva Rusiei
Rușii susțin că au interceptat rachete ATACMS lansate de Ucraina asupra Crimeei. Propaganda rusă insinuează că noile sisteme S-500 au interceptat ATACMS
Ministerul de Externe al Franței a raportat numărul estimativ al rușilor morți în Ucraina. Cifra e imensă deși mai aproape de realitate decât datele prezentate de Ucraina
Ucraina nu mai este în război cu Rusia, ci cu o alianță de regimuri autocratice. O nouă ofensivă rusă ar putea fi fatală pentru ucraineni
Geoană: Rusia a lansat un război hibrid total împotriva noastră. Nu va rata nicio secundă ocazia de a schimba direcția României
Bombardiere strategice rusești de tip Tu-95MS au zburat în apropiere de Alaska. NORAD a confirmat detectarea și escortarea aeronavelor
Dinamica războiului din Ucraina | Șeful Forțelor Terestre Ucrainene vorbeşte despre noile tactici de luptă: Dronele au devenit dominante pe câmpul de luptă, deoarece sunt mai letale decât artileria
Reprezentantul spionajul militar ucrainean (GUR), generalul Skibitskîi: Ucraina nu va putea învinge Rusia pe câmpul de luptă, chiar dacă trupele ucrainene ar ajunge la frontierele din 1991
Ucrainenii pot utiliza armamentul furnizat de britanici după bunul plac: Rusia a atacat Ucraina, așa că Ucraina are tot dreptul să riposteze împotriva acesteia
Teama lui Putin față de Occident îl obligă să cheltuiască sume record pe înarmare: Rusia a plătit un preț uriaș pentru războiul din Ucraina, dar este pregătită să plătească și mai mult
UE și NATO denunță atacurile cibernetice ale Rusiei asupra Germaniei și Cehiei
Ce se întâmplă cu Luftwaffe? Germania va retrage 90 de avioane Tornado până în 2030, dar nemții nu au niciun plan după
Avioanele F-35 împânzesc Europa iar F-35 românești vor participa activ la apărarea ei. Pilot F-35: Aș zbura cu încredere într-un război precum cel din Ucraina
China provoacă Taiwanul: 26 de avioane de luptă și 5 nave chineze au fost detectate în jurul insulei
Dronele ucrainene fac ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova – Kursk: au fost lovite mai multe substații electrice
După modelul Bahmut și Avdiivka, rușii au transformat orașul Chasiv Yar într-o ruină. Imagini filmate cu dronele confirmă acest lucru (Video)
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Over 2,000 Romanian soldiers take part in Swift Response 24. The exercise will showcase the largest air assault operation conducted in Europe after WWII
pixel