Distrugătorul USS Roosevelt (DDG 80) din clasa Arleigh Burke și două avioane de vânătoare Typhoon FGR4, aparținând Royal Air Force (RAF) au desfășurat activități comune în Marea Neagră, pe 25 septembrie.
Exercițiul aeronaval a avut scopul de a demonstra capabilități combinate de apărare, navală și aeriană, prin care să se asigure securitatea în Marea Neagră.
Cele două aeronave RAF au efectuat interceptări aeriene unu contra unu și operații de realimentare în aer, acțiunile fiind coordonate de controlorii de interceptare aeriană de pe distrugătorul Roosevelt, care au asigurat securitatea zborului și au dat recomandări privind manevrele aeriene.
"Operațiile comune cu colegii britanici subliniază puterea alianței noastre", a spus Cmdr. Ryan Kendall, comandantul distrugătorului. „Vom continua să acționăm împreună în Marea Neagră și în toată Europa, consolidând stabilitatea și prosperitatea Alianței.”
Potrivit comunicatului de presă al Flotei a șasea americane, exercițiul din Marea Neagră reprezintă o continuare a antrenamentelor de luptă executate la un înalt nivel de pregătire și înzestrare, între cele două națiuni aliate.
La începutul acestei luni, distrugătorul USS Winston S. Churchill (DDG 81), din clasa Arleigh Burke, s-a alăturat navei de patrulare britanice, HMS Trent (P 224), în estul Mării Mediterane. În mai, distrugătorul USS Roosevelt a acționat în Marea Barenț împreună cu fregata Royal Navy, HMS Kent (F 78).
În octombrie, forțele SUA vor participa la exercițiul semestrial naval britanic Joint Warrior. În plus, distrugătorul USS The Sullivans (DDG 68) din clasa Arleigh Burke, este programat să desfășoare acțiuni comune cu portavionul HMS Queen Elizabeth II (RO 8). Intensificarea cooperării va determina atingerea unui nivel de coeziune operațională, fără precedent.
Distrugătorul Roosevelt, staționat în portul Rota din Spania, desfășoară operații navale în zona de responsabilitate (Europa și Africa) a Flotei a șasea a SUA în sprijinul intereselor de securitate ale SUA și NATO.
Flota a șasea americană, cu statul major la Napoli în Italia, execută întregul spectru de operații întrunite și navale, adesea în cooperare cu aliații și partenerii, pentru a promova interesele naționale ale SUA, securitatea și stabilitatea în Europa și Africa.
Comentariul autorului: Exercițiul aeronaval americano-britanic din Marea Neagră s-a desfășurat în ziua în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a asistat în poligonul Kapustin Yar, la faza finală a manevrelor militare “Caucaz 2020”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News