Defender 20: Ce va presupune cea mai mare desfășurare de trupe SUA în Europa din ultimii 25 de ani
DEFENDER-Europe 20 este cel mai mare exercițiu al forțelor militare din Statele Unite ale Americii în Europa din ultimii 25 de ani.
Aceste exerciții vor începe astăzi, când unitățile participante vor încărca vehicule, echipamente grele și materiale pentru transportul feroviar și transportul maritim. Trupele și echipamentele provin din Fort Hood, Fort Bliss și Fort Stewart, cu livrare până la sfârșitul lunii februarie.
DEFENDER-Europe 20 și exercițiile sale asociate vor crește pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea abilității armatei americane de a muta rapid o forță militară masivă, credibilă de luptă, formată din soldați și echipamente ale Statelor Unite în Europa. Alături de aliații și partenerii săi din Europa, armata americană dorește să demonstreze că poate face față rapid și poate răspunde efectiv la o posibilă criză militară majoră pe continentul european.
Sunt așteptați să participe aproximativ 37.000 de personal militar american, aliați și membri ai forțelor armate ale națiunilor partenere, dintre care aproximativ 20.000 de soldați și 20.000 de echipamente militare fiind dislocate direct din Statele Unite.
Scenariul militar DEFENDER-Europe 20 exprimă, în esență, capacitatea de a desfășura forțe de luptă de dimensiuni impresionante direct din Statele Unite în Europa, transferul de echipamente militare precum și deplasarea acetora, la nivel unitar de-a lungul teatrului de luptă spre diverse zone de pregătire. Echipamentele din SUA vor pleca din porturile a patru state americane și vor ajunge în șase țări europene. Acest lucru va necesita sprijinul a zeci de mii de militari și civili din mai multe țări. Membrii forțelor armate SUA se vor răspândi apoi în toată regiunea pentru a stabili baze intermediare de organizare împreună cu forțele multinaționale aliate și vor participa la diverse exerciții anuale. Sectorial, astfel de exerciții militare americane și europene sunt efectuate în mod regulat și nu fac parte din DEFENDER-Europa 20. In cazul actualului exercițiu militar, toate acestea sunt „legate” printr-un scenariu de exerciții partajate, comandă de misiune coordonată, susținere reciprocă și mediu comun de comunicare.
Apărarea teritoriului NATO
Odată ajunși în Europa, militarii americani vor lua parte la exerciții axate pe apărarea teritoriului NATO. În acest sens exemplul cel mai bun este așa-numitul Suwalki Gap care are, în viziunea exercițiului, misiunea de a asigura o linie de front imaginară pe o întindere de 40 de mile la granița între Lituania și Polonia. Suwalki Gap se va află foarte aproape de enclava rusească din Kaliningrad și se va deplasa spre vest, unde se află staționate mii de trupe rusești, artilerie grea și rachete antiaeriene. La estul zonei de frontieră strategică se află Belarus, o fostă republică sovietică, care rămâne strâns legată de Moscova. În timpul Defender-Europe, care se desfășoară începînd cu luna aprilie până în luna iulie, forțele de răspuns rapid din cea de-a 82-a Divizie aeriană vor repeta strategii în care se pot lupta într-o țară, făcând parașutism în Republica Georgia, țară parteneră atât cu SUA, dar fără să facă parte din NATO.
Dar înainte de începerea exercițiilor pe câmpurile de luptă imaginate de strategii americani și europeni, know-how-ul logistic al Armatei SUA va fi testat pe o scară care nu a fost văzută în Europa de la Războiul Rece, când armata americană, a mutat frecvent mii de trupe înainte și înapoi peste Oceanul Atlantic pentru exercițiile majore din timpul Războiului Rece.
"Va fi un efort deosebit pentru a muta echipamente militare grele, alături de personalul necesar manevrării acestora, va fi o provocare nemaintâlnită în scenariile militare din ultimele decenii pentru a asigura pentru toată toată lumea suficientă hrană, apă și muniție în mai multe țări europene", a declarat într-un comunicat generalul Duane Gamble, comandant adjunct pentru logistică din cadrul exercițiului DEFENDER Europe 20. Logisticienii armatei americane lucrează pentru a se asigura că tehnica militară americană transferată în Europea să îndeplinească standardele rutiere europene și să obțină autorizații corespunzătoare de la autoritățile naționale. Convoaiele militare s-au confruntat cu dificultăți în ultimii ani cu legile europene, care pot diferi de la o țară la alta și cu autorizațiile diplomatice necesare pentru a muta vehiculele grele peste granițe.
Armata S.U.A. din Europa pregătește de cinci ani un astfel de exercițiu precum Defender 20, desfășurând numeroase rotații de trupe către continent, ca o modalitate de consolidare a prezenței sale militare, care a scăzut în epoca de după Războiul Rece.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News