Europa se grăbește: România urmează exemplul Germaniei și ajunge cu depozitele de gaz pline la 95%
Depozitele de gaze naturale ale Germaniei sunt deja pline cu aproape 95 la sută, un prag care trebuia atins abia la 1 noiembrie. Aceasta rezultă dintr-o prezentare generală publicată de Agenția Federală de Rețea, care are rolul de reglementator al rețelei. Astfel, chiar și fără aprovizionarea Rusiei cu această materie primă, Germania reușește să stocheze gaz pentru iarna viitoare mult mai repede decât prevede Legea privind securitatea energetică.
„Germania este mult mai bine pregătită pentru această iarnă decât anul trecut. Putem fi optimiști, dar este încă prea devreme pentru a retrage avertismentul”, a spus șeful agenției, Klaus Müller. „Rezervele sunt bine umplute. Sursele alternative prin care putem obține gaz și economii sunt stabile”, a adăugat el.
Agenția Federală din domeniul energetic încurajează în continuare utilizarea atentă a gazului, care, împreună cu rezervoarele de stocare pline, este modalitatea de a trece peste iarnă fără amenințarea reducerilor forțate ale consumului. Reglementarea aprovizionării impuse de stat în cazul unei penurii de gaze ar paraliza funcționarea industriei, ceea ce ar avea consecințe economice de anvergură.
România, la 94,98%
Un anunț asemănător a venit și dinspre România, care anunță că ”a depăşit cifra de 3 miliarde cubi – cantitate de gaze naturale în depozite, cu aproape 5% mai mult decât ţinta de înmagazinare a gazele naturale necesare pentru sezonul rece, care este 90%”. Declarația aparține lui Virgil Popescu, preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, fost ministru al Energiei.
Gradul total de umplere este de aproape 94,89%, respectiv un stoc total de 3.008.100.000 metri cubi, spune acesta.
Consumul a scăzut în Germania
Germania a consumat cu 20% mai puțin gaz comparativ cu media anilor anteriori, datorită economiilor realizate în gospodăriile, companiile și industrie în semestrul de iarnă anterior, din octombrie trecut până la sfârșitul lunii martie a acestui an. Consumul de gaz a rămas scăzut chiar și în afara sezonului de încălzire. Autoritatea de reglementare a spus că în ultimele săptămâni este și mai mic cu 20 la sută față de anii precedenți.
Legea germană prevede ca rezervoarele să fie pline cu 75% până la 1 septembrie, 85% până la 1 octombrie și 95% până la 1 noiembrie. Germania a atins deja limita din septembrie în iunie, limita din octombrie în iulie, iar acum cu o valoare de 94,56 la sută atinge limita din noiembrie.
Pentru a înlocui aprovizionarea cu gaze din Rusia de care era dependentă, Germania a început să construiască terminale de gaz natural lichefiat (GNL) după invazia rusă a Ucrainei. Deocamdată au fost puse în funcțiune două unități comandate de stat, și anume la Wilhelmshaven din Saxonia Inferioară și la Brunsbüttel din Schleswig-Holstein. Un terminal pur comercial a fost creat și în Lubmin din Mecklenburg-Vorpommern.
Un terminal GNL finanțat de stat în largul insulei germane Rügen din Marea Baltică este de așteptat să înceapă la începutul anului viitor. Cehia, care este conectată infrastructural la regiune, este interesată de terminalul baltic, a cărui necesitate este pusă sub semnul întrebării de către ecologiști și comunitățile locale.
Ocupare mare în întreaga UE, inclusiv în Republica Cehă
Umplerea rezervoarelor de stocare a gazelor este la un nivel ridicat în întreaga Uniune Europeană. Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE AGSI) , toate rezervoarele de stocare din UE erau pline cu 94,4% joi.
În cazul Cehiei, numărul este chiar puțin mai mare și se apropie de 96 la sută, ceea ce în termeni procentuali, nu în volum total, este mai mult decât are Germania.
Spania și Portugalia raportează umplerea 100% a rezervoarelor, în timp ce trei țări UE, Franța, Belgia și Letonia, nu au atins încă 90% umplere, fiecare având 89%.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News