Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
20 oct 2022, 18:39
O investigație americană extinsă a dezvăluit, miercuri, documente care demonstrează că Emiratele Arabe Unite au devenit cea mai tare piață pentru angajarea personalului militar pensionat din Statele Unite, menționând că 280 de soldați americani pensionari au încercat, în ultimii patru ani, să obțină permisiunea federală pentru a lucra în statul din Golf.

Documentele, obținute de Washington Post în temeiul Freedom of Information Act, susțin că, câțiva pensionari americani au lucrat ca antreprenori militari sau consilieri ai oficialilor din Emirate, printre aceștia aflându-se generalul de infanterie marină James Mattis, care a fost consilier militar la Abu Dhabi înainte de a deveni secretar de stat al Apărării în administrația fostului președinte american Donald Trump.

Washington Post a menționat că majoritatea contractanților și consilierilor militari americani din Emiratele Arabe Unite au obținut aprobarea departamentelor Apărării și Afacerilor Externe, iar serviciile acestora au contribuit la construirea armatei, pe care mulți experți o consideră cea mai puternică din regiunea arabă.

Puterea militară în creștere a încurajat Abu Dhabi-ul să provoace Statele Unite pe piața petrolului, întrucât a susținut decizia Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi, "OPEC+", de a reduce semnificativ producția începând cu luna noiembrie.

În acest context, Judy Vittori, profesor la Georgetown University School of Foreign Service, care s-a retras din Forțele Aeriene ale SUA, spune că "emiratezii au câștigat mai multă influență decât greutatea lor și au folosit acest lucru pentru a submina politica externă a SUA".

Analiştii estimează că sute de veterani americani lucrează în prezent pentru guvernul Emiratelor Arabe Unite sau companiile sale, deoarece americanii care au slujit mai puţin de 20 de ani nu trebuie să obţină permisiunea federală pentru a ocupa locuri de muncă în străinătate.

Începând cu primăvara arabă din 2011, forțele armate din Emiratele Arabe Unite și companiile de apărare deținute de guvern au angajat contractori militari americani la toate nivelurile, oferind dublu sau triplu salariul și stimulentele pe care le primesc în Statele Unite.

 

Emiratele Arabe Unite au angajat americani pentru a ajuta la gestionarea mașinii sale militare

 

Documentele Washington Post dezvăluie că Emiratele Arabe Unite au angajat americani pentru a ajuta la gestionarea mașinii sale militare. Aceștia lucrează în funcții de consilieri strategici, piloți instructori, operatori de drone, experți în apărarea antirachetă, instructori de artilerie, specialiști radar, consilieri în securitate cibernetică, planificatori de logistică și supraveghetori de întreținere, dintre aceștia aproape o treime fiind foști ofițeri din Forțele Aeriene și Forțele Terestre ale SUA.

Majoritatea americanilor au obținut aceste locuri de muncă printr-o rețea de contractori de apărare controlată de guvernul Emiratelor Arabe Unite, conduse de companii afiliate la Edge, un grup de apărare deținut de stat, cu venituri anuale de 5 miliarde de dolari.

Emiratele Arabe Unite păstrează secrete multe informații despre forțele sale armate, dar mulți analiști estimează că Emiratele Arabe Unite cheltuiesc 22 de miliarde de dolari anual pentru apărare, ceea ce este echivalent cu bugetul militar al Turciei.

Potrivit Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), forțele armate din Emiratele Arabe Unite au 65.000 de militari în serviciu activ, la fel ca Australia și Canada.

Andreas Craig, profesor de studii de securitate la King's College din Londra susține că Emiratele se bazează foarte mult pe străini, deoarece aceștia reprezintă 40% din personalul în uniformă.

Pe lângă angajarea americanilor ca antreprenori civili, armata Emiratelor înregimentează mii de străini din Pakistan, Oman și Yemen, dar recrutează și din Africa de Est și America de Sud. Un fost general maior australian comandă în prezent Garda Prezidențială a Emiratelor Arabe Unite, care include 12.000 de militari de elită.

Printre cei angajați, Washington Post l-a nominalizat pe fostul secretar al Apărării James Mattis, care se referea la Emiratele Arabe Unite drept "Mica Sparta". În iunie 2015, la doi ani după ce s-a retras din Infanteria Marină, Mattis a solicitat o autorizație federală pentru a "accepta munca civilă în Emiratele Arabe Unite în calitate de consilier militar", cererea fiind în august 2015 potrivit documentelor primite de cotidianul american.

Nu este clar cât timp a ocupat Mattis postul, deoarece s-a întors în serviciul guvernamental american ca secretar al Apărării sub fostul președinte american Donald Trump în ianuarie 2017. Dar natura muncii fostului secretar al Apărării al SUA a fost stabilită de copreședintele Cohen Consulting Group de la Washington, Robert Terer, în care Mattis lucrează ca consultant, care a afirmat că fostul secretar al Apărării a oferit sfaturi Emiratelor despre "aspectele operaționale, tactice, informaționale și etice" ale operațiunilor militare.

În martie 2019, la două luni după ce a părăsit Pentagonul, Mattis a solicitat din nou aprobarea pentru a fi angajat de guvernul Emiratelor ca vorbitor principal la o conferință despre relațiile SUA-EAU găzduită de Mohammed bin Zayed.

Mattis nu este singurul general care a mers să slujească în Emiratele Arabe Unite la scurt timp după ce a părăsit serviciul guvernamental. Conform documentelor, Charles F. Bolden Jr., un general maior în retragere în Marină, fost astronaut și oficial NASA în timpul administrației Obama a călătorit la Abu Dhabi în iunie 2016, pentru a semna un acord de cooperare între NASA și Agenția Spațială din Emiratele Arabe Unite și a susținut o prelegere despre misiunea NASA pe Marte în fața unui public format din personalități eminente, printre care se afla însuși Mohammed bin Zayed.

La nouă luni după încheierea mandatului său ca șef al NASA,  Charles F. Bolden Jr. a solicitat aprobarea federală pentru a servi drept consultant al Agenției Spațiale din Emiratele Arabe Unite și a spus în cererea sa că agenția îl va plăti pentru a participa la două reuniuni ale consiliului consultativ anual.

Washington Post precizează faptul că US Marine Corps și Departamentul de Stat au fost de acord cu cererea lui Bolden, dar au șters detaliile financiare din documente, invocând dreptul său la confidențialitate.
În timp ce a ținut secrete salariile generalilor și amiralilor, Pentagonul a dezvăluit salariile ofițerilor de rang inferior și ale personalului înrolat, dezvăluind că "emiratii plătesc bine".

 

Beneficii în EAU pentru pensionarii militari din SUA

 

Înregistrările arată că angajații pensionari din SUA care se mută în Emiratele Arabe Unite primesc adesea o indemnizație de locuință și transport din 5 cifre, în timp ce continuă să primeacă pensiile militare americane.

Cei cu abilități de specialitate sau diplome avansate obțin rezultate mai mari, printre aceștia fiind menționat Sean Connors, un căpitan de marină pensionar, care a primit permisiunea federală în 2019 pentru a ocupa un loc de muncă de 600.000 de dolari pe an ca vicepreședinte la Nawah Energy, o companie de stat care a construit prima centrală nucleară civilă.

Documentele mai arată că Thomas Drohan, profesor la Academia Forțelor Aeriene din SUA, a fost atras în Emiratele Arabe Unite cu un salariu de 240.000 de dolari și o alocație de locuință de 49.000 de dolari.

Daniel Baltrussetes, un colonel pensionar din Forțele Aeriene, s-a mutat și el la Abu Dhabi pentru a deveni decan al colegiului, cu un salariu de 338.000 de dolari și 53.200 de dolari în concesii de locuințe.

Recrutarea este asigurată de firma de consultanță Knowledge Point, care este una dintre cele mai importante companii americane de profil care își are sediul în Abu Dhabi.

În 2010, Knowledge Point a înființat un birou în Virginia și a anunțat zeci de posturi deschise în armata Emiratelor Arabe Unite pentru funcții de consilieri strategici și planificatori seniori, care au fost preluate ulterior de generalii armatei americane recent pensionați, dintre care mulți erau în căutarea unui job după ce au servit în războaiele din Irak și Afganistan.

Printre aceștia se numără James Chambers, care a supravegheat anterior logistica militară a SUA în Orientul Mijlociu, unde a condus o echipă care a consiliat Comandamentul Logistic Comun din Emiratele Arabe Unite din 2018 până în 2020.

Documentele arată că, din 2015, compania deținută de Emiratele Arabe Unite a angajat peste 100 de militari americani pensionari, majoritatea fiind veterani ai Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre cu experiență aeropurtată.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

EXCLUSIV
Ungaria, un cal troian al Rusiei în Europa? | Răzvan Munteanu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cutremur la Naval Group. Compania franceză care a câștigat și în România programul corvetelor a anchetat inclusiv un senator australian care s-a opus „contractului secolului”
Serbia este gata să trimită trupe în Kosovo dacă cererea către KFOR este aprobată
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Dependența de gazul rusesc, o lecție în relația cu China. Cătăuță: România a înțeles că se expune unei vulnerabilități
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
Australia şi SUA sunt hotărâte să ''contracareze activităţile militare destabilizatoare'' ale Chinei
Germania nu va atinge în acest an obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar achiziţia de avioane F-35 rămâne o prioritate
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră | Interviu DefenseRomania și DC News
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Ziua 2
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră
Rusia intră în iarna ucraineană cu echipamente din Iran. După ce a zdrobit armatele lui Napoleon în 1812 și a respins invazia din 1941, Generalul Iarnă abandonează Rusia
Foto: U.S. Navy
EXCLUSIV
Confruntarea SUA vs. China - inevitabilă. Naumescu: Un eșec în chestiunea Taiwanului ar fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane
Comunitatea românească din Ucraina consideră Rusia vinovată de război. 60% din membrii comunității cred în victoria Ucrainei
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua
EXCLUSIV
Cum a ajuns Rusia o anexă a Chinei. Naumescu: Războiul din Ucraina, o greșeală fatală și cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere
Pentagonul atrage atenţia Turciei că atacurile pe care le efectuează în nordul Siriei pun în pericol forțele americane
EXCLUSIV
SUA vs. China, o încleștare a titanilor: Confruntarea pentru supremație. Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Pe fondul războiului din Ucraina, Ministerul Transporturilor vrea o nouă companie de transport feroviar care să deservească nevoilor de apărare ale țării

