Leopard 2. Germania nu vrea să rămână în ofsaid și amână decizia pentru livrarea tancurilor în Ucraina. Gen. Hodges: Îngrijorările privind escaladarea sunt supraestimate
Germania nu vrea să rămână în off-side în cazul livrărilor de tancuri în Ucraina și spune că nu va acționa pe cont propriu în problema trimiterii tancurilor Leopard 2 în Ucraina.
Tanc Leopard 2 german. Foto: Bundeswehr
O eventuală livrare de tancuri Leopard se va face doar în coordonare cu alți parteneri NATO, explică pentru Spiegel, Michael Müller, expert al SPD pe probleme de politică externă.
„Asemenea arme pot fi livrate doar în coordonare cu partenerii noștri din NATO”, a spus politicianul.
Mueller a adăugat că SUA și Franța au și ele sisteme asemănătoare tancurilor Leopard. Cu toate acestea, ei nu oferă aceste sisteme pentru armata ucraineană.
„Germania dorește cu siguranță să evite ca Alianța să devină parte în război”, a spus Müller.
El a subliniat că Germania va continua să sprijine Ucraina cu cele mai moderne arme și o va face atâta timp cât va fi necesar.
Ucraina continuă negocierile privind furnizarea de tancuri Leopard și vehicule de luptă pentru infanterie Marder.
Gen. Ben Hodges
La rândul său, într-un interviu acordat DW, în decembrie, generalul Ben Hodges pledează pentru o implicare mai activă a statelor europene în respingerea Rusiei prin creșterea livrărilor de echipamente militare acordate Kievului.
Generalul american susține că occidentalii sunt încă prea reținuți în privința unei poziții mai categorice vizavi de Rusia.
”Îngrijorările privind escaladarea (prin trimiterea în Ucraina de echipamente) sunt supraevaluate. Sunt prea mulți decidenți în capitalele europene și la Washington, care nu au acceptat încă ideea că Rusia trebuie și va fi învinsă pe câmpul de luptă”, este de părere părere gen. Ben Hodges.
Berlinul, încă de neclintit
Pe 9 decembrie, guvernul german anunța că poartă negocieri cu Statele Unite și alți parteneri cu privire la aprovizionarea Ucrainei cu tancuri Leopard 2.
Presa germană, citând propriile surse, a raportat că Washingtonul a spus clar Berlinului că nu a fost împotriva transferului tancurilor grele către Forțele Armate ale Ucrainei. Această informație a fost confirmată de șefa comisiei de apărare a Bundestagului, Marie-Agnes Strack-Zimmermann.
Totuși, Germania continuă să susțină că furnizarea de tancuri Abrams sau Leopard către Ucraina ar duce la escaladarea războiului.
Berlinul nu are nicio intenție să fie "singura țară" care furnizează Kievului tancuri moderne. Cu alte cuvinte tancurile Leopard ar ajunge în Ucraina dacă și alte țări, în special SUA, ar trimite tancuri, cum ar fi Abrams.
Un reprezentant al ministerului Apărării al Germaniei, a adăugat la rândul său că „se poartă negocieri pe toate palierele”, însă deocamdată nu există știri cu privire la intențiile Germaniei de aprovizionare cu tancuri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News