Franța și Polonia fac presiuni asupra Germaniei să trimită tancuri Leopard în Ucraina. Decizia stă în pixul oficialilor de la Berlin
La mai puțin de o săptămână după ce Germania a acceptat, în sfârșit, să furnizeze Ucrainei mai multe vehicule de luptă pentru infanterie Marder, oficialii de la Berlin sunt acum supuşi unor presiuni tot mai mari pentru a trimite Kievului şi tancuri de luptă moderne. Publicaţia POLITICO scrie că Franța și Polonia fac presiuni asupra Germaniei pentru a dota armata ucraineană cu mai multe tancuri Leopard 2, în timp ce Marea Britanie se pare că ia în considerare trimiterea mai multor tancuri Challenger 2, cel puţin asta susţin mai multe publicaţii mass-media, dar oficialii de la Londra încă nu au luat această decizie.
Leopard 2 este un tanc principal de luptă dezvoltat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW) pentru Bundeswehr. Sursa Foto: kmweg.de.
Dacă Marea Britanie ar decide să ofere Ucrainei mai multe tancuri tancuri Challenger 2, Berlinului i-ar fi mult mai greu să se ascundă în spatele argumentului că ,,nu dorește să acționeze singur atunci când vine vorba de trimiterea de armament greu''.
La aproape un an de la momentul în care Rusia a început o agresiune militară împotriva Ucrainei, mai mulţi analiștii militari occidentali se tem acum că Moscova va lansa o nouă ofensivă în următoarele săptămâni sau luni, profitând de faptul că rezervele de muniţie şi stocurile de armament ale armatei ucrainene se epuizează rapid.
Furnizarea de tancuri occidentale moderne, cum ar fi Leopard 2, ar fi un mare impuls pentru armata ucraineană, deoarece statele care au sprijinit până acum Ucraina au fost dispuse să trimită doar tancuri din epoca sovietică, care se aflau în depozitele de armament ale unor state europene, precum și alte sisteme de armament, cum ar fi obuziere și sisteme de apărare antiaeriană.
The Wall Street Journal a relatat recent, citând un diplomat polonez, că Polonia ia în considerare posibilitatea de a transfera tancuri Leopard 2 în Ucraina și că are nevoie de "undă verde" din partea Berlinului, iar ritmul transferului va depinde de cât de repede va primi Polonia tancurile pe care le-a comandat recent din Coreea de Sud și din Statele Unite.
În același timp, astăzi, 7 ianuarie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că "deocamdată nu intenționăm să transferăm noi înșine tancurile noastre" și că în prezent se poartă negocieri pentru "crearea unei coaliții mai largi de state care ar putea transfera aceste echipamente, iar în cadrul acestei coaliții, Polonia ar fi dispusă să participe la consolidarea forțelor armate ucrainene cu tancuri germane Leopard.
Jakub Kumoch, șeful biroului de politică externă al președintelui Polonei, a declarat luni, în cadrul unei emisiuni la postului de radio Zet că Varşovia va participa la acest demers doar ca parte a unei coaliții largi de țări care dispun și ele de tancuri Leopard și că ţara să nu va pune la dispoziția Kievului mai mult de 12 astfel de tancuri.
"Problema este în curs de examinare. Vorbim despre un sprijin simbolic, câteva, zeci de tancuri. Este vorba de o coaliție largă de țări", a declarat Kumokh.
Un oficial francez a declarat pentru POLITICO că Franţa poartă discuţii cu Germania în speranța că ar putea obține un acord din partea Berlinului pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina înainte de summitul franco-german din 22 ianuarie, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări parteneriatului de la Élysée dintre cele două națiuni.
Germania, Spania, Polonia, Polonia, Grecia, Danemarca și Finlanda se numără printre țările care folosesc deja tancurile Leopardul 2. Acest lucru le-ar permite tuturor acestor state să organizeze în comun atât livrarea tancurilor, cât și a muniției necesare, și să facă echipă în ceea ce privește întreținerea și reparațiile necesare.
"Ucrainenii doresc cu adevărat Leopard, deoarece sunt destul multe în toată Europa", a declarat oficialul francez, citat de POLITICO.
Cu toate acestea, deoarece tancurile Leopard sunt produse de compania germană de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW), cu sediul la Munchen, livrarea lor către Ucraina necesită o autorizație de reexport din partea țării de origine, Germania - ceea ce înseamnă că presiunea internațională se concentrează acum asupra Berlinului.
"Polonia poate oferi tancuri Leopard doar în cadrul unei coaliții de țări", a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki reporterilor, adăugând că discuțiile cu alte țări pentru formarea unei coaliţii sunt în curs de desfășurare.
"Am discutat despre acest lucru cu cancelarul german Olaf Scholz în urmă cu câteva săptămâni la Bruxelles și cred că s-ar putea să aflăm mai multe în următoarele zile", a adăugat Morawiecki.
Joia trecută, cancelarul german Olaf Scholz și președintele american Joe Biden au anunțat într-o declarație comună că țările lor vor trimite vehicule de luptă pentru infanterie - până la 40 de IFV-uri germane Marders și aproximativ 50 de IFV-uri americane de tip Bradley - în Ucraina. Declaraţia venea la a o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron s-a grăbit să anunțe livrarea de vehicule blindate de luptă AMX-10 RC.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News