Ştiri Recomandate

Ambasadorul Israelului în Germania: Ajutăm Ucraina cu mult mai mult decât se știe. Nu e ușor, rușii sunt la graniță în Siria
Petr Pavel a câștigat alegerile en fanfare. Cehia va fi condusă de un general de armată în următorii 5 ani
Cât ar fi costat repararea Delfinului. Singurul submarin al României putea fi salvat în anii 90, dar decizia nu ar fi fost rentabilă
Lupte grele în estul Ucrainei. Forțele de apărare - angajate în confruntări feroce în Donețk cu ocupantul rus care forțează înaintarea
Efectele războiului rus: Franța își asumă un rol principal în apărarea României și Flancului Estic. „Suntem în România pe termen lung”
Ucraina a dezvăluit numărul exact de tancuri occidentale pe care le va primi. Franța - singura rămasă „restantă” cu Leclerc
Un avion Su-30 și un Mirage 2000 s-au prăbușit în India. Coliziunea între avioane - posibilă cauză a tragediei aeriene
R. Moldova, sub atacul hibrid al Rusiei. Ucraina a avertizat încă din 2022 scenariul prin care FSB rus va încerca să răstoarne guvernul pro-european
De ce are Rusia atâtea probleme cu T-14 Armata. Gen. Tomescu: T-14 e un tanc bun. Până la prima lovitură de Javelin
Ucraina denunță „miturile” privind Legea minorității. Discuții cu România pentru măsuri comune: Condiții reciproce de educație în limba maternă 
Gruparea palestiniană teroristă Hamas lovește Israelul: Cel puțin 7 morți după ce Hamas a atacat o sinagogă
Italia explică sprijinul pentru Ucraina: Dacă tancurile rusești ar ajunge la Kiev ar începe al Treilea Război Mondial
Grupul de la Visegrad: Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei
Ministrul german al Apărării: Furnizarea de avioane de luptă Ucrainei "iese din discuție"
SUA au desfășurat drone MQ-9 Reaper la Baza Aeriană Larissa pentru a monitoriza tensiunile dintre Grecia și Turcia
SUA intervine pentru limitarea influenței Wagner în Libia, în condițiile în care unele state aliate au interese divergente în regiune
Rusia va înfrunta în Ucraina o versiune modernă a tancului Abrams, dar fără un kit special de blindaj - variantă utilizată doar de Armata SUA
Belgia este într-o situaţie jenantă: Vrea să transfere tancuri Leopard către Ucraina, dar trebuie să le răscumpere de la un comerciant de arme
Serviciul estonian de informații militare: Rusia ar putea continua atacurile cu rachete timp de șase luni
Polonia trimite Ucrainei 60 de tancuri PT-91 - varianta modernizată a T-72. Bonus: 14 tancuri Leopard după ce Germania a dat „undă verde”
SUA răspund ascensiunii Chinei cu baza Camp Blaz. Peste 5.000 de pușcași marini americani în Guam pentru următorii 70 de ani
EXCLUSIV
Oferirea de avioane de luptă Ucrainei, o poveste fără sfârşit | Un zvon că mai multe avioane MiG-29 au fost transferate pe bugăţi, dezminţit repede de Varşovia
De ce avioanele F-16 ar pune Ucraina într-o situație dificilă. Rusia apelează la o tactică nouă pentru a câștiga superioritatea aeriană
Polonia nu a propus trimiterea de avioane către Ucraina, dar sprijină decizia. Polonezii au fost primii și la discuțiile despre MiG-29
Armata siriană a lui Assad, aliatul lui Putin, a efectuat un alt atac chimic în 2018. Un elicopter sirian a lansat clor deasupra unei zone rezidențiale
Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova
EXCLUSIV
R. Moldova privește spre NATO cuprinsă de teama războiului și a imperialismului rus | Anatol Șalaru, la Obiectiv EuroAtlantic
Cum a arătat atacul de ieri asupra Ucrainei și Kievului: Ocupantul rus a lansat rachete de pe avioane Tu-95, MiG-31K și Su-35
SUA au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională": Mercenarii ruşi au fost vizaţi de o serie de sancţiuni
Vizită de ”reasigurare” la Grupul de Luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României Olandei și Franței au inspectat facilitățile militare
Biden ia în calcul să efectueze o vizită în Europa în semn de susținere pentru Ucraina. Polonia ar putea fi ţara aleasă de preşedintele SUA
Ucraina vrea mai multe obuziere autopropulsate Zuzana 2 din Slovacia. Părțile negociază pentru alte 14 piese de artilerie de acest tip
Marea Britanie vrea să livreze tancuri Challenger 2 către Ucraina până la sfârșitul lunii martie