Europa are dintr-o dată mai mult gaz decât poate folosi, în timp ce R. Moldova trece prin cea mai gravă criză energetică din istoria sa
Țările europene au stocat mai mult gaz decât au nevoie din cauza unei creșteri puternice a importurilor de gaze lichefiate combinate cu vremea neobișnuit de caldă.
Depozitele de gaz sunt aproape pline chiar înainte ca europenii să fie nevoiți să ridice temperatura în casele lor, scrie Bloomberg. Prețurile gazelor au scăzut, de asemenea, drastic, la mai puțin de o treime din vârful lor de vară.
Totuși, riscurile nu au trecut încă: totul va depinde de vreme , iar o iarnă rece va forța Europa să intre rapid în rezerve.
În acest timp Republica Moldova, care depindea în totalitate de gazul rusesc, anunță, prin vocea Maiei Sandu, că se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa.
Maia Sandu a convocat luni Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru a discuta despre ameninţările curente la adresa securităţii energetice a țării.
Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat puternic de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, aceasta din urmă fiind nevoită să sisteze exporturile de energie, după bombardamentele ruseşti care au distrus, la începutul lunii octombrie, o bună parte a infrastructurii energetice a ţării.
Pe de altă parte, Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, iar aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, notează Ziarul Naţional din Chişinău, citat de Agerpres.
Europa, cu depozitele pline
Guvernele sunt, de asemenea, preocupate de amenințarea cu noi sabotaj la instalațiile energetice, care ar putea bulversa piața energiei. Dar la sfârșitul lunii octombrie, continentul european este într-o poziție mai bună decât ar fi putut spera politicienii.
Potrivit Gas Infrastructure Europe, eforturile Europei de a construi rezerve a dus la niveluri foarte ridicate de stocare: la nivel european, depozitele de gaz sunt pline în proporție de 93,6%, iar Germania are depozitele umplute la 97,5%.
Vremea blândă ajută până acum la limitarea cererii, dar factorii de decizie europeni sunt îngrijorați de faptul că prețurile mai scăzute ale gazelor - în comparație cu vârful de vară - vor duce la un consum mai mare atunci când temperaturile vor scădea.
"Excesul de gaz din Europa este de așteptat să dureze cel puțin până în decembrie. Este puțin probabil ca Europa să înregistreze o perioadă rece prelungită în noiembrie", a declarat Giacomo Masato, analist principal și meteorolog principal la compania italiană de energie Illumia.
Potrivit estimărilor, reducerea cererii de gaze în 2022 este estimată la aproximativ 7-9%, „din cauza în principal deconectării marilor consumatori industriali”. Cu toate acestea, aceasta UE nu va atinge obiectivul stabilit de 15%.
Totuși, acest lucru oferă doar un ușor respiro pieței, în Germania rezervele sunt suficiente pentru a satisface cererea doar pentru două luni de vreme rece, așa că Europa va trebui să continue să atragă LNG.
În prezent, navele cu LNG continuă să sosească. Nord-vestul Europei plănuiește să primească 82 de tancuri GNL în această lună, în creștere cu 19% față de septembrie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News