Avionul ideal pentru Ucraina: Între F-16 și Mirage, câștigătorul neașteptat ar putea fi JAS 39 Gripen
Ucraina a primit avioane de luptă americane F-16 șise așteaptă să primească avioane franceze Mirage. Totuși, pentru apărarea pe termen lung, alegerea ideală pentru Kiev ar putea fi Gripenul suedez, creat pentru a contracara amenințarea rusă.
Ucraina urmează să primească, în următorii ani, peste 70 de avioane de luptă F-16, dar și câteva aeronave franceze Mirage 2000. Ambele avioane, în special F-urile americane reprezintă un mare pas înainte față de MiG-29 și Su-27, aflate în dotarea Forțelor Aeriene ucrainene.
Avioanele F-16 livrate Ucrainei pot folosi rachete moderne aer-aer precum AIM-120 AMRAAM și AIM-9X Sidewinder, în timp ce aeronavele Mirage 2000 - deși au o serie de limitări tehnologice în comparație cu avionul american - sunt integrate cu letalele rachete de croazieră SCALP/Storm Shadow, cu ajutorul cărora pot lovi cu precizie ținte terestre.
Cu toate acestea, potrivit lui Michael Boehnert, un expert în războiul aerian la think tank-ul RAND Corporation, „Gripen se potrivește mult mai bine pentru Ucraina” decât F-16 și este mai potrivit nevoilor Ucrainei.
JAS 39 Gripen sau F-16?
F-16 și Saab JAS-39 Gripen. Sursa foto: USAF.
JAS 39 Gripen, dezvoltat de specialiștii companiei suedeze Saab AB, este proiectat să funcționeze pe piste de aterizare improvizate - în cazul unei posibile distrugeri a principalelor baze aeriene de către inamic - iar avionul suedez este mai durabil decât F-16.
Având în vedere încercările Rusiei de a lovi bazele aeriene ucrainene, aviația ucraineană are nevoie de capacitatea de a ridica rapid în aer avioane de luptă de pe pistele improvizate, cred experții citați de businessinsider.
„Suedia, care a văzut de multă vreme Rusia ca pe o amenințare, a dezvoltat Gripenul pentru a lupta în astfel de condiții pentru care F-16 nu este proiectat”, a spus Michael Boehnert.
De cealaltă parte, F-16 necesită hangare de protecție și piste lungi și bine întreținute, ceea ce le face dificil de utilizat în condițiile volatile de război.
Gripen, dezvoltat la sfârșitul Războiului Rece și creat pentru a lupta împotriva avioanelor de luptă rusești extrem de manevrabile din seria Su (produse de Sukhoi), este considerate printre cele mai bune avioane de luptă de a patra generație și o aeronavă excelentă pentru astfel de operațiuni.
Generalul-maior în retragere al armatei americane Gordon „ Skip” Davis, care anterior a servit ca secretar general adjunct adjunct al NATO pentru investiții în apărare, a declarat pentru BI că Gripen-ul suedez are „ o gamă întreagă de avantaje” care ar aduce beneficii Ucrainei. Avioanele suedeze sunt mai bine adaptate pentru tacticile de dispersare a aeronavelor în mai multe locuri, tactici pe care ofițerii ucraineni le folosesc încă de la începutul războiului pentru a-i împiedica pe ruși să distrugă Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Avioane Gripen pentru Ucraina
Gripen, dotate cu rachete aer-aer IRIS-T. Sursă foto: Saab
În decembrie 2023, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, Yurii Ihnat, a declarat că partenerii internaționali iau în considerare posibilitatea de a transfera avioane de luptă suedezi Gripen în Ucraina. El a mai menționat că principala aeronavă de luptă va fi F-16.
În primăvara lui 2024, ministrul suedez al Apărării Paul Jonson a declarat că Suedia nu exclude posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă săi Gripen.
Anterior, Suedia a subliniat că mai întâi trebuie să adere la NATO pentru a începe discuțiile privind transferul avioanelor de luptă în Ucraina.
Pe 28 mai, ministrul suedez al Apărării Paul Jonsson a declarat că Suedia a suspendat planurile de a transfera avioane de luptă Gripen în Ucraina pentru a permite avioanelor F-16 să intre în serviciu.
În această vară, Serhii Golubtsov, șeful Aviației al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene, declara că Ucraina dispune de infrastructura necesară pentru desfășurarea avioanelor de luptă suedeze Gripen.
Pe 11 iulie, șeful Ministerului suedez de Externe, Tobias Billström, a declarat că țara sa este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă Gripen, dar oficialul Kiev le-a refuzat până acum. Potrivit acestuia, autoritățile Ucrainei amână încă decizia întrucât au ajuns la concluzia că este prea dificil să implementezi, în vreme de război, două sisteme de luptă în același timp - F-16 și Gripen.
Totuși, în septembrie, ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umierov, a declarat că Kievul discută cu partenerii săi occidentali posibilitatea de a primi loturi de avioane de luptă Gripen și Eurofighter.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News