Primele rezultate exit-poll pentru alegerile parlamentare 2024.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, la 26 octombrie, plecarea în misiune a submarinelor nucleare de atac B-534 Nijni Novgorod și B-336 Pskov, ambele aparținând clasei Sierra II, „pentru testarea anumitor echipamente și armament" în apele neutre ale mării Norvegiei.
Subsistemele nucleare ale Flotei de Nord a Rusiei au simulat un duel în imersiune
Submarinele nucleare Nyzhniy Novgorod și Pskov au executat un duel în imersiune, în timpul unui exercițiu executat în Marea Barents. În timpul exercițiului, echipajele ambelor submarine au executat lansări de torpile asupra unor ținte submarine, a informat joi biroul de presă al Flotei de Nord, informează, pe 07.11.2019, agenţia rusă de presă TASS.
,,În prima etapă a exercițiului, au fost efectuate lansări electronice de torpile, iar în etapa următoare au fost executate lansări de torpile, care nu au fost echipate cu focoase", se precizează în comunicatul Flotei Nordice.
În timpul exercițiului, echipajele ambelor submarine nucleare au executat lansări de torpile asupra unor ținte submarine. Ambele echipaje au acționat în imersiune. Din motive de securitate, distanța între coridoarele de adâncime pentru cele două submarine a fost de 50 de metri, a declarat biroul de presă al Flotei.
Serviciile norvegiene de informații militare, au declarat la sfârșitul lunii trecute că nu mai puțin de zece submarine rusești, din care opt cu propulsie nucleară, se află în zona peninsulei Kola (situată în partea europeană a Rusiei, în regiunea Murmansk, unde staționează Flota rusă a Nordului) pentru a desfășura manevre, timp de două luni, în Atlanticul de Nord.
Potrivit Norvegiei, obiectivul unor submarine ar fi să navigheze cât mai mult timp posibil în Atlanticul de Nord fără să fie reperate.
Miza pentru Rusia este să demonstreze că este în măsură să-și apere bazele, lăsând în același timp să planeze o amenințare către coasta de est a Statelor Unite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Primele rezultate exit-poll pentru alegerile parlamentare 2024.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski admite că Ucraina ar putea suspenda eforturile de a recupera teritoriile ocupate de Rusia, dar dorește asistență militară și garanţii de securitate din partea NATO.
Liderul de la Kiev ar fi de acord cu o soluție în care întreaga Ucraină ar intra în NATO, dar articolul 5 să se aplice doar teritoriului controlat de Kiev, fără teritoriile aflate momentan sub controlul Moscovei.
Ucraina retrage de pe linia frontului un lot de proiectile de 120 mm pentru mortiere grele după ce soldații au raportat defecte.
Mai mult de jumătate dintre ocupanții ruși morți, ale căror nume au fost identificate de jurnaliști și voluntari, nu erau înrolați în Armata rusă înainte de invadarea militară a Ucrainei.
Evenimentele din Siria au luat o întorsătură neașteptată, sâmbătă. Gruparea islamistă ”Hayat Tahrir al-Sham” (HTS) a reușit să cucerească aproape toată provincia Idlib și, în ciuda atacurilor siriene și rusești - și controlează Alep, al doilea oraș ca mărime al țării.
Manipularea percepției publice pe platforme precum TikTok poate avea consecințe serioase asupra procesului democratic, arată o analiză Politico.
Putin încă se pregătește pentru un război lung, ultima sa mișcare nu lasă prea mult loc de îndoială. Liderul rus Vladimir Putin a aprobat un nou buget pentru 2025-2027. Ulterior, documentul a fost publicat pe site-ul oficial al decretelor legale rusești.
Prin semnarea unui memorandum de înțelegere luna aceasta, Statele Unite, Canada și Finlanda avansează în ceea ce analiștii militari consideră a fi un răspuns tardiv, dar foarte necesar la amenințarea tot mai mare a Rusiei și a Chinei în Oceanul Arctic. În cadrul ,,Icebreaker Collaboration Effort'', sau ICE Pact, cele trei țări au convenit să facă schimb de informaţii și cercetarea pentru a construi spărgătoare de gheață care pot asigura suveranitatea fiecărei țări într-un ocean care devine din ce în ce mai navigabil din cauza schimbărilor climatice.
Potrivit publicației germane Flug Revue, Iranul a primit primele avioane de vânătoare rusești de tip Su-35SE. Transferul aeronavelor a fost efectuat pe 18 noiembrie. După cum a informat revista germană, Rusia a predat Iranului primele două avioane Su-35SE produse la Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur.
Aproximativ 2.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu aproximativ 190 de mijloace tehnice şi 45 de aeronave, participă duminică la Parada Militară Naţională, organizată în Bucureşti, cu ocazia Zilei Naţionale a României, la împlinirea a 106 ani de la Marea Unire.
Armata rusă ia în considerare crearea unei structuri militare separate de operatori de sisteme fără pilot. În acest fel, Ministerul rus al Apărării „încearcă să ajungă din urmă forțele ucrainene pentru sisteme fără pilot, create în februarie 2024”, potrivit unui nou raport al Institutului pentru studiul războiului (ISW).
Secretarul de stat american Antony Blinken a răspuns apelului ministrului ucrainean de externe Andri Sibiga, care a îndemnat statele membre NATO să accepte Ucraina în Alianță. Oficialii au discutat acest lucru în cadrul unei conversații telefonice, a precizat Departamentul de Stat al SUA.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că prima secţiune a fortificaţiilor cunoscute sub denumirea de "Scutul estic" de-a lungul graniţelor Poloniei cu Rusia şi Belarus este acum gata şi că toate măsurile implementate la aceste hotare reprezintă o investiţie în pace, informează Agerpres și EFE.
