Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
O investigație americană extinsă a dezvăluit, miercuri, documente care demonstrează că Emiratele Arabe Unite au devenit cea mai tare piață pentru angajarea personalului militar pensionat din Statele Unite, menționând că 280 de soldați americani pensionari au încercat, în ultimii patru ani, să obțină permisiunea federală pentru a lucra în statul din Golf.

Documentele, obținute de Washington Post în temeiul Freedom of Information Act, susțin că, câțiva pensionari americani au lucrat ca antreprenori militari sau consilieri ai oficialilor din Emirate, printre aceștia aflându-se generalul de infanterie marină James Mattis, care a fost consilier militar la Abu Dhabi înainte de a deveni secretar de stat al Apărării în administrația fostului președinte american Donald Trump.

Washington Post a menționat că majoritatea contractanților și consilierilor militari americani din Emiratele Arabe Unite au obținut aprobarea departamentelor Apărării și Afacerilor Externe, iar serviciile acestora au contribuit la construirea armatei, pe care mulți experți o consideră cea mai puternică din regiunea arabă.

Puterea militară în creștere a încurajat Abu Dhabi-ul să provoace Statele Unite pe piața petrolului, întrucât a susținut decizia Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi, "OPEC+", de a reduce semnificativ producția începând cu luna noiembrie.

În acest context, Judy Vittori, profesor la Georgetown University School of Foreign Service, care s-a retras din Forțele Aeriene ale SUA, spune că "emiratezii au câștigat mai multă influență decât greutatea lor și au folosit acest lucru pentru a submina politica externă a SUA".

Analiştii estimează că sute de veterani americani lucrează în prezent pentru guvernul Emiratelor Arabe Unite sau companiile sale, deoarece americanii care au slujit mai puţin de 20 de ani nu trebuie să obţină permisiunea federală pentru a ocupa locuri de muncă în străinătate.

Începând cu primăvara arabă din 2011, forțele armate din Emiratele Arabe Unite și companiile de apărare deținute de guvern au angajat contractori militari americani la toate nivelurile, oferind dublu sau triplu salariul și stimulentele pe care le primesc în Statele Unite.

 

Emiratele Arabe Unite au angajat americani pentru a ajuta la gestionarea mașinii sale militare

 

Documentele Washington Post dezvăluie că Emiratele Arabe Unite au angajat americani pentru a ajuta la gestionarea mașinii sale militare. Aceștia lucrează în funcții de consilieri strategici, piloți instructori, operatori de drone, experți în apărarea antirachetă, instructori de artilerie, specialiști radar, consilieri în securitate cibernetică, planificatori de logistică și supraveghetori de întreținere, dintre aceștia aproape o treime fiind foști ofițeri din Forțele Aeriene și Forțele Terestre ale SUA.

Majoritatea americanilor au obținut aceste locuri de muncă printr-o rețea de contractori de apărare controlată de guvernul Emiratelor Arabe Unite, conduse de companii afiliate la Edge, un grup de apărare deținut de stat, cu venituri anuale de 5 miliarde de dolari.

Emiratele Arabe Unite păstrează secrete multe informații despre forțele sale armate, dar mulți analiști estimează că Emiratele Arabe Unite cheltuiesc 22 de miliarde de dolari anual pentru apărare, ceea ce este echivalent cu bugetul militar al Turciei.

Potrivit Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), forțele armate din Emiratele Arabe Unite au 65.000 de militari în serviciu activ, la fel ca Australia și Canada.

Andreas Craig, profesor de studii de securitate la King's College din Londra susține că Emiratele se bazează foarte mult pe străini, deoarece aceștia reprezintă 40% din personalul în uniformă.

Pe lângă angajarea americanilor ca antreprenori civili, armata Emiratelor înregimentează mii de străini din Pakistan, Oman și Yemen, dar recrutează și din Africa de Est și America de Sud. Un fost general maior australian comandă în prezent Garda Prezidențială a Emiratelor Arabe Unite, care include 12.000 de militari de elită.

Printre cei angajați, Washington Post l-a nominalizat pe fostul secretar al Apărării James Mattis, care se referea la Emiratele Arabe Unite drept "Mica Sparta". În iunie 2015, la doi ani după ce s-a retras din Infanteria Marină, Mattis a solicitat o autorizație federală pentru a "accepta munca civilă în Emiratele Arabe Unite în calitate de consilier militar", cererea fiind în august 2015 potrivit documentelor primite de cotidianul american.

