Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a raportat noi date cu privire la numărul de victime în rândul armatei ucrainene de la începutul războiului la scară largă.
Meta Description: Explorăm funcționarea cazinourilor în timp de război prin exemple reale, evidențiind adaptarea și rezistența lor în perioade tumultoase.
Sursa: pixabay
Războiul, de obicei, aduce cu el distrugere și suferință. Însă, în acest peisaj sumbru, cazinourile au reprezentat adesea oaze de normalitate și divertisment. Acest paradox este evident în multe momente din istorie, unde cazinourile nu doar că au supraviețuit, dar au și prosperat.
Pe măsură ce tehnologia a evoluat, și cazinourile s-au adaptat. În era digitală, noile casino online au fost o salvare. Ele au adus jocurile de noroc chiar și în locuri unde era război. Așa a mers mai departe industria jocurilor de noroc, chiar și când era greu.
În Al Doilea Război Mondial, Monte Carlo a stat în picioare. Europa era măcinată de război. Dar cazinoul din Monte Carlo a rămas deschis. Aici, oamenii găseau un refugiu, un loc unde puteau uita de ororile războiului. În acest cazinou, distracția era la ordinea zilei, oferind un sentiment de normalitate. Era un loc stabil în vremuri tulburi, un spațiu unde oamenii puteau să respire și să se relaxeze. Astfel, Monte Carlo a devenit mai mult decât un cazinou; a devenit un simbol de rezistență și speranță în mijlocul haosului războiului.
Pe lângă divertisment, cazinourile au adesea un impact economic semnificativ asupra comunităților în care operează, chiar și în timp de război. Ele oferă locuri de muncă și generează venituri care pot fi vitale pentru economiile locale.
De asemenea, în timpurile dificile, cazinourile pot servi drept locuri de adunare socială, oferind un sentiment de comunitate și normalitate.
Sursa: pixabay
Istoria are multe povești despre cazinouri care nu doar au supraviețuit războiului, ci chiar au prosperat. În Primul Război Mondial, multe cazinouri europene au rămas deschise. Ele le-au oferit soldaților și civililor un loc de scăpare.
Apoi, în anii '90, în războaiele din Balcani, cazinourile au fost iarăși refugii. Așa au arătat cât de rezistente sunt.
Mai recent, odată cu internetul, cazinourile online au devenit populare. În zone de conflict, ca unele din Orientul Mijlociu, ele au adus divertisment. Oamenii au putut să joace și să uite de greutățile războiului. Și toate acestea fără să părăsească siguranța casei. Cazinourile online au fost un adăpost virtual în vremuri grele.
Iată câteva exemple concrete de cazinouri din România care au funcționat în Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial :
⦁ Cazinoul Sinaia:
Cazinoul Sinaia se află în parcul „Dimitrie Ghica”. Este un simbol istoric românesc. Povestea sa acoperă două războaie mondiale. Carol I a inițiat construcția sa în 1911. A fost gata în mai puțin de 7 luni. Inaugurarea a fost pe 5 iulie 1912. În ambele războaie mondiale, cazinoul și-a schimbat rolul. A devenit centru de ajutor pentru refugiați și răniți. A oferit sprijin în vremuri grele. Astfel, a fost mai mult decât un loc de divertisment. A devenit un refugiu în război. Adaptabilitatea cazinoului arată importanța sa. Este valoros nu doar ca cazino, ci și în istoria și comunitatea românească.
⦁ Cazinoul din Constanța:
Sursa : pixabay
Cazinoul din Constanța este o clădire mare la Marea Neagră. Are o istorie agitată, cu războaie și reconstrucții. Deschis în 1910, arhitecții sunt Petre Antonescu și Daniel Renard. În Primul Război Mondial, a fost spital militar. A fost bombardat de germani și bulgari. În 1928, a fost restaurat, revenind la gloria inițială. Dar, bucuria a fost scurtă. A fost avariat în Al Doilea Război Mondial de sovietici. Între 1941-1951, a avut mai multe funcții. A găzduit trupe germane și a fost reconstruit cu deținuți politici. Istoria cazinoului arată schimbările din România. De asemenea, arată rezistența și capacitatea sa de renaștere. În prezent Cazinoul din Constanța este în renovare.
Pe lângă aspectele economice, cazinourile au jucat un rol important în menținerea moralului populației. În vremuri incerte, jocurile de noroc oferă alinare. Ele reprezintă o evadare din realitate. Aceasta este esențială, mai ales în război. Războaiele aduc stres și tensiune. Jocurile de noroc scad aceste presiuni. Oamenii găsesc un moment de respiro. Așa, ei se pot relaxa în timpuri tulburi.
Cu toate acestea, operarea unui cazinou în timp de război nu este fără provocări și riscuri. Problemele de securitate, instabilitatea politică și economică, precum și dificultățile logistice pot face dificilă menținerea unui astfel de business. În plus, există întotdeauna riscul ca astfel de instituții să devină ținte în conflicte armate.
