Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Deranjată de tentativa Germaniei și Franței de a organiza un summit cu Rusia, Ucraina pune sub semnul întrebării intențiile acestora
Ucraina a denunţat vineri încercarea eşuată a Germaniei şi Franţei de a relansa dialogul cu Moscova printr-un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, cerând în acelaşi timp explicaţii de la ambasadorii la Kiev ai celor două ţări, relatează Agerpres, care citează AFP.
Armata Ucrainei, comemorându-i pe soldații căzuți în Donbas, sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

"Am vrea să înţelegem mai bine intenţiile Berlinului şi Parisului şi cum se leagă acest lucru de politica de sancţiuni împotriva Rusiei", a spus şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, într-o înregistrare video publicată pe Facebook.

Într-o întâlnire desfăşurată mai târziu în cursul zilei cu ambasadorii francez şi german, Kuleba a spus că această iniţiativă, "contrară politicii de sancţiuni" împotriva Moscovei, "subminează solidaritatea europeană şi "nu ar încuraja" Rusia să respecte acordurile de pace cu Kievul, conform unui comunicat al ministerului rău.

"Părţile s-au pus de acord ca astfel de chestiuni (legate de un summit cu Rusia - n.r.) să fie discutate cu Ucraina înainte de anunţarea lor", a adăugat sursa citată.

 

Polonia, Suedia, Olanda și statele baltice s-au opus inițiativei

 

La o săptămână după întâlnirea de la Geneva între preşedintele rus şi omologul său american Joe Biden, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au transmis că îşi doresc să organizeze o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre subiecte importante pentru UE.

Însă propunerea a divizat statele membre, aşa că nu a fost găsit un consens. Ţările baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), Polonia, Suedia şi Olanda s-au opus reluării dialogului, considerând că liderul rus este vinovat de acţiuni agresive împotriva unor ţări europene.

Rusia, care a anexat în 2021 peninsula ucraineană Crimeea, este de asemenea considerată susţinătoarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, unde războiul din ultimii şapte ani a făcut peste 13.000 de morţi.

Aceasta i-a adus Moscovei sancţiuni europene, în timp ce Germania şi Franţa joacă rolul de mediatori în conflict.

"Din păcate, Rusia nu şi-a manifestat dorinţa de a-şi schimba politica, nici faţă de Ucraina şi nici faţă de UE, prin urmare suntem de părere că reluarea summiturilor este fără fundament", a adăugat Kuleba.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA ajută Republica Moldova să-şi modernizeze apărarea. Americanii au livrat echipamente militare în valoare de 5 milioane de dolari
Duelul dronelor. Marocul primește primele "Bayraktar TB2", în timp ce Algeria contractează 24 de UAV-uri chinezești "Wing Long 2"
SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro