Europa post-conflict. ”Centrul de greutate se deplasează spre nord-est” / Diaconescu: Va fi o resetare la nivel global
Războiul din Ucraina este o bătălie decisivă pentru viitorul arhitecturii economice și de securitate euroatlantice.
Influentul portal Politico a publicat o analiză privind consecințele războiului din Ucraina pentru viitorul Europei. Andrew A. Michta, decan al Școlii de Studii Internaționale și de Securitate de la Centrul George C. Marshall pentru Securitate Europeană, subliniază în articol că războiul din Ucraina marchează o schimbare tectonă în evoluția continentului european, cauzată de deciziile greșite ale președintelui rus Vladimir Putin.
Un rol important în noul curs al istoriei secolului 21 îl au rezistența poporului ucrainean și răspunsul rapid, aproape instinctiv al Statelor Unite de a oferi ajutor militar și economic Kievului.
Întrebarea, afirmă Michta, este dacă NATO și Uniunea Europeană sunt capabile să înfrunte Rusia sau Putin va restabili o sferă de influență în Europa de Est și ar putea provoca direct NATO, în câțiva ani, odată ce își va reorganiza armata.
Modificări substanțiale în 2023
Până acum, răspunsul occidental la invazia rusă a Ucrainei a fost substanțial atât pentru amploarea sa, cât și pentru natura sa.
Dezbaterea politică europeană cu privire la Ucraina se învârte în jurul cum ar trebui să arate continuarea/finalul întregii situații.
Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu arată, la rândul său, că invazia Rusiei din Ucraina va genera o serie de modificări substanțiale în 2023:
Ucraina va fi ajutată până la capăt de Occident, în legătură cu ofensiva Rusă preconizată pentru primăvara lui 2023.
În legătură cu această ofensivă, va fi un summit în Lituania, care va stabili elementele de contribuții pentru contracarare a acțiunilor Federației Ruse.
China nu mai este un adversar.
Accederea Ucrainei la NATO poate fi luată în discuție în condițiile în care Ucraina este stat suveran.
Georgia, Bosnia și R. Moldova trebuie ajutate cu prioritate.
”În prima parte a anului viitor se va lucra pe aceste paliere, dar apar probleme globale serioase - războiul va genera elemente de resetare la nivel global.
Avem SUA în rivalitate sistemică cu două state nucleare - China și Rusia - o preocupare serioasă pentru Washington”, arată Diaconescu.
Centrul de greutate se deplasează spre nord-est
Când vine vorba de NATO, încadrarea instituțională va defini noua arhitectură a viitoarei Europe. Decizia Finlandei și Suediei de a solicita aderarea la NATO este doar exemplul cel mai evident al acestei schimbări. Totul se va învârti și se va deplasa din ce în ce mai mult spre nord-est, este de părere Michta.
O Ucraina victorioasă și-ar căuta, așadar, locul în Europa prin amploarea sacrificiului său, în timp ce atât SUA, cât și țările europene care au jucat un rol cheie în victoria sa - în special cele de pe flancul estic al NATO - ar deveni mult mai influente.
Greșeala lui Putin de a fi ”all in” împotriva Ucrainei a declanșat un proces care nu poate fi inversat. Și nu este doar faptul că centrul „gravitațional” european se va deplasa spre nord-est.
Europa de Est este acum complet „europeană”, istoria și moștenirea sa fiind redescoperite în fiecare zi în universitățile și grupurile de reflecție americane. Politicienii est-europeni au dat dovadă de leadership și curaj în momente importante.
Războiul din Ucraina nu s-a încheiat încă, dar Europa s-a schimbat deja - iar liderii săi recunosc acest lucru. Doar că va dura mai mult timp pentru ca toți cei implicați să recunoască asta pentru că va îngropa - poate definitiv - sistemul osificat, care este așa cum arăta continentul până de curând, a concluzionat analiza.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News