Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum profită Rusia de pe urma dependenței globului de combustibil nuclear rusesc. SUA și Europa achiziționează în continuare cantități mari
News
Data publicării:
SUA şi aliaţii săi europeni importă cantităţi mari de combustibil nuclear din Rusia, oferind Moscovei sute de milioane de dolari de care are mare nevoie pentru a purta războiul din Ucraina, transmite Agerpres, care citează AP.
Președintele rus Vladimir Putin se adresează ofițerilor de informații la un eveniment pentru a marca centenarul Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei (GRU) - 2 noiembrie 2018. Sursa foto: Kremlin.ru.
Președintele rus Vladimir Putin se adresează ofițerilor de informații la un eveniment pentru a marca centenarul Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei (GRU) - 2 noiembrie 2018. Sursa foto: Kremlin.ru.

Aceste vânzări, care sunt legale şi nu sunt vizate de sancţiuni, au generat un semnal de alarmă în rândul experţilor în nonproliferare şi oficialilor care susţin că aceste importuri sprijină dezvoltarea arsenalului nuclear al Moscovei şi complică eforturile destinate limitării capacităţii Rusiei de a purta războiul. Dependenţa de produsele nucleare ruseşti, utilizate în principal pentru a alimenta reactoarele civile, lasă SUA şi aliaţii săi vulnerabili la posibile crize energetice dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va decide să oprească livrările.

"Trebuie să le dăm bani oamenilor care produc arme? Asta e absurd. Dacă nu există o regulă clară care împiedică furnizorii de energie nucleară să importe combustibil din Rusia, şi este mai ieftin să îl cumpere de acolo, de ce nu ar face asta?", spune Henry Sokolski, director la organizaţia non-profit Nonproliferation Policy Education Center.

 

Rusia a vândut firmelor din SUA şi Europa produse nucleare în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari



Potrivit datelor comerciale şi experţilor, Rusia a vândut firmelor din SUA şi Europa produse nucleare în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Aceste achiziţii au avut loc în acelaşi timp în care Occidentul a impus sancţiuni Moscovei pentru invadarea Ucrainei, blocând importurile unor produse ruseşti de bază precum petrolul, gazele naturale, votca şi caviarul.

Însă Vestul a fost reticent la ideea de a viza exporturile Rusiei de combustibil nuclear pentru că acesta joacă un rol crucial în menţinerea în funcţiune a reactoarelor nucleare. Anul trecut, Rusia a furnizat industriei nucleare americane aproximativ 12% din necesarul său de uraniu, potrivit Administraţiei Americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei. La rândul său, Europa şi-a obţinut din Rusia aproximativ 17% din uraniul său în 2022.

Dependenţa de energie nucleară este aşteptată să crească pe măsură ce ţările se îndreaptă spre alternative la combustibilii fosili. În prezent, la nivel mondial se lucrează la construirea a 60 de reactoare nucleare şi alte 300 sunt în stadiul de proiect.

Multe dintre cele 30 de ţări care produc energie nucleară în aproximativ 440 de centrale nucleare care funcţionează la nivel mondial importă material radioactiv de la grupul energetic Rosatom, controlat de statul rus. Acest grup este lider mondial la îmbogăţirea uraniului şi este numărul trei mondial la producţia de uraniu şi combustibil nuclear.

Royal United Service Institute, un think-tank cu sediul la Londra, susţine că Rosatom, care potrivit propriilor sale declaraţii construieşte 33 de noi reactoare în 10 ţări, a exportat anul trecut bunuri şi materiale care au legătură cu energie nucleară în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari. Însă Royal United Service Institute precizează că cel mai probabil cifra reală este mult mai mare pentru că astfel de exporturi sunt dificil de urmărit.

Directorul Rosatom, Alexei Likhachyov, a declarat pentru cotidianul rus Izvestia că afacerile din străinătate ale companiei se vor ridica la 200 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Însă experţii avertizează că afacerile civile foarte profitabile sunt cele care oferă fonduri vitale pentru cealaltă responsabilitate majoră a grupului: concepere şi producţia arsenalului atomic al Rusiei.

Susţinătorii energiei nucleare spun că SUA şi unele ţări europene s-ar confrunta cu dificultăţi dacă ar întrerupe importurile de produse nucleare ruseşti. Motivele pentru această dependenţă datează de mai multe decenii. Potrivit experţilor, industria uraniului din SUA a avut de suferit de pe urma unui acord de neproliferare din 1993 care a condus la importul de uraniu ieftin din Rusia. Problemele s-au agravat după o scădere globală a cererii pentru combustibil nuclear după catastrofa de la Fukushima din 2011.

Potrivit Administraţiei Americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei, în 2021, ultimul an pentru care sunt disponibile date oficiale, centralele nucleare din America au achiziţionat doar 5% din uraniul lor de la furnizorii locali. Cea mai importantă sursă de uraniu a fost Kazahstanul, care a asigurat aproximativ 35% din aprovizionare.

În paralel, valoarea combustibilului şi produselor nucleare trimise de Rusia în SUA a ajuns anul trecut la 871 milioane de dolari, de la 689 milioane de dolari în 2021 şi 610 milioane de dolari în 2020. În termeni de tonaj, importurile SUA de produse de uraniu din Rusia s-a dublat, de la 6,3 tone în 2020 până la 12,5 tone în 2022, potrivit datelor ImportGenius.

 

Europa este şi ea într-o poziţie dificilă pentru că are 19 reactoare de concepţie rusească și 5 țări dependente de combustibilul nuclear rusesc



Europa este şi ea într-o poziţie dificilă pentru că are 19 reactoare de concepţie rusească în cinci ţări care sunt deplin dependente de combustibilul nuclear rusesc. Franţa are şi ea o îndelungată istorie de dependenţă de uraniul îmbogăţit din Rusia. Într-un raport publicat în luna martie, Greenpeace a informat că importurile Franţei de uraniu îmbogăţit din Rusia au crescut de la 110 tone în 2021, până la 312 tone în 2022.

Datele Eurostat arată că anul trecut Europa a cheltuit 828 milioane de dolari pe produse furnizate de industria nucleară rusească, inclusiv combustibil, reactoare nucleare şi echipamente.

Unele state europene au început să ia măsuri pentru a renunţa la uraniul rusesc. La scurt timp după debutul războiului din Ucraina, Suedia a refuzat să cumpere combustibil nuclear rusesc. Finlanda a abandonat un contract cu Rosatom privind construcţia unui nou reactor nuclear. Cehia încearcă să renunţe la combustibilul nuclear rusesc şi s-a îndreptat spre grupul american Westinghouse şi cel francez Framatome pentru livrările viitoare, care ar urma să înceapă în 2024. De asemenea, Slovacia şi Bulgaria, care se bazează şi ele pe Tvel, o subsidiară a Rosatom, pentru combustibil nuclear, s-au orientat şi ele spre alţi furnizori.

În pofida provocărilor, experţii cred că presiunile politice şi semnele de întrebare cu privire la capacitatea Rusiei de a opri livrările vor conduce cea mai mare parte a statelor europene să renunţe la Rosatom. Însă nu este clar cum vor răspunde Ungaria şi Franţa la această problemă. Franţa nu şi-a exprimat disponibilitatea de a închide robinetul rusesc. Ungaria este complet dependentă de Moscova pentru combustibilul utilizat de singura sa centrală nucleară, pe care are de gând să o extindă cu două noi reactoare produse de Rosatom, un proiect care este şi finanţat printr-o linie de credit de 10 miliarde de euro oferit de o bancă rusească. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Iranul a plasat pe orbită un satelit militar
Antony Blinken acuză Rusia că a influențat alegerile din România printr-un efort ”de amploare și bine finanțat”
Convorbire telefonică Gherasimov-Brown: Șeful Armatei ruse susține că Moscova plănuia lansarea Oreshnik cu mult timp înainte de decizia SUA de a permite lovituri cu rachete ATACMS
”Mașină de scris automată la penețeu”. Autoritățile georgiene - declarații pro-UE, fapte pro-Moscova. Pe scenariul mineriadelor, perchezițiile la sediile opoziției găsesc ”echipament pentru revolte”
Pashinyan spune că Armenia refuză să mai revină în OTSC: “Punctul de la care mai este posibilă întoarcerea a fost depășit”
Așa arată o demonstrație de forță de generația a 5-a: Avioane F-35 completate de bombardiere B-52 au arătat Rusiei ce înseamnă puterea aviației aliate
Nordul Flancului Estic a ieșit din sală în timpul discursului lui Lavrov de la OSCE
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
Guvernul premierului francez Barnier a fost demis de Adunarea Naţională
Rutte: Nu trebuie să fim naivi, tehnologiile nucleare rusești care ajung în RPDC pot amenința Europa și SUA
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Trump are pe masă trei planuri pentru conflictul din Ucraina. Fiecare implică mai multe arme pentru Kiev, dar niciunul nu include aderarea la NATO
Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
E.S. Adrian Zuckerman, live, înainte de un moment crucial pentru România. Ce urmează?
România, la răscruce. Mesajul diplomației române: Neutralitatea este o vorbă în vânt. Toate ororile războiului se întâmplă în state fără umbrela NATO
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Situație ciudată în Coreea de Sud: A fost ridicată legea marțială după ce Parlamentul a blocat decretul președintelui de instituire a legii
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale
Scenariul Germaniei de Vest? „Articolul 5 nu se va aplica pe întreg teritoriul Ucrainei”. Zelenski face primul pas în direcția negocierilor și solicită garanţii de la NATO
Putin aprobă cheltuieli militare record. Cel mai secret buget de la prăbușirea Uniunii Sovietice
A început Parada Militară Naţională de 1 Decembrie: Circa 2.500 de militari vor trece pe sub Arcul de Triumf (Video)
Generalul Vlad, șeful Armatei, după o întâlnire cu omologul său din R. Moldova: Armata României sprijină modernizarea și pregătirea Armatei moldovene
Polonia anunță finalizarea primei secțiuni din „Scutul estic” împotriva Rusiei. „Cel mai mare proiect de acest tip din istoria Europei după 1945”
România transmite că e alături de georgienii din stradă. Violențe mari în Georgia după ce guvernul a suspendat drumul pro-european al țării
Unsprezece avioane militare chineze și rusești s-au apropiat de Coreea de Sud; armata sud-coreeană a ridicat avioanele de luptă

Ştiri Recomandate

Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
Viitorul avion de luptă de generația a VI-a se naște greu. SUA însă aprobă conceptul NGAD, cu echipaj uman
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
,,Expresul sirian'' se îndreaptă spre portul Tartus: Trei nave mari de desant și două cargouri rusești au intrat deja în Marea Mediterană
Un detaliu mai puţin cunoscut: Avionul de vânătoare stealth F-22 Raptor a luat naştere în urma îngrijorărilor legate de apărarea aeriană siriană
Ce spune un comandat ucrainean despre principalele vulnerabilități și avantaje ale tancului M1 Abrams
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
pixel