Cazinourile, prin adaptabilitatea și reziliența lor, au demonstrat că pot supraviețui și chiar prospera în condiții de război. Ele nu doar că oferă divertisment și escapism, dar și un suport economic și social semnificativ comunităților afectate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a raportat noi date cu privire la numărul de victime în rândul armatei ucrainene de la începutul războiului la scară largă.
Potrivit Departamentului american al Apărării, la 23 ianuarie 2025, primul F-16 Block 70 echipat cu sistemul de război electronic Viper Shield a zburat pentru prima dată de la Baza Aeriană Edwards, California. Acest test face parte dintr-o evaluare continuă a capacităților sistemului și a integrării acestuia cu platforma F-16, care va permite implementarea operațională viitoare de către numeroși clienți internaționali.
Ieri a fost adoptat bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN) iar ministrul Angel Tîlvăr a declarat presei după ședință că și anul acesta sunt alocați 30% din buget înzestrării Armatei României.
Compania AeroVironment (AV), un furnizor global de sisteme robotice inteligente, a anunțat recent că a primit cea de-a treia comandă de livrare, în valoare de 288 de milioane de dolari, pentru sistemele de muniție Switchblade. Această comandă face parte dintr-o solicitare a armatei SUA pentru sisteme letale fără pilot (LUS).
Forțele navale americane au testat cu succes sistemul laser de înaltă energie numit HELIOS, pe una dintre navele sale de război, în anul fiscal 2024, au anunțat mai multe publicații de apărare din SUA.
Inspirat de președintele american Donald Trump, parlamentarul ultranaționalist rus Serghei Mironov intenționează să rusifice Arctica. A publicat o hartă pe contul său Telegram, în care Arhipelagul Franz Josef - ce face parte din Regiunea Arhanghelsk a Rusiei - apare denumit drept „Ținutul Lomonosov”.
Ultranaționalistul rus susține, de asemenea, că Oceanul Arctic ar trebui să fie numit Oceanul Rusiei (o măsură similară cu cea luată de Trump în cazul Golfului Mexic, transformat în Golful Americii). El ar redenumi și insula norvegiană Spitsbergen, teritoriu ce aparține de Svalbard, Norvegia, din Oceanul Arctic.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 04.02.2025, două bombardiere strategice de tip Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei.
România e singurul stat aliat care a băgat capul în nisip atunci când a venit vorba de ajutorul militar acordat Ucrainei, în pofida faptului că dimensiunea acestui ajutor nu e deloc de neglijat.
Comisia Europeană și Moldova au convenit asupra unei strategii cuprinzătoare pe doi ani pentru independența energetică și sustenabilitatea Republicii Moldova.
Preşedintele american Donald Trump a făcut marţi un anunţ şoc, spunând că vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza distruse de război, o propunere despre care premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat că ar putea "schimba istoria", relatează Reuters.
Alegerile prezidenţiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerinţă străină, marchează un punct de referinţă în conştientizarea impactului manipulării informaţiilor pe reţelele sociale, arată un raport realizat de Serviciul de supraveghere şi protecţie împotriva ingerinţelor digitale străine din Franţa (VIGINUM).
Jurnalistul britanic Piers Morgan a publicat un scurt fragment dintr-un interviu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va fi difuzat în această seară pe rețelele sociale. Extrasul din interviu a fost publicat pe platforma de social media X, relatează Ukrinform.
Turcia ar intenționa să înființeze două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16, ca parte a unui nou acord de apărare între Ankara și Damasc, potrivit unor surse anonime citate de ziarul turc Türkiye. Demersul ar putea marca o schimbare semnificativă în dinamica militară regională, în special având în vedere rolul istoric al Turciei în conflictul sirian și interesele sale strategice în contracararea amenințărilor de-a lungul frontierei sale sudice.
Industriile de apărare ucraineană și poloneză își intensifică procesele de cooperare sub îndrumarea guvernelor lor. Potrivit Ministerului polonez al Apărării, în timpul vizitei delegației conduse de ministrul adjunct al apărării, Cezary Tomczyk, au fost semnate două documente privind cooperarea dintre Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ, una dintre cele mai mari asociații ale companiilor de apărare din Polonia) și companiile de apărare ucrainene.
Încetarea ostilităților în Ucraina ar trebui să aibă loc cu participarea deplină a Kievului și cu creșterea cheltuielilor de apărare ale țărilor din regiune pentru a evita orice viitoare agresiune rusă, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda într-un interviu acordat Associated Press. Liderul țării baltice a declarat în interviu că un acord de pace încheiat fără măsuri de descurajare adecvate ar permite Rusiei să își consolideze forțele și să se pregătească pentru o nouă agresiune în regiune.
Germania pare că experimentează o alianță de conjunctură, în care stânga populistă BSW își dă mâna cu AfD-ul de extremă dreapta. Ce poate să iasă bun din asta?
A fost aprobat un plan pentru trecerea la o nouă structură organizatorică a Forțelor Armate ale Ucrainei care cuprinde și crearea de corpuri în cadrul Armatei.
La 31 ianuarie 2025, ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a dezvăluit că Țările de Jos vor furniza Ucrainei un alt lot de avioane de luptă F-16 în acest an. Declarația a fost făcută după o întâlnire la Haga cu ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, în cursul căreia cei doi oficiali au abordat îmbunătățirea capacităților aviatice ale Ucrainei și continuarea programelor de formare pentru piloții și tehnicienii ucraineni.
Un amplu reportaj al celor de la Politico reflectă situația dificilă de pe frontul ucrainean, în așteptarea ajutorului american la care Kievul speră. De departe, pe frontul de Est, unde ocupantul avansează asumându-și pierderi și atacuri în valuri, situația e cea mai dificilă. Washingtonul atrage atenția că problema mare a Ucrainei e mai degrabă demografică decât tehnică.
Trump lansează război comercial cu taxe vamale pentru Mexic, Canada și China. Dacă primele două state au reușit să amâne decizia președintelui american, în cazul Chinei taxele vamale au intrat deja în vigoare.
Jucătorul echipei New Orleans Saints, Cameron Jordan, i-a făcut o surpriză unei veterane din armata SUA. El s-a asociat cu USAA și Wounded Warrior Project și i-a oferit sergentului Keara Torkelson și soțului ei o invitație specială la Super Bowl 2025, eveniment ce va avea loc în New Orleans.
Agenția de presă Reuters a informat, pe 03.02.2025, că țările NATO caută drone care ar putea opera în Arctica la temperaturi sub zero grade, deoarece, în prezent, alianța nu are astfel de UAV-uri. În același timp, Rusia este înarmată cu drone capabile să îndeplinească misiuni în condiții arctice, investind de mai mult timp într-o flotă de drone în zona arctică.
Dezinformarea rusă cu privire la F-35 Lighning II atinge un nivel greu de imaginat care i-a surprins până și pe americani. Iar noua teză a rușilor amintește de acel moment din 2018 când întreaga lume a plecat după fentă deoarece la parada militară din 1 decembrie organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, avioane F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor noastre Aeriene nu au mai decolat.
Nivelul de umplere a depozitelor subterane de gaze ale Ucrainei se apropie de 10%, iar țara vecină nu reușește să-și asigure consumul din producția proprie.
Forțele Navale sud-coreene au anunțat înființarea unui comandament naval responsabil cu apărarea antirachetă și lansarea rapidă a unei lovituri de răspuns în cazul unui atac nord-coreean.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că dorește ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite pamânturi rare ca formă de plată pentru sprijinirea financiară a eforturilor de război ale țării împotriva Rusiei.
Luni, liderii europeni s-au reunit în poate unul dintre cele mai importante summituri informale de până acum - ”Un summit de tip „chirurgie pe cord deschis””, nota duminică Politico.
Potrivit unui raport recent publicat de Departamentul american al Apărării privind achizițiile de echipamente militare aferente anului fiscal 2025, armata americană a prezentat un plan semnificativ de achiziționare a 689 de obuziere autopropulsate (SPH) M109A7 de 155 mm și de susținere a acestora până în 2050. Această decizie reprezintă o piatră de temelie a efortului mai larg de modernizare a armatei americane pentru a-și îmbunătăți capacitățile de artilerie. M109A7, parte a programului Paladin Integrated Management (PIM), va juca un rol central în îmbunătățirea puterii de foc pentru diviziile de infanterie blindate și mecanizate ale Armatei SUA.
Ucraina folosește acum bombe JDAM-ER de 500 de kilograme împotriva forțelor rusești și, în sfârșit, exista dovezi reale. Imagini apărute recent arată un Su-27 Flanker ucrainean lansând una dintre aceste bombe puternice. În timp ce livrările JDAM-ER către Kiev erau cunoscute, aceasta este prima dovadă confirmată că varianta de 500 de kg a acestei bombe este utilizata in lupta.
Republica Moldova, afectată de invazia rusă a statului vecin Ucraina, a denunțat luni ceea ce a considerat că este o încălcare a spațiului său aerian de către o dronă și a indicat că discută cu aliații săi cu privire la modalități de consolidare a apărării antiaeriene, relatează Agerpres și Reuters.
Un raport recent al Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare a Senatului francez indică faptul că Turcia și-a exprimat interesul de a contribui la viitorul sistem aerian de luptă (SCAF/FCAS), un program de avioane de luptă de nouă generație condus de Franța, Germania și Spania. Această evoluție vine în contextul tensiunilor geopolitice dintre Turcia și Franța, deschizând eventual o portiță pentru reînnoirea relațiilor în cadrul unei eventuale cooperări în domeniul apărării.
Compania producătoare Lockheed Martin a predat primul avion de luptă multirol F-16 Block 70 al Forțelor Aeriene Bulgare în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 31 ianuarie la fabrica sa din Greenville, Carolina de Sud.