Gazprom a redus la jumătate gazele către Moldova. Maia Sandu ajunge astăzi în România
Începând cu luna noiembrie, Gazprom a confirmat furnizarea către Moldova doar a 51% din volumul convenit prin contract.
R. Moldova se confruntă cu perspectiva unei grave crize energetice în această iarnă, iar anunțul oficialului moldovean vine să arate cât de serioasă este, peste Prut, problema energetică.
Anunțul privind livrarea a unei cantități de doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi (reprezentând 51% din volumul de gaze contractat), a fost făcut pe 31 octombrie de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova, Andrei Spînu, pe canalul său de Telegram.
În acest context, Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează, marţi, o vizită în România, unde va avea convorbiri tete-a-tete cu preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit agendei, primirea la Cotroceni va avea loc la ora 13,15.
Spînu a precizat că volumul livrat de gaz rusesc va fi distribuit astfel: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane de metri cubi pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu 40% mai puţin decât în octombrie, a adăugat el. ”Prioritatea este încălzirea cetățenilor. MNZ (fabrica de ciment din Transnistria) va începe se funcționeze doar dacă Gazprom va furniza toată cantitatea de gaz din contract”, spune acesta.
De menționat că gazul este utilizat, în special, pentru producerea de energie electrică, principalul producător fiind Termocentrala de la Cuciurgan (Moldavskaya GRES), situat pe teritoriul Transnistriei.
Spînu a subliniat că la 1 noiembrie deficitul de energie electrică va fi de circa 4.070 MW/h și a anunțat acum două zile că R. Moldova a început deja să cumpere energie electrică din România, de pe OPCOM: ”S-au achiziționat, cumulativ, 875 MWh (minim 20 MWh și maxim 125 MWh, în funcție de orele de consum) cu un cost mediu de 132 EUR/MWh. Energocom va continua, zilnic, să achiziționeze energiei de pe OPCOM pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre.
Spînu a făcut apel pentru reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. "Vă rugăm să continuați să faceți economie. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc de responsabilitate", s-a adresat el cetățenilor.
Anterior, Comisia Națională pentru Situații de Urgență a aprobat un plan de reducere a consumului de energie electrică în Republica Moldova în perioada de deficit. Printre altele, prevede o reducere a iluminatului interior cu 30%, stingerea iluminatului decorativ, publicitatea, oprirea scărilor rulante în orele de vârf și scăderea temperaturii de încălzire în cameră.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News