Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Experți ucraineni: Rusia va transfera „ucigași de drone” Pantsir-S1 în Donbas pentru a vâna Bayraktar TB2
Platforma ucraineană Inform Napalm, specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT), precizează într-o recentă analiză că Rusia intenționează să transfere versiunea modernizată a sistemului de rachete sol-aer Pantsir-S1 în zonele ocupate din regiunile Lugansk și Donețk.
EXCLUSIV

Analişti militari ucraineni ai platformei Inform Napalm sugerează că prin desfăşurarea de sisteme Pantsir-S1 în Donbas, conducerea militară și politică rusă urmărește atingerea mai multe obiective tactice și strategice.

Din 2014, teritoriile ocupate din estul Ucrainei au servit Rusiei drept poligon militar de testare pentru diferite tipuri de arme și echipament militar.

Atât serviciile ucrainene de informaţii, cât şi Misiunea de Supraveghere a OSCE din Ucraina au remarcat în mod repetat, din 2014 şi până în prezent, că autorităţile de la Moscova au furnizat, în mod liber și necontrolat, cantități semnificative de muniție, dar și militari ruși, cât și mercenari forţelor separatiste pro-ruse.

Transferul de tehnica militară – fără a fi spus controalelor vamale – în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, a oferit Federației Ruse posibilitatea de a testa noi tehnologii militare.

G Ad:

Analişti militari ucraineni susţin că singurul lucru care a limitat efectuarea de teste militare în Donbas, a fost dorința Kremlinului de a ascunde participarea directă a Rusiei la agresiunea militară împotriva Ucrainei. Acesta este motivul pentru care invazia militară rusă asupra Ucrainei și-a păstrat caracterul hibrid, încă din 2014. Kremlinul se ascunde sub masca „grupurilor armate ilegale” pentru a minimiza consecințele politice și pentru a evita sancțiunile economice semnificative din partea Occidentului.

 

De ce ar fi Rusia determinată să desfăşoare sisteme Pantsir-S1 în Donbas?

 

Sistemele de rachete antiaeriene Pantsir-S1 s-au dovedit a fi inutile şi ineficiente, asta odată cu începerea utilizării lor în condiţii reală de luptă, în timpul conflictelor militare din Siria şi Libia.

De exemplu, publicația ucraineană Defense Express a relatat în iunie 2020, ca dronele turcești Bayraktar TB-2 au distrus cel puțin 23 de sisteme antiaeriene Pantsir-S1 în timpul conflictelor militare din Siria și Libia.

Majoritatea sistemelor rusești Pantsir-S1 au fost distruse prin utilizarea de bombe ghidate MAM-L și MAM-C – care sunt armele principale pentru UAV-urile Bayraktar TB2. Faptul că sistemele antiaeriene Pantsir-S1 nu au interceptat UAV-uri a afectat, fără îndoială, imaginea Rusiei ca producător de arme.

După această serie de incidente, Rusia a anunțat că va face o modernizare serioasă acestor sisteme, dezvoltând versiunea modernizată Pantsir-S1M – numit de presă rusă „ucigaș de drone”, imagine promovată activ în ultimele șase luni. În numeroase comunicate de presă din mass-media, rușii se susţine că noul Pantsir-S1M poate intercepta „toate tipurile de UAV, inclusiv pe cele de luptă’’.

Inform Napalm precizează că această mascaradă publicitară a funcționat parțial, iar Rusia a obținut mai multe contracte pentru furnizarea acestor sisteme către Myanmar și Serbia.

Evident, conducerea militară și politică a Rusiei a regândit vechiul motto german „Drâng nach Osten”, care a însoțit două războaie mondiale, și a decis să-l aplice în partea de est a Ucrainei.

Moscova și-a dat seama că comunicatele de presă, prezentările, lobby-urile și publicațiile media nu erau suficiente pentru a susține imaginea unui „ucigaș de drone” care în urmă cu un an se dovedea inutil în fata dronelor turce Bayraktar TB2.

Prin urmare, pentru a demonstra fiabilitatea noului sistem Pantsir-S1, Rusia urmărește să doboare cel puțin un UAV Bayraktar TB2 în estul Ucrainei și să documenteze discret acest proces pentru a-l prezenta aliaților și potențialilor cumpărători.

În ciuda faptului că pe teritoriile ocupate al Ucrainei au fost desfăşurate numeroase sisteme de război electronic şi culegere de informaţii (care au fost observate în mod repetat de reprezentaţii Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) a OSCE în Ucraina), Rusia nu a reușit să doboare niciun UAV. Timpul trece, dar nu se întrevede nicio revanșă pentru recâştigarea imaginii pierdute în Libia și Siria, așa că rușii iau în considerare un „plan B”, susţin analişti militari ucraineni.

 

„Planul B”

 

Potrivit informațiilor din surse HUMINT, în cazul în care militarii ruși nu reușesc să doboare efectiv un UAV de tip Bayraktar TB2 în estul Ucrainei, aceştia vor încerca să falsifice unele probe şi dovezi cu intenţia de a manipula opinia publică.

Analiştii publicaţiei Defense Express susţin că rușii plănuiesc să aducă în Donbas resturi ale unor UAV-uri doborâte în Siria și să încerce să le prezinte comunității internaționale ca pe o „nouă victorie a forțelor de apărare aeriană ale separatiştilor”. Aceleași informații fabricate vor fi prezentate potențialilor cumpărători ai sistemelor rusești ca pe „un exemplu al eficienței noului Pantsir-S1M ”.

 

Prezența sistemelor Pantsir-S1 în estul Ucrainei

 

Mass-media ucraineană a tot scris în ultimii ani că sistemele rusești Pantsir-S1 au fost deja observate de mai multe ori în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Acest tip de sisteme a fost observa în regiunile ocupate de separatişti, pentru prima dată, în anul 2015.

Inform Napalm aminteşte că, din 2015, când au post observate pentru prima dată, nu au mai fost surprinse de nimeni. Probabil, Moscova a decis să-și retragă sistemele Pantsir-S1 înapoi în regiunea Rostov, departe de privirile curioșilor. Mai mult, Ucraina a încetat şi ea să desfăşare avioane de luptă în apropierea linie de contact.

Prin urmare, o nouă decizie privind următorul transfer al sistemelor Pantsir-S1 în Donbas a devenit relevantă abia în 2021, când Ucraina a folosit o dronă Bayraktar TB-2 pentru a distruge un sistem de artilerie pe care forţele separatiste în foloseau pentru a ataca poziţiile militarilor ucraineni, aflate în apropierea linie de contact.

 

Concluzie

 

Federația Rusă plănuiește o nouă escaladare a ostilităților în estul Ucrainei. Pentru a face acest lucru, Moscova continuă să transfere în zonele ocupate ale regiunilor Donețk și Luhansk cele mai recente echipamente EW / SIGINT și alte tipuri de arme și tehnica militară. Rușii știu că, în comparație cu anul 2014 și 2015, armata ucraineană este acum mult mai bine echipată.

UAV-urile Bayraktar TB2, care și-au demonstrat deja eficiența în condiţii reale de conflict, în Libia, Siria și Nagorno-Karabakh, reprezintă o amenințare destul de mare pentru forţele separatiste susţine de Moscova.

