Gazul din Marea Neagră, asul din mâneca României și șansa de a nu depinde de livrările Rusiei
Invizibil, dar preţios, gazul din Marea Neagră îşi face drum printr-un labirint de conducte noi-nouţe, alimentând speranţa României de a se descurca fără livrările ruseşti.
La Vadu (sud-est), unde o fabrică de procesare a fost inaugurată marţi cu mare pompă, Mark Beacom, PDG-ul companiei Black Sea Oil and Gas (BSOG), nu ascunde provocările unei astfel de extracţie, cu conflictul din Ucraina atât de aproape.
"Cu siguranţă există un impact: mine au fost detectate în apropierea platformei noastre, avioane şi nave de război trec", se îngrijorează el, într-un reportaj realizat de Radio România Actualități.
Dar România este mândră să dea un exemplu în Europa.
Premierul Nicolae Ciucă, aflat în călătorie, a salutat astfel "un pas decisiv pentru asigurarea securităţii energetice (...) într-un moment în care livrările internaţionale de gaze sunt ameninţate de război".
Deţinută de American Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), compania a început în urmă cu două săptămâni să exploateze zăcăminte subacvatice, primul proiect dezvoltat după 30 de ani în sectorul românesc al Mării Negre.
Platforma sa de foraj, rezultatul unei investiţii de 400 de milioane de dolari, asigură 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi, sau "10% din necesarul de gaze al României".
BSOG prevede o exploatare de peste zece ani
"Astăzi, ne confruntăm cu o urgenţă de securitate a aprovizionării. Trebuie să ne punem vechii demoni în dulap şi să începem să producem pe plan local", explică pentru AFP Thierry Bros, expert energie şi climă la Sciences PoParis.
"Trebuie să relansăm proiectele din Marea Neagră, producţia de gaze în Norvegia, în Marea Britanie trebuie să ne gândim să lansăm producţia de gaz de şist şi în Franţa cea de gaz de mină", enumeră el.
În această perspectivă de emancipare faţă de Moscova, domnul Beacom speră ca infrastructura "avansată" pusă în aplicare de compania sa să fie folosită pentru viitoare proiecte de gaze sau dezvoltarea energiilor regenerabile în Marea Neagră.
BSOG deţine două concesiuni la aproximativ 120 km de litoralul românesc, din care, în mod ironic, o parte a fost acordată Bucureştiului în 2009 de către Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, punând capăt unei vechi dispute cu Ucraina.
O excepţie în cadrul Uniunii Europene, această ţară balcanică are rezerve semnificative pe uscat şi pe mare, dar totuşi trebuie să apeleze iarna la Rusia pentru a acoperi aproximativ 20% din consumul său.
Deşi România estimează potenţialul offshore la 200 de miliarde de metri cubi de gaz, investitorii vor să fie precauţi.
Grupul austriac OMV şi partenerul său român Romgaz, care tocmai a preluat ştafeta de la gigantul american ExxonMobil, nu au decis încă dacă vor merge mai departe cu proiectul Neptun Deep, care ar conţine între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.
Bucureştiul speră ca cele două grupuri să lanseze extracţia încă din 2026, ceea ce ar permite ţării să "devină complet independentă din punct de vedere al gazelor" şi chiar să exporte surplusul către vecini, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.
Cu un profit extraordinar pentru România, una dintre cele mai sărace ţări din UE: un studiu al firmei de audit Deloitte datând din 2018 a stabilit veniturile la 26 de miliarde de dolari venituri publice pe o perioadă de 23 de ani de funcţionare preconizată.
După multe tergiversări, Parlamentul a modificat în cele din urmă, în mai, o lege defavorabilă investiţiilor offshore, care a determinat, în special, ExxonMobil să se retragă din Neptun Deep la sfârşitul lui 2021, după ce a investit acolo aproximativ 2 miliarde de dolari împreună cu OMV.
"Dacă vrem să câştigăm împotriva ruşilor, avem nevoie de energie", a spus domnul Bros, spunând că vremea în care "energia era garantată" în UE s-ar putea să se fi trecut.
"Impactul asupra modului nostru de viaţă va fi extrem de important", subliniază el, iar dacă alte soluţii nu vor fi implementate, "cetăţenii noştri, afectaţi de inflaţie şi de criza economică, se vor întoarce din Ucraina".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News