Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan apără raidurile aeriene din Irak: Aviația militară turcă nu a lovit un spital ci o bază kurdă
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dezminţit sâmbătă seară că ţinta raidului turc care s-a soldat marţi cu opt morţi în nord-estul Irakului a fost o clinică, afirmând că a fost vorba despre o bază a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează Agerpres, care citează AFP.
Sursa foto: Baza Aeriana Malbork

"Contrar alegaţiilor organizaţiei teroriste, ţinta lovită nu era un spital sau un centru medical, ci unul dintre adăposturile acestei organizaţii", a afirmat Erdogan în cadrul unei discuţii telefonice cu prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce.

Erdogan a mai spus că încercuirea PKK determină organizaţia să adopte "acest gen de minciuni" şi că Turcia acţionează cu o "o mare sensibilitate" atunci când desfăşoară astfel de operaţiuni.

Raidul aerian efectuat marţi de Turcia asupra unei clinici din Sinjar, în nord-vestul Irakului, unde era tratat un membru PKK, s-a soldat cu opt morţi. Potrivit autorităţilor locale, patru angajaţi ai clinicii şi patru combatanţi au fost ucişi.

Combatanţii făceau parte din brigada a 80-a a coaliţiei lui Hashd al-Shaabi, apropiată de PKK şi formată din membrii ai minorităţii yazidi, persecutată de gruparea Statul Islamic din 2014.

 

Operațiuni frecvente ale Turciei în nordul IrakuluiForţele turce desfăşoară frecvent operaţiuni împotriva bazelor PKK din nordul Irakului.

Raidurile turce suscită tensiuni cu guvernul de la Bagdad, dar preşedintele turc repetă cu regularitate că ţara sa intenţionează "să se ocupe" de PKK în aceste regiuni, dacă Irakul "nu este în măsură să o facă".

Într-un comunicat difuzat miercuri, consiliul irakian pentru securitate naţională a "condamnat acţiunile militare unilaterale" şi a respins "utilizarea teritoriului irakian pentru reglarea de conturi", a fără a menţiona totuşi Turcia.

PKK, o organizaţia calificată drept "teroristă" de Ankara şi aliaţii săi occidentali, este angajată într-o luptă de gherilă dură pe teritoriul turc din 1984, un conflict care s-a soldat cu peste 40.000 de morţi.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Egiptul a solicitat ajutor Occidentului pentru a opri vânzarea dronelor turcești către Maroc și Etiopia
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
Polonia și Turcia își intensifică cooperarea în domeniul industriei de apărare
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
În vizită în Turcia, Merkel mulțumește Ankarei pentru colaborare, dar nu a omis să critice regimul
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro