Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Experți ucraineni: Rusia va transfera „ucigași de drone” Pantsir-S1 în Donbas pentru a vâna Bayraktar TB2
Platforma ucraineană Inform Napalm, specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT), precizează într-o recentă analiză că Rusia intenționează să transfere versiunea modernizată a sistemului de rachete sol-aer Pantsir-S1 în zonele ocupate din regiunile Lugansk și Donețk.
EXCLUSIV

Analişti militari ucraineni ai platformei Inform Napalm sugerează că prin desfăşurarea de sisteme Pantsir-S1 în Donbas, conducerea militară și politică rusă urmărește atingerea mai multe obiective tactice și strategice.

Din 2014, teritoriile ocupate din estul Ucrainei au servit Rusiei drept poligon militar de testare pentru diferite tipuri de arme și echipament militar.

Atât serviciile ucrainene de informaţii, cât şi Misiunea de Supraveghere a OSCE din Ucraina au remarcat în mod repetat, din 2014 şi până în prezent, că autorităţile de la Moscova au furnizat, în mod liber și necontrolat, cantități semnificative de muniție, dar și militari ruși, cât și mercenari forţelor separatiste pro-ruse.

Transferul de tehnica militară – fără a fi spus controalelor vamale – în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, a oferit Federației Ruse posibilitatea de a testa noi tehnologii militare.

Analişti militari ucraineni susţin că singurul lucru care a limitat efectuarea de teste militare în Donbas, a fost dorința Kremlinului de a ascunde participarea directă a Rusiei la agresiunea militară împotriva Ucrainei. Acesta este motivul pentru care invazia militară rusă asupra Ucrainei și-a păstrat caracterul hibrid, încă din 2014. Kremlinul se ascunde sub masca „grupurilor armate ilegale” pentru a minimiza consecințele politice și pentru a evita sancțiunile economice semnificative din partea Occidentului.

 

De ce ar fi Rusia determinată să desfăşoare sisteme Pantsir-S1 în Donbas?

 

Sistemele de rachete antiaeriene Pantsir-S1 s-au dovedit a fi inutile şi ineficiente, asta odată cu începerea utilizării lor în condiţii reală de luptă, în timpul conflictelor militare din Siria şi Libia.

De exemplu, publicația ucraineană Defense Express a relatat în iunie 2020, ca dronele turcești Bayraktar TB-2 au distrus cel puțin 23 de sisteme antiaeriene Pantsir-S1 în timpul conflictelor militare din Siria și Libia.

Majoritatea sistemelor rusești Pantsir-S1 au fost distruse prin utilizarea de bombe ghidate MAM-L și MAM-C – care sunt armele principale pentru UAV-urile Bayraktar TB2. Faptul că sistemele antiaeriene Pantsir-S1 nu au interceptat UAV-uri a afectat, fără îndoială, imaginea Rusiei ca producător de arme.

După această serie de incidente, Rusia a anunțat că va face o modernizare serioasă acestor sisteme, dezvoltând versiunea modernizată Pantsir-S1M – numit de presă rusă „ucigaș de drone”, imagine promovată activ în ultimele șase luni. În numeroase comunicate de presă din mass-media, rușii se susţine că noul Pantsir-S1M poate intercepta „toate tipurile de UAV, inclusiv pe cele de luptă’’.

Inform Napalm precizează că această mascaradă publicitară a funcționat parțial, iar Rusia a obținut mai multe contracte pentru furnizarea acestor sisteme către Myanmar și Serbia.

Evident, conducerea militară și politică a Rusiei a regândit vechiul motto german „Drâng nach Osten”, care a însoțit două războaie mondiale, și a decis să-l aplice în partea de est a Ucrainei.

Moscova și-a dat seama că comunicatele de presă, prezentările, lobby-urile și publicațiile media nu erau suficiente pentru a susține imaginea unui „ucigaș de drone” care în urmă cu un an se dovedea inutil în fata dronelor turce Bayraktar TB2.

Prin urmare, pentru a demonstra fiabilitatea noului sistem Pantsir-S1, Rusia urmărește să doboare cel puțin un UAV Bayraktar TB2 în estul Ucrainei și să documenteze discret acest proces pentru a-l prezenta aliaților și potențialilor cumpărători.

În ciuda faptului că pe teritoriile ocupate al Ucrainei au fost desfăşurate numeroase sisteme de război electronic şi culegere de informaţii (care au fost observate în mod repetat de reprezentaţii Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) a OSCE în Ucraina), Rusia nu a reușit să doboare niciun UAV. Timpul trece, dar nu se întrevede nicio revanșă pentru recâştigarea imaginii pierdute în Libia și Siria, așa că rușii iau în considerare un „plan B”, susţin analişti militari ucraineni.

 

„Planul B”

 

Potrivit informațiilor din surse HUMINT, în cazul în care militarii ruși nu reușesc să doboare efectiv un UAV de tip Bayraktar TB2 în estul Ucrainei, aceştia vor încerca să falsifice unele probe şi dovezi cu intenţia de a manipula opinia publică.

Analiştii publicaţiei Defense Express susţin că rușii plănuiesc să aducă în Donbas resturi ale unor UAV-uri doborâte în Siria și să încerce să le prezinte comunității internaționale ca pe o „nouă victorie a forțelor de apărare aeriană ale separatiştilor”. Aceleași informații fabricate vor fi prezentate potențialilor cumpărători ai sistemelor rusești ca pe „un exemplu al eficienței noului Pantsir-S1M ”.

 

Prezența sistemelor Pantsir-S1 în estul Ucrainei

 

Mass-media ucraineană a tot scris în ultimii ani că sistemele rusești Pantsir-S1 au fost deja observate de mai multe ori în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Acest tip de sisteme a fost observa în regiunile ocupate de separatişti, pentru prima dată, în anul 2015.

Inform Napalm aminteşte că, din 2015, când au post observate pentru prima dată, nu au mai fost surprinse de nimeni. Probabil, Moscova a decis să-și retragă sistemele Pantsir-S1 înapoi în regiunea Rostov, departe de privirile curioșilor. Mai mult, Ucraina a încetat şi ea să desfăşare avioane de luptă în apropierea linie de contact.

Prin urmare, o nouă decizie privind următorul transfer al sistemelor Pantsir-S1 în Donbas a devenit relevantă abia în 2021, când Ucraina a folosit o dronă Bayraktar TB-2 pentru a distruge un sistem de artilerie pe care forţele separatiste în foloseau pentru a ataca poziţiile militarilor ucraineni, aflate în apropierea linie de contact.

 

Concluzie

 

Federația Rusă plănuiește o nouă escaladare a ostilităților în estul Ucrainei. Pentru a face acest lucru, Moscova continuă să transfere în zonele ocupate ale regiunilor Donețk și Luhansk cele mai recente echipamente EW / SIGINT și alte tipuri de arme și tehnica militară. Rușii știu că, în comparație cu anul 2014 și 2015, armata ucraineană este acum mult mai bine echipată.

UAV-urile Bayraktar TB2, care și-au demonstrat deja eficiența în condiţii reale de conflict, în Libia, Siria și Nagorno-Karabakh, reprezintă o amenințare destul de mare pentru forţele separatiste susţine de Moscova.

Folosind Donbasul şi pe post de teren de testare a unor noi tehnologii şi echipamente militare, Rusia intenționează să rezolve simultan mai multe sarcini tactice și strategice legate atât de agresiunea împotriva Ucrainei, cât și de exportul propriilor arme, a căror imagine a fost afectată semnificativ în operațiunile din Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, în timp ce caută să doboare UAV-uri de atac ucrainene, cel mai recent sistem rusesc Pantsir-S1M ar putea deveni el însuși ținta acestor drone.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Oficial: Abrams pentru Ucraina. Joe Biden anunță că 31 de tancuri M1 Abrams ale SUA vor ajunge în Ucraina
Olaf Scholz: Nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a NATO în Ucraina
Forțele ucrainene s-au retras din Soledar „Pentru a salva viața personalului”. Rolul orașului Bahmut a crescut
Ministrul spaniol al Apărării a confirmat intenția Madridului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina
„Coaliția europeană de tancuri” se pregătește să transfere în Ucraina aproximativ 80 de Leopard 2
Rusia urmează să construiască 25 de colonii penitenciare în regiunile anexate din Ucraina
Decizie istorică oficială: Rusia va înfrunta tancuri germane după 80 de ani. Germania trimite Leopard 2 în Ucraina. Vor ajunge în aproximativ 3 luni
Vești proaste pentru Rusia: Tancuri Abrams în Ucraina. Marele anunț urmează să fie făcut de SUA ca urmare a unui „acord diplomatic” cu Germania
Oficialii de la Berlin ar fi luat în sfârşit decizia mult aşteptată: Tancurile germane Leopard 2 ajung în Ucraina
Generalul Gherasimov cere mai multă disciplină de la militarii ruși. Kadîrov și Prigojin reacționează ironic
Oficiali americani îndeamnă Ucraina să renunţe la bătălia pentru orașul Bahmut şi să se concentreze pe o potențială ofensivă în sudul țării
Prima impresie a militarilor ucraineni despre obuzierele М109: Am reuşit să distruge mortierul rusesc 2S4 Tyulpan
Rusia nu are încotro și adâncește cooperarea Iranul. Moscova va lansa o ofensivă în lunile următoare - ISW
Când ajung pe front mașinile de luptă Bradley ale SUA. 109 de Bradley deschid calea tancurilor Abrams pentru Ucraina
Ucraina e în impas pe front. Fostul consilier prezidențial Arestovici spune că victoria Ucrainei împotriva Rusiei e „puțin probabilă”
Demisie la vârful conducerii Ministerului Apărării al Ucrainei după scandalul de corupție privind achiziția de hrană pentru Armată
Rusia amenință R. Moldova că va avea soarta Ucrainei dacă va renunța la neutralitate și va alege drumul spre NATO
Fără ATACMS ale SUA, surpriza poate fi Marea Britanie. Rachete care să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei ar putea ajunge în Ucraina
Ucraina - deja vu Polonia 1939. De ce suferă Europa de complexul rus? Un banc despre Armata germană care ar rezista o oră în fața Rusiei arată încă teama
O ambarcațiune rusă a încercat să ia cu asalt Insula Potemkin de pe Nipru. Ucrainenii au lovit cu succes barca ușoară
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse via Warsaw Institute
EXCLUSIV
Bătălia tancurilor în Ucraina: T-14 Armata, fantoma care nu sperie pe nimeni. Câte tancuri are de fapt Rusia și de ce rămâne periculoasă
Mica Finlandă dă o lecție ”motorului Europei” și promite Ucrainei o donație generoasă plus tancuri Leopard 2, când va obține acordul Berlinului
SUA explică de ce Ucraina nu va primi încă ATACMS cu rază de 300 km, dar Rusia nu trebuie să deschidă șampania: Bombe JDAM și drone performante ajung pe front
Germania lasă o ușă deschisă pentru Leopard 2 și se revanșează: Iris-T și alte sisteme pentru Ucraina, într-un pachet uriaș de 1 miliard €
Muniție și mentenanța armelor, obiectivele Alianței pentru Ucraina. La Ramstein nu s-a luat nicio decizie privind tancuri Leopard
Rachetele GLSDB promise de SUA vor ajunge la locul potrivit (Crimeea), dar se pare că nu la momentul oportun
Ruşii să tem de un atac cu drone sau rachete. Pe clădirea Ministerului rus al Apărării a fost montat un sistem Pantsir-S1 (Video)
SUA, ajutor militar uriaș de 2.5 miliarde $ pentru Ucraina: Fără Abrams, dar cu sute de blindate Bradley și Stryker plus o cantitate imensă de muniție pentru HIMARS
Germania dă semne că cedează. Ministrul Apărării nu exclude tancuri germane Leopard 2 în Ucraina înaintea Abrams americane
Leopard 2 sau nimic? Un expert din Ucraina compară Leopard 1 cu T-62 și spune că e nevoie de tancuri moderne

Ştiri Recomandate

După situația rușinoasă cu tancurile Leopard, Belgia a anunțat ce conține cel mai mare sprijin militar pe care îl acordă Ucrainei
Joe Biden exclude ca SUA să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina
NATO va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei
Transport militar al SUA, al unui lansator multiplu M270 și a unui blindat humvee realizat de o aeronavă C-17 Globemaster III. Foto: U.S. Air Force
EXCLUSIV
Șalaru: La începutul invaziei o mare putere a oferit armament R. Moldova. Conducerea era însă paralizată de frica reacției Rusiei
Armata SUA vrea să înlocuiască zeci de mii de camioane. Contractele sunt evaluate la peste 24 de miliarde de dolari
Stoltenberg cere Coreei de Sud o schimbare politică și ajutor militar pentru Ucraina / China - o provocare, dar încă nu un adversar al NATO
Rusia admite un mare minus al T-90 în confruntarea cu Abrams. Armata stă rău și la sisteme antitanc: Rusia nu are un „omolog” al Javelin
Ministerul Economiei - prima reacție după ce directorul ROMARM a fost reținut de DNA pentru corupție. Prejudiciu uriaș la ROMARM
Cum explică propaganda rusă lipsa armelor biologice americane din Ucraina: SUA au transferat laboratoarele în Polonia și țările balitce
Arabia Saudită ajută Rusia să se mențină pe linia de plutire. Menținerea stabilității prețului petrolului, discutată de Putin și bin Salman
Prima serie de ”pușcăriași ai lui Prigojin” s-a întors acasă de pe frontul din Ucraina
Polonia e prima și la F-16. Polonezii discută cedarea de avioane Ucrainei pe modelul tentativei MiG-29. Varșovia are aceleași condiții
Isteria tancurilor cuprinde Rusia: O companie din Urali oferă 73.000 de dolari pentru primul Abrams sau Leopard eliminat
Leopard 2 germane sau Abrams americane? Avantajele și dezavantajele celor două tancuri. O decizie pe care va trebui să o ia și România
Rușii lucrează intens la lipirea centralei nucleare Zaporijjea la sistemul energetic al F. Ruse
Demonstrație de forță în spațiul aerian al României. F-16 românești, alături de F-15 ale SUA și alte aviații militare aliate au simulat lupte aeriene
Putin, Prigojin și Kadîrov se cațără pe victoria de la Stalingrad și merg la Volgograd pentru a sărbători 80 de ani de la punctul de cotitură din WWII
Directorul ROMARM a fost reținut de DNA (Oficial). Alături de Gabriel Țuțu ar fi fost reținut și Victor Pițurcă
Adio, dar rămân cu tine! Yuri Shvets, un spion KGB care pozează în dizident politic, reapare în scenă pe subiectul războiului din Ucraina
Stoltenberg confirmat că regimul nord-coreean a transferat rachete și proiectile către Wagner / Rusia se pregătește pentru o ofensivă
Putin a amenințat Marea Britanie într-o discuție cu Johnson: „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut”
Ofensiva ucraineană s-a oprit din cauza Occidentului? Raport ISW: Livrarea cu întârziere a armamentului promis a făcut ca armata ucraineană să nu mai poată înainta pe front
Bugetul pentru apărare al Poloniei va ajunge în 2023 la 4% din PIB
Olaf Scholz insistă că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei: Nici măcar nu încape în discuţii
Monitorizarea spațiului aerian de pe flancul estic al NATO: Olanda a trimis în Polonia opt avioane de luptă F-35
Strategia lui Nehammer a eșuat, OVP a pierdut alegerile în Austria. Profesorul Carp: Retorica pe Schengen va fi tot mai puțin vizibilă
Forțele Aeriene Ucrainene spun că ar avea nevoie de minim 180 de avioane F-16 pentru „a închide cerul” Ucrainei
Statele Unite, dispuse să împiedice prin orice mijloace Iranul să deţină arme nucleară
Perspectivele relației dintre Cehia și Rusia în președinția lui Petr Pavel. Moscova nu are motive de bucurie
Patru lecții pentru țările din Golf într-un posibil război cu Iranul după aventura Rusiei în Ucraina: De la importanța alianțelor la eșecul armelor sovietice
SUA cred că ar fi găsit cheia pentru a câștiga cursa AI împotriva Chinei: Etichetarea datelor, anunțată de Pentagon
Rusia a anunțat că platformele robotizate Marker au fost trimise în Ucraina. Patru roboți vor fi testați în condiții reale de luptă