Nu este clar cât timp a ocupat Mattis postul, deoarece s-a întors în serviciul guvernamental american ca secretar al Apărării sub fostul președinte american Donald Trump în ianuarie 2017. Dar natura muncii fostului secretar al Apărării al SUA a fost stabilită de copreședintele Cohen Consulting Group de la Washington, Robert Terer, în care Mattis lucrează ca consultant, care a afirmat că fostul secretar al Apărării a oferit sfaturi Emiratelor despre "aspectele operaționale, tactice, informaționale și etice" ale operațiunilor militare.

În martie 2019, la două luni după ce a părăsit Pentagonul, Mattis a solicitat din nou aprobarea pentru a fi angajat de guvernul Emiratelor ca vorbitor principal la o conferință despre relațiile SUA-EAU găzduită de Mohammed bin Zayed.

Mattis nu este singurul general care a mers să slujească în Emiratele Arabe Unite la scurt timp după ce a părăsit serviciul guvernamental. Conform documentelor, Charles F. Bolden Jr., un general maior în retragere în Marină, fost astronaut și oficial NASA în timpul administrației Obama a călătorit la Abu Dhabi în iunie 2016, pentru a semna un acord de cooperare între NASA și Agenția Spațială din Emiratele Arabe Unite și a susținut o prelegere despre misiunea NASA pe Marte în fața unui public format din personalități eminente, printre care se afla însuși Mohammed bin Zayed.

La nouă luni după încheierea mandatului său ca șef al NASA,  Charles F. Bolden Jr. a solicitat aprobarea federală pentru a servi drept consultant al Agenției Spațiale din Emiratele Arabe Unite și a spus în cererea sa că agenția îl va plăti pentru a participa la două reuniuni ale consiliului consultativ anual.

Washington Post precizează faptul că US Marine Corps și Departamentul de Stat au fost de acord cu cererea lui Bolden, dar au șters detaliile financiare din documente, invocând dreptul său la confidențialitate.
În timp ce a ținut secrete salariile generalilor și amiralilor, Pentagonul a dezvăluit salariile ofițerilor de rang inferior și ale personalului înrolat, dezvăluind că "emiratii plătesc bine".

 

Beneficii în EAU pentru pensionarii militari din SUA

 

Înregistrările arată că angajații pensionari din SUA care se mută în Emiratele Arabe Unite primesc adesea o indemnizație de locuință și transport din 5 cifre, în timp ce continuă să primeacă pensiile militare americane.

Cei cu abilități de specialitate sau diplome avansate obțin rezultate mai mari, printre aceștia fiind menționat Sean Connors, un căpitan de marină pensionar, care a primit permisiunea federală în 2019 pentru a ocupa un loc de muncă de 600.000 de dolari pe an ca vicepreședinte la Nawah Energy, o companie de stat care a construit prima centrală nucleară civilă.

Documentele mai arată că Thomas Drohan, profesor la Academia Forțelor Aeriene din SUA, a fost atras în Emiratele Arabe Unite cu un salariu de 240.000 de dolari și o alocație de locuință de 49.000 de dolari.

Daniel Baltrussetes, un colonel pensionar din Forțele Aeriene, s-a mutat și el la Abu Dhabi pentru a deveni decan al colegiului, cu un salariu de 338.000 de dolari și 53.200 de dolari în concesii de locuințe.

Recrutarea este asigurată de firma de consultanță Knowledge Point, care este una dintre cele mai importante companii americane de profil care își are sediul în Abu Dhabi.

În 2010, Knowledge Point a înființat un birou în Virginia și a anunțat zeci de posturi deschise în armata Emiratelor Arabe Unite pentru funcții de consilieri strategici și planificatori seniori, care au fost preluate ulterior de generalii armatei americane recent pensionați, dintre care mulți erau în căutarea unui job după ce au servit în războaiele din Irak și Afganistan.

Printre aceștia se numără James Chambers, care a supravegheat anterior logistica militară a SUA în Orientul Mijlociu, unde a condus o echipă care a consiliat Comandamentul Logistic Comun din Emiratele Arabe Unite din 2018 până în 2020.

Documentele arată că, din 2015, compania deținută de Emiratele Arabe Unite a angajat peste 100 de militari americani pensionari, majoritatea fiind veterani ai Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre cu experiență aeropurtată.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale
Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina
''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina

Ştiri Recomandate

Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
pixel