Macron are nevoie de prieteni: Merge în Kazahstan și Uzbekistan pentru a face rost de uraniu. Rusia spune că este îngrijorată
Președintele francez Emmanuel Macron a zburat miercuri în capitala kazahă, Astana.
Președintele francez Emmanuel Macron, sursă foto Administrația Prezidențială a Franței. Élysée – Présidence de la République française
Președintele francez Emmanuel Macron a sosit miercuri în Kazahstan, în prima etapă a unei călătorii în Asia Centrală, o zonă cu rezerve abundente de uraniu.
Franța caută să-și asigure aprovizionarea cu combustibil nuclear pentru centralele sale nucleare.
Între timp, Rusia și-a exprimat îngrijorarea față de activitatea diplomatică în creștere a Occidentului în fostele națiuni sovietice din Asia Centrală, notează Reuters.
Deși miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kazahstanul, ca stat suveran, este liber să dezvolte legături cu orice țară, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat săptămâna trecută că Occidentul încearcă să-i retragă pe „vecinii, prietenii și aliații” Rusiei.
Franța are nevoie de uraniu după ce și varianta Niger a căzut
Situația pentru Paris este una destul de delicată, întrucât acordurile cu Rusia și Nigerul (un alt furnizor important de uraniu al Europei) sunt blocate din cauza tensiunilor geopolitice, informează Politico și Reuters.
Vizita lui Macron în Kazahstan și, apoi, în Uzbekistan (unde este programat să ajungă joi), urmărește să extindă influența Franței într-o regiune care are legături puternice cu Rusia și care acum converge și cu China, a declarat Politico, citat de un oficial anonim al Palatului Elysee.
La întâlnirea sa cu președintele Kassym-Jomart Tokayev, Macron a felicitat Kazahstanul pentru că a refuzat să se alăture Moscovei în privința Ucrainei și a spus că cele două țări au semnat acorduri de afaceri, inclusiv o declarație de intenție pentru un parteneriat în zona atât de căutată a pământurilor rare și a metalelor rare.
După lovitura de stat din Niger - când o juntă militară cu legături strânse cu Rusia a preluat puterea în țară - importanța statelor din Asia Centrală, ca furnizori de combustibil nuclear, a crescut și mai mult.
Nigerul asigura până acum 15% din necesarul de uraniu al Franței, dar există îndoieli cu privire la fiabilitatea unor viitoare livrări, a subliniat Politico. În acest context, agenția rusă RBK raportează că junta din Niger a anunțat, în iulie, suspendarea livrărilor de uraniu către Franța.
Kazahstanul și Uzbekistanul sunt furnizori importanți de uraniu pentru Europa
Confruntat cu atâtea necunoscute în privința viitorului relației comerciale cu Nigerul și Rusia, nefiind exclus ca UE să impună sancțiuni asupra sectorului nuclear al Rusiei, vizita lui Macron în Asia Centrală ajută la prevenirea acestor temeri, a declarat Phuc-Vinh Nguyen, expert în energie la Institutul Jacques Delors, un think tank din Paris.
Sectorul nuclear al Rusiei nu a fost încă vizat de sancțiunile UE, dar statele membre continuă să se îndepărteze de Moscova. Cantitatea de uraniu importată de UE din Rusia anul trecut a scăzut cu șaisprezece procente față de 2021, în timp ce livrările din Kazahstan au crescut cu peste paisprezece procente.
În același timp, Astana a anunțat în repetate rânduri că intenționează să devină un contributor semnificativ la piața nucleară europeană.
Grupul nuclear francez Orano operează în Kazahstan, unde a exploatat mine de uraniu încă din anii 1990, iar mai recent în Uzbekistan. Președintele Orano, Claude Imauven, este unul dintre membrii delegației lui Macron, alături de alți 14 directori francezi, printre care Luc Remont, șeful gigantului energetic francez EDF, a scris site-ul Politico.
Unul dintre reprezentanții Palatului Elysee a anunțat înainte de călătorie că noi contracte și parteneriate comerciale vor fi anunțate în timpul vizitei lui Macron în Asia Centrală, inclusiv în domeniul energiei.
Kazahstanul este liderul mondial în minerit de uraniu din 2009, notează RBK. Potrivit acestei surse, în 2022 țara a extras 21,3 mii de tone din această materie primă, Uzbekistanul 3,3 mii tone, în timp ce Rusia 2,5 mii tone, Niger 2 mii tone și China 1,7 mii tone.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News