Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania a finalizat retragerea trupelor din Afganistan
Germania a finalizat retragerea trupelor sale din Afganistan, începută în mai, a anunţat marţi ministerul apărării de la Berlin, în timp ce armata americană are programat să părăsească ţara central-asiatică până cel târziu pe 11 septembrie, informează AFP.

"După aproape 20 de ani de desfăşurare, ultimii soldaţi ai armatei noastre au părăsit Afganistanul în această seară. Acum sunt în drum spre casă", a precizat ministrul apărării Annegret Kramp-Karrenbauer într-un comunicat, transmite Agerpres.

"Se încheie un capitol istoric, o desfăşurare intensivă care a reprezentat o provocare şi a modelat armata şi în care aceasta şi-a arătat valoarea în luptă. O misiune în timpul căreia membrii forţelor noastre armate au fost răniţi la trup şi suflet, în timpul căreia şi-au pierdut viaţa persoane, în cursul căreia a trebuit să îi plângem pe cei căzuţi", a adăugat ea.

Un total de 59 de soldaţi germani şi-au pierdut viaţa în timpul operaţiunii militare care a început în 2001.

Ultimii soldaţi au fost transportaţi de patru avioane militare din tabăra de campanie militară Marmal la Mazar-e Sharif: două avioane de transport germane A400 M şi două avioane americane C17.

Până la începerea retragerii în luna mai, contingentul german număra încă aproximativ 1.100 de soldaţi care operau în cadrul misiunilor Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) şi Resolute Support (RS).

Statele Unite, în calitate de principal contribuitor al trupelor, se angajaseră iniţial să încheie retragerea până pe 11 septembrie, dată ce marchează 20 de ani de la atacurile teroriste comise de Al-Qaida în SUA.

SUA au făcut însă presiuni pentru retragerea trupelor internaţionale înainte de 4 iulie, sărbătoarea naţională americană.

Până în prezent, cele mai implicate ţări în Afganistan au fost SUA, Germania, Turcia, Marea Britanie şi Italia. Aceste cinci ţări au desfăşurat 6.000 din cei 9.592 de soldaţi provenind din rândul celor 36 de ţări membre NATO şi a unor parteneri precum Ucraina (10 soldaţi) în operaţiunea alianţei Resolute Support.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA constituie o grupare navală operativă destinată combaterii submarinelor ruse din Atlantic
Grecia şi Franţa îşi vor consolida cooperarea strategică |Parisul oferă Atenei trei fregate Belharra şi trei corvete din clasa Gowind
Primele două avioane de luptă F / A-18E Super Hornet, în configurația Block III, au ajuns la Marina SUA
Retragerea trupelor americane din Afganistan | Principalii responsabili militari ai administraţiei Biden, audiaţi în Congres
Tensiunile în creștere dintre Maroc și Algeria prevestesc un conflict militar în Magreb
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă, potrivit armatei sud-coreene. Reacţia SUA: Această lansare reprezintă o ameninţare
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Ar trebui România să nu recunoască alegerile din Rusia? Moscova creează minorități și susține tensiunile etnice în România
Irakul va cumpăra 12 avioane JF-17 Thunder din Pakistan
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro