Germania și Franța au anunțat crearea „Coaliției de Apărare Aeriană” pentru Ucraina
Coaliția de Apărare Aeriană își propune să ofere sprijin eficient Ucrainei în acest domeniu, pe termen lung.
Sisteme de apărare antiaeriană de tip NASAMS. Foto: Kongsberg Group
Miniștrii Apărării din Germania, Boris Pistorius, și Franța, Sebastien Lecornu, au semnat un acord privind crearea unei coaliții de capabilități pentru dezvoltarea apărării aeriene a Ucrainei.
Ministerul francez al Apărării a anunțat decizia pe rețeaua „X”, relatează UPravda.
„Astăzi, în cadrul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, Sébastien Lecornu a lansat o altă coaliție pentru a sprijini apărarea aeriană a Ucrainei împreună cu Boris Pistorius, precum și colegii săi danezi și belgieni”, se arată în mesaj.
Sprijinul pentru Ucraina este organizat în prezent în jurul a 5 coaliții principale
De asemenea, se remarcă faptul că la mai puțin de o lună de la lansarea coaliției „Artileria pentru Ucraina” la Paris pe 18 ianuarie, Franța devine din nou co-liderul unei alte coaliții.
„În condițiile unui război de uzură, sprijinul pentru Ucraina este organizat în prezent în jurul a 5 coaliții principale. Întărirea potențialului de apărare aeriană al Ucrainei va fi de o importanță crucială pentru protecția populației civile și, în general, pentru continuarea conflict”, a adăugat Ministerul francez al Apărării.
Pe lângă Coaliția pentru Apărare Aeriană, există, de asemenea, Coaliția pentru Artilerie, Coaliția pentru Aviație, Coaliția pentru Drone și Coaliția pentru Deminare.
Potrivit postării de pe Facebook a ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov, Coaliția de apărare integrată antiaeriană și antirachetă, la care s-au alăturat 15 țări, a devenit oficial operațională.
Umerov a anunțat și lansarea oficială a Coaliției de drone. S-au alăturat opt țări - Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Germania, Lituania, Estonia, Țările de Jos și Letonia.
De asemenea, 20 de țări s-au alăturat Coaliției de deminare din Ucraina, coaliție condusă de Lituania.
România este parte Coaliția de Aviație, așa-numita ”Coaliție F-16”. Țara noastră contribuie la formarea viitorilor piloți ucraineni de F-16, prin Centrul de Instruire de la Fetești, inaugurat în noiembrie 2023.
Centrul European de Instruire F-16 (EFTC) este rezultatul colaborării dintre Forțele Aeriene Române și Ministerul olandez al Apărării și compania Lockheed Martin, având și sprijinul Danemarcei. Centrul de la Fetești va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați, arată MApN.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News