Folosind Donbasul şi pe post de teren de testare a unor noi tehnologii şi echipamente militare, Rusia intenționează să rezolve simultan mai multe sarcini tactice și strategice legate atât de agresiunea împotriva Ucrainei, cât și de exportul propriilor arme, a căror imagine a fost afectată semnificativ în operațiunile din Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, în timp ce caută să doboare UAV-uri de atac ucrainene, cel mai recent sistem rusesc Pantsir-S1M ar putea deveni el însuși ținta acestor drone.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Canada îşi respectă promisiunile faţă de Ucraina. Primele transportoare blindate LAV urmează să ajungă la Forţele Armate Ucrainene
Putin: Războiul din Ucraina e unul din rezultatele prăbușirii URSS
Soldați ruși, interceptați când povesteau cum furau echipamente de protecție NATO pentru a le folosi, de la militari morți ucraineni
Kremlinul a anunțat că Putin urmează să semneze mâine alipirea teritoriilor ucrainene la Rusia
Ucraina avansează în Donbas unde e așteptată căderea Lîmanului. Forțele ruse se confruntă cu riscul încercuirii
Pas mare al Germaniei pentru „victoria Ucrainei”. Primul sistem de ultimă generație IRIS-T ajunge curând - urmează încă 3
Primele grupuri de rezerviști ruși recent mobilizați au sosit pe frontul din Ucraina
Sisteme de apărare antiaeriană Gepard, folosite de armata ucraineană pentru a apăra Harkovul (Foto/Video)
Activiștii ruși antirăzboi au lăsat un mesaj la mormântul părinților lui Vladimir Putin din Sankt Petersburg
Un operator al unui sistem rusesc Pantsir comite o eroare şi trage în militari ruşi (Foto/Video)
Rusia are în vedere crearea „Districtului Crimeea” prin unificarea teritoriilor ocupate pe care le va anexata din Ucraina
Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse” (Foto)
Armata Ucrainei explică de ce rușii au trecut de la rachete Kalibr și Iskander la „rudimentarele” drone iraniene
Republica Moldova ia în calcul să retragă cetăţenia persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina
Forțele Armate Ucrainene au primit de la SUA primele două baterii ale sistemului NASAMS
Drone ruso-iraniene lovesc continuu portul ucrainean de la Marea Neagră
Volodimir Zelenski: Dacă SUA oferă tancuri Ucrainei, o vor face și aliații săi europeni. Vrem să ne protejăm teritoriul și să ne salvăm poporul
După Shahed 136, în zona Mării Negre a apărut și un alt tip de dronă iraniană - Mohajer 6
Kadîrov: Nu e nevoie de mobilizare. Rusia poate să pună sub arme 2.5 milioane de luptători care ar „călca în picioare orice armată a NATO”
Militarii ucraineni l-au informat pe președintele Zelenski despre iminența unor atacuri rusești asupra centrelor de luare a deciziilor
Lavrov anunță de la tribuna ONU că teritoriile ucrainene anexate vor intra sub doctrina nucleară pentru apărarea teritoriului rus
Ucraina se declară „șocată” de decizia Israelului de a nu trimite încă sisteme de apărare antiaeriană
Rusia a început mobilizarea în regiunile ucrainene ocupate, chiar dacă pseudo-referendumurile abia au început
Dronele iraniene au ajuns la Odesa. Rușii au folosit drone Shahed-136 pentru a lovi obiective ucrainene
Armata ucraineană a eliberat de sub controlul trupelor ruse localitatea Iaţkivka din regiunea Doneţk
Document care ar fi putut facilita furnizarea de tancuri și transportoare blindate către Ucraina, respins de mai mulţi deputații germani
Lukaşenko: Nu va exista o mobilizare în Belarus. Minskul nu intenţionează ''să participe la războaie'
Zelenski: Rezerviștii mobilizați de Rusia au două opțiuni: Să moară sau să se predea Armatei Ucrainei și să trăiască
NATO: Nu vom recunoaşte niciodată referendumurile "false" ale Rusiei în Ucraina
Geoană: Economia Rusiei e șubredă. O armată care pierde catastrofal nu-și poate vinde marfa pe piețele internaționale

Ştiri Recomandate

O bază militară a Bundeswehr, unde sunt instruiţi şi militari ucraineni, a fost survolată de mai multe drone de mici dimensiuni
Vor să răzbune Moskva. Rușii au pus ochii pe noua corvetă a Ucrainei, “Hatman Ivan Mazepa”, considerând că trebuie distrusă
Ucraina a reuşit cea mai puternică înaintare, străpungând frontul sudic de-a lungul râului Nipru cu peste 40 de km
Germania încearcă să dezamorseze tensiunile cu Polonia privind despăgubirile de război
Țările nordice au elaborat un nou manual pentru apărarea flancului de nord al NATO
Secretarul General Adjunct al NATO, către conaţionali: Să realizăm un Salt Istoric, de la naţiune în eternă dezvoltare la stat dezvoltat. De la periferia, în inima Europei
MApN achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului - 40 de milioane de euro
Marea Britanie se pregătește pentru acțiuni subversive ale Rusiei împotriva infrastructurii subacvatice
Fără niciun Gripen E/F vândut în ultimii 8 ani, suedezii de la Saab acuză modul în care F-35 a câștigat „bătălia pentru Canada”
Zelenski vrea în NATO, dar ce vrea populația? Procentul celor împotrivă s-a prăbușit la doar 4% - Sondaj
Cetățenii cehi au strâns 1,3 milioane de dolari și au cumpărat un tanc T-72 pentru a fi donat Ucrainei
Ciucă: Chestiunile procedurale de aderare a Ucrainei la NATO trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state
Percheziții la NIS Petrol, companie controlată în România de Rusia prin Gazprom. Suspiciuni privind scurgeri de informații despre zăcămintele românești
Mircea Geoană, despre valorificarea potenţialului autohton: “România, o putere agro-industrială europeană şi mondială”
O dronă ucraineană Bayraktar TB2 a surprins momentul în care un elicopter rusesc Ka-52 "Alligator" este doborât (Video)
Germania împreună cu alte două state nordice cumpără 16 obuziere moderne Zuzana 2 pentru a le dona Ucrainei
Rusia răspunde cu torpila nucleară Poseidon. Serviciile occidentale au avertizat că submarinul K-329 Belgorod pregătește testarea torpilei
”Există 5 nave rusești purtătoare de rachete Kalibr”. Rusia mai păstrează în Marea Neagră 8 nave de război
De ce tancurile Rusiei bat record după record la turelă aruncată în aer. Jumătate din treaba Javelin o face chiar muniția tancului
Gen. Petraeus, fost șef CIA: Forțele ruse din Ucraina și flota din Marea Neagră ar fi distruse de SUA dacă Putin va apăsa „butonul nuclear”
Zvonuri privind căderea frontului în Herson (sud) și prinderea a 25.000 de soldați ruși pe malul drept al Niprului
Consolidarea relațiilor dintre România și Marea Britanie: Londra reiterează angajamentul privind securitatea europeană
Interviu cu diplomatul David Steward, despre riscul tensiunilor sociale în lumea occidentală
Trompetele Kremlinului schimbă tonul. Cum au schimbat înfrângerile din Ucraina discursul propagandiștilor lui Putin - ISW
Turcia a lansat la apă prima corvetă din clasa Ada pentru Ucraina. Ankara se implică activ în reconstruirea flotei ucrianene
România și alte 8 state est-europene cer sprijin militar mai mare pentru Ucraina. Bucureștiul spune „da” aderării Ucrainei la NATO
Un al treilea avion F-16C atinge recordul istoric de 10.000 de ore de zbor
Două F-35 au reuşit să distrugă șase avioane de luptă F-15, în urma simulării unei lupte aeriene
Gen. Bălăceanu explică cum a reușit Ucraina să ajungă la 700.000 de soldați de la 200.000 la începutul invaziei
Opțiunile Turciei dacă SUA îi interzice și F-16 sunt sumbre. De ce Su-35 rusesc nu e o soluție, iar Eurofighter vine cu probleme pentru turci
Forţele Aeriene ale SUA au consemnat la sol toate aeronavele de transport C-130H: Au fost identificate fisuri la nivelul elicelor
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro