Nava rusă Novocherkassk, distrusă cu rachete Storm Shadow. Rusia a pierdut 20% din Flota Mării Negre în 4 luni
Nava amfibie Novocherkassk a fost lovită de atacuri aeriene ucrainene, au recunoscut oficialii ruși, puși în fața imaginilor care arătau cum explozia din port a produs o flacără de sute de metri înălțime.
Nava rusă de asalt amfibie Novocherkassk a fost marți noaptea ținta unui atac ucrainean în portul din Crimeea ocupată de ruși.
Amploarea avariei aduse navei în orașul-port Feodosia nu a fost clară la început. La fel ca în cazul scufundării navei Moskva sau a retragerii de pe insula Șerpilor, rușii au minimizat evenimentul.
Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene Mîkola Oleschuk anunța marți dimineață că nava de asalt amfibiu Novocherkask a fost distrusă în atac. Amploarea pagubelor nu s-a știut din primul moment.
Ulterior, fotografiile din port arată și urmările loviturii - nava rusă de asalt amfibie Novocherkassk este complet distrusă. Doar bucăți carbonizate din nava scufundată ies din apă.
Epava navei Novocherkassk
Deși, așa cum menționează și Reuters, dacă informațiile despre incident sunt în prezent imposibil de verificat, imaginile sunt edificatoare: explozia, care a fost una extrem de puternică, generează o minge de foc imensă, de câteva ori mai înaltă decât clădirile înalte din jur.
Prezența navei de asalt amfibiu din clasa Toad în portul din Feodosia, din Crimeea, chiar pe locul exploziei nocturne, a fost confirmată de o imagine din satelit din 24 decembrie.
Apoi, pe canalul Deep State Telegram a apărut o fotografie a epavei navei. În timp ce macaralele stau pe dig, se observă doar marginea carbonizată a carenei și o mică bucată de suprastructură.
Forța exploziei sugerează că nava transporta într-adevăr muniție, consideră și comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene Yuri Ihnat, fapt potrivit căruia va fi foarte dificil pentru ruși să recondiționeze nava.
Rușii au pierdut o cincime din navele lor în Marea Neagră
Nava Novocherkassk a fost construită în anii 1980 în Polonia. Acesta a fost deja avariată anul trecut pe 24 martie, când ucrainenii au lovit cu rachete portul Berdiansk. Acolo au distrus nava de debarcare Orsk.
Într-o postare pe X (Twitter), secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat după atac că o cincime din flota Rusiei de la Marea Neagră a fost distrusă în patru luni.
„Cea mai recentă lovitură a marinei lui Putin demonstrează că cei care sunt convinși de călcâiul în războiul ucrainean greșesc. Ei nu au remarcat că 20% din flota rusă de la Marea Neagră a fost distrusă în ultimele patru luni.
Forțele Aeriene Ucrainene spun că au distrus nava de război folosind Storm Shadow
Scalp / Storm Shadow - MBDA
Într-un interviu acordat Radio Svoboda, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, a confirmat că pentru atac au fost folosite rachete Storm Shadow britanice-franceze, scrie UPravda.
„Erau rachete cu o traiectorie plată. Ce putem preciza? Nu avem multe dintre aceste arme în arsenalul nostru care ne-au fost furnizate de partenerii noștri. Acum vor întreba doar cum a fost, pentru că fiecare producător vrea să vadă astfel rezultatele muncii lor, pentru că este ca o reclamă. Avem Storm Shadow și SCALP”, a spus Ihnat.
Storm Shadow și SCALP sunt aceleași rachete, prima denumire este britanică, iar cea de-a doua franceză. Ucraina le-a primit din ambele țări.
Ihnat a adăugat că pentru a o distruge, a fost necesar să se „tragă mai mult de o rachetă, deoarece inamicul poate doborî rachete cu o traiectorie de zbor plată”.
Rachetele au fost lansate de bombardiere de primă linie Sukhoi Su-24, pe care ucrainenii le-au modificat pentru acest tip de misiuni.
În același timp, Ihnat a negat afirmația rusă că apărarea aeriană rusă a reușit să doboare două Su-24. Rușii nu au putut să producă dovezi privind doborârea avioanelor Su-24.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News