Forţele ruse de ocupaţie au tras, din nou, cu rachete antiaeriene S-300 asupra oraşului ucrainean Harkov
Trupele ruse au tras, din nou, cu rachete antiaeriene S-300 asupra oraşului ucrainean Harkov, în dimineaţa de 3 august, autorităţile raportând lovituri în cartierele Holodnohirsk şi Novobavarski.
"În jurul orei 04:00, invadatorii ruşi au lansat două atacuri asupra Harkovului. Rachetele au fost lansate din Belgorod (Rusia, n.r.), cel mai probabil, din sisteme de apărare aeriană S-300", a precizat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, citat de RADOR.
Potrivit acestuia, una dintre rachete a lovit teritoriul unei unităţi industriale civile din cartierul Novobavarski, avariind o clădire.
Deocamdată nu există date despre eventuale victime. În ultimele 24 de ore, ruşii au mai bombardat în regiunea Harkov raioanele Bohoduhiv, Ciuhuiv, Harkov şi Izium, avariind mai multe locuinţe.
În timpul unui bombardament în oraşul Ciuhuiv au fost avariate spaţiile de depozitare ale unei instituţii de învăţământ au fost avariate.
DefenseRomania a scris încă de luna trecută ca armata rusă, are tot mai puţine rachete aer-sol şi sol-sol de precizie, recurgând astfel la utilizarea rachetele sol-aer cu rază lungă de acțiune din dotarea sistemelor S-300 pentru a ataca ținte terestre de pe teritoriul ucrainean.
În ceea ce privește motivul pentru care Rusia folosește acum sisteme S-300 pentru a ataca ținte terestre din Ucraina, acesta este oarecum neclar. Pe de o parte, acest lucru ar putea indica o lipsă de arme mai potrivite, inclusiv rachete dirijate de mare precizie.
Încă de la începutul conflictului din Ucraina, au existat rapoarte, inclusiv de la Pentagon, cu privire la o posibilă epuizare a stocurilor de rachete ale Rusiei, care pot fi lansate de pe bombardiere, lansatoare de la sol și de pe nave de luptă și submarine.
De asemenea, înlocuirea acestor rachete a devenit mai dificilă, nu numai din cauza faptului că sunt foarte scumpe, ci și pentru că, din cauza sancțiunilor împotriva Moscovei, anumite componente critice pentru producerea lor sunt mai dificil de procurat.
Din aceleași considerente, Rusia a decis să folosească rachetele cu bazare aeriană Kh-22 din perioada Războiului Rece împotriva țintelor terestre, lucru pentru care aceste rachete nu sunt cele mai potrivite, având în vedere destinația lor antinavă.
Un alt motiv pentru care Rusia a decis să folosească rachetele sistemelor antiaeriene S-300 împotriva țintelor terestre ar putea fi reprezentat de economisirea altor categorii de muniții, ca de exemplu cele ale complexelor Iskander-M, care sunt probabil în scădere, iar menținerea unui stoc minim reprezintă o problemă strategică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News