Două NASAMS americane sunt deja sub comanda Ucrainei. Ucrainenii au o singură „problemă” cu NASAMS și IRIS-T germane: Sunt prea puține
Ucraina a confirmat faptul că sistemele de apărare antiaerienă NASAMS americane au o rată de interceptare de 100% a rachetelor rusești, precizând că, performanțe identice au și cele germane IRIS-T.
Sisteme de apărare antiaeriană de tip NASAMS. Foto: Kongsberg Group
Iuri Ignat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, citat de agenția ucraineană Unian, a confirmat ceea ce Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, precizase săptămâna trecută: Faptul că NASAMS are o rată de interceptare de 100%.
Oficialul ucrainean a mai adăugat că deja au fost livrate Ucrainei două sisteme de tip NASAMS.
Ucrainenii spun că NASAMS și IRIS-T au o singură „problemă”
„Problema” însă, la fel ca în cazul IRIS-T germane, e că aceste sisteme care și-au dovedit superioritatea în fața rachetelor rusești, sunt prea puține, susține oficialul ucrainean.
„Avem două sisteme antiaeriene de tip NASAMS, care, la fel ca în cazul IRIST-T, sunt deja combat proven. Sunt complexe antiaeriene moderne cu un foarte bun sistem de detectare a țintei, precum și interceptoare care distrug rachetele de croazieră ale inamicului într-un procentaj de 100%! Problema este că avem prea puține astfel de sisteme”, a precizat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.
El și-a arătat speranța că promisiunile industriei germane de apărare privind furnizarea mai multor sisteme IRIS-T se vor îndeplini.
Amintim că săptămâna trecută, Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a anunțat că sistemele de apărare antiaeriană NASAMS au o rată de interceptare de 100% în Ucraina.
La finalul lunii trecut Germania a anunțat, prin vocea cancelarului Olaf Scholz, că va livra Ucrainei încă trei sisteme de apărare aeriană IRIS-T cât mai curând posibil, fiecare dintre acestea putând proteja un oraș mare.
Reamintim că, pe 11 octombrie, Germania a predat Ucrainei primul sistem de apărare aeriană IRIS-T, iar pe 14 octombrie, Forțele Aeriene au anunțat că complexul de apărare aeriană executa deja cu succes serviciul de luptă.
La finalul lunii septembrie, ca urmare a criticilor aduse Germaniei în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, ambasadorul Germaniei la Kiev, Anka Feldhusen, într-un interviu acordat publicației ucrainene Eurointegration.com.ua, a vorbit despre războiul neprovocat declanșat de Rusia prin invazia la scară largă a Ucrainei pe data de 24 februarie 2022, anunțând totodată că Germania va transfera în următoarele zile Ucrainei primul sistem de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune de tip IRIS-T.
Ulterior, acest lucru s-a întâmplat.
Totodată, înaltul diplomat german a precizat că Berlinul a decis transferul a încă două asemenea sisteme de ultimă generație. Acest lucru se va întâmpla se pare în 2023.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News