Neutralitatea militară sună bine pentru Elveția și Austria aflate în mijlocul Europei și înconjurate de națiuni prietenoase.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit, în data de 30 noiembrie, cu omologul din Republica Moldova, colonelul Vitalie Micov, care a preluat mandatul la mijlocul lunii octombrie.
Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis sâmbătă un mesaj de solidaritate cu poporul georgian.
Avioane de luptă ale Siriei şi Rusiei - aliată a Damascului - au bombardat sâmbătă în zori diferite cartiere ale oraşului Alep, situat în nordul Siriei, după ce facţiuni de opoziţie înarmate, susţinute de Turcia, au preluat controlul asupra unei mari părţi a oraşului după patru zile de lupte, potrivit organizaţiei neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează Agerpres și EFE.
Armata sud-coreeană a început să-și folosească tancurile T-80 și mașinile de luptă BMP-3, achiziționate de la Federația Rusă în anii 1990, ca ținte de testare pentru dronele sale kamikaze. Acestea au lovit tancurile și IFV-urile de la distanță.
Prezența militară a Franței în Africa continuă să scadă, forțele franceze primind o nouă lovitură atât în Senegal, cât și în Ciad, după ce președintele senegalez Bassirou Diomaye Faye a anunțat că Parisul va fi obligat să-și închidă bazele militare din Senegal întrucât prezența acestora intră în conflict cu suveranitatea țării sale.
Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, i-a promis ministrului rus al apărării, Andrei Belousov, asistență continuă pentru țara sa în invazia împotriva Ucrainei.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat NATO să ofere garanţii de protecţie teritoriului ucrainean sub controlul său cu scopul de "a încheia faza fierbinte a războiului", transmite Agerpres și AFP.
Cooperarea din ce în ce mai accentuată între Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este un motiv de îngrijorare pentru țările NATO. Alianța încearcă să evite o confruntare directă, dar analiștii fac unele presupuneri cu privire la modul în care adversarii celei mai puternice alianțe militare, inclusiv Rusia, ar putea atrage NATO într-un conflict direct.
Racheta balistică Oreshnik utilizată de Rusia pentru a ataca Dnipro este cel mai probabil o variantă a rachetei balistice Rubizh, au concluzionat serviciile britanice de informații. Iar Forțele Armate Estoniene au declarat că Oreshnik a produs „mai mult zgomot decât efect”.
Armata siriană a raportat sâmbătă că zeci de militari din rândurile sale au fost ucişi în timpul unui atac al insurgenţilor în nord-vestul Siriei şi că rebelii au reuşit să pătrundă în mari porţiuni din oraşul Alep, forţând armata să se redesfăşoare, transmit Agerpres și Reuters.
La periferia orașului Simferopol, a fost înregistrată o explozie puternică a unui obiectiv necunoscut situat în apropierea aerodromului local. Imagini cu momentul exploziei au fost publicate pe reţele de socializare. În Dimineața zilei de 29 noiembrie, în jurul orei 9:00, canalele locale de Telegram au publicat imagini cu o explozie care seamănă din punct de vedere vizual cu detonarea combustibilului unei rachete, care poate fi observată în momentul în care sisteme de rachete antiaeriene sunt distruse.
Lituania și Rheinmetall au dat startul construcției unei fabrici moderne de producție pentru muniție de artilerie de 155 mm.
La începutul acestui an, adjunctul ministrului polonez al Apărării a dezvăluit că Ministerul intenționează să semneze peste 150 de contracte pentru achiziționarea de arme și echipamente militare.
Însă până la noi contracte, Polonia are de primit un arsenal imens: de la noi avioane de luptă, elicoptere de atac, drone, mai multe lansatoare de rachete, obuziere, vehicule blindate și cantități mari de tancuri. În total, MApN polonez derulează aproximativ 430 de contracte de achiziții.
Potrivit unui raport recent al revistei americane Newsweek, drona interceptoare HitchHiker, dezvoltată de companiile americane IronNet și Asterion Systems, este testată în prezent pe linia frontului ucrainean. Concepută pentru a contracara o gamă largă de vehicule aeriene fără pilot (UAV), această platformă de ultimă generație nu numai că îmbunătățește intelegerea situației de pe câmpul de luptă, dar oferă și un instrument eficient pentru neutralizarea amenințărilor aeriene. Implementarea sa evidențiază rolul din ce în ce mai important al tehnologiei de ultimă generație în războaiele moderne.
Duminica acesta în Piața Arcului de Triumf în timpul paradei militare dedicată Zilei Naționale a României vom înregistra o premieră: Pentru prima dată în dispozitivul aerian participă și drone. E vorba de un UAV de tip Bayraktar TB2 produs în Turcia și intrat anul acesta în dotarea Forțelor Terestre Române.
La 29 noiembrie, 11 avioane de război rusești și chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Coreei de Sud, forțând armata de la Seul să lanseze avioane de luptă. Armata sud-coreeană a identificat avioanele rusești și chinezești înainte ca acestea să intre în zona de apărare aeriană a țării și „a desfășurat avioane de luptă ale forțelor aeriene pentru a lua măsuri tactice de pregătire pentru orice circumstanțe neprevăzute”.
În primele ore ale zilei de 29.11.2024, în portul rusesc Tuapse din Ținutul Krasnodar, au fost semnalate mai multe explozii, după care s-a ridicat un nor dens de fum. Pe rețelele de socializare se vorbește despre faptul că o navă militară rusească ar fi fost lovită în port, în urma atacurilor cu drone ucrainene. Conturile locale de pe rețelele de socializare au raportat un atac cu 20 de drone aeriene, toate fiind doborâte.
Armata sud-coreeană a identificat aeronavele și și-a desfășurat avioanele pentru a efectua manevre tactice de răspuns.