Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grup de experţi: Numărul de militari ruşi de la graniţa cu Ucraina nu este suficient pentru o ofensivă militară la scară largă
Cu două zile în urmă, pe 20 aprilie, think tank-ul International Crisis Group (ICG) a precizat într-un amplu raport că numărul de trupe ruse, concentrate în prezent în apropierea granițelor Ucrainei, nu este suficient pentru o ofensivă militară la scară largă.

Înainte de a evidenţia cele mai importante aspecte cu privire la acest subiect, trebuie amintit că, în cursul zilei de astăzi, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a precizat că începând cu 23 aprilie, trupele şi tehnica militară din districtele militare sudice și occidentale, inclusiv din Crimeea, vor începe să revină la bazele de unde au fost dislocate.

După cum am precizat, raportul la care fac referire şi pe care îl supun analizei a fost publicat pe 20 aprilie 2021. Potrivit mai multor experţi ai think tank-ului International Crisis Group (ICG) există o probabilitate destul de mică ca în estul ocupat al Ucrainei – cele două republicii separatiste – să reapară lupte sângeroase ca cele din perioada 2014-2015.

Raportul ICG sugerează că, deși numărul de soldaţi şi de tehnică militară, pe care Armata Federaţiei Ruse l-a dislocat la graniţa cu Ucraina, este foarte mare, nu se potriveşte cu scenariul unei invazii.

ICG consideră că recentele mișcări de trupe, dar si retoricile Rusiei sugerează că Moscova intenţionează mai mult să constrângă Ucraina – să facă presiuni asupra Kievului – să facă unele concesii.

G Ad:

Experţii ICG susţin că Moscova spera ca o combinație dintre o desfăşurare de forţe militare şi o anumită retorică rusă despre ’’protejarea cetățenilor ruşi” va face Kievul să se gândească de două ori să ofere un răspuns în cazul în care forțele susținute de Rusia – cele din republicile separatiste – caută să obţină anumite avantaje tactice.

Ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran, a declarat, pe 10 aprilie, că obiectivele Rusiei prin desfăşurarea de noi forţe militare în apropiere de frontierele cu Ucraina, urmăresc creșterea presiunii asupra Kievului, astfel încât elita politică ucraineană să facă concesii în procesul de negociere și să demonstreze disponibilitatea de a folosi forța.

Președintele Volodimir Zelenski a menționat că Ucraina este pregătită pentru o invazie rusă, care ar putea avea loc oricând.

Anterior, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene Ruslan Khomchak a declarat în discursul său în parlamentul ucrainean că Rusia a desfășurat 28 de grupuri tactice de-a lungul frontierei sale de stat cu Ucraina, precum și în teritoriile ocupate temporar din Ucraina și Crimeea, ceea ce reprezintă o potențială amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei.

Declaraţiile de astăzi ale ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, cu privire la faptul că trupele ruse – recent dislocate – şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru ţară, vin să confirme, într-o oarecare măsură, ceea ce raportul ICG a sugerat cu două zile în urmă. Rusia a încercat să facă o demonstraţie de forţa fata de Ucraina – dar care a ridicat nivelul de insecuritate pe tot flancul estic al NATO prin blocarea spaţiului aerian şi a traficului maritimi în unele zone din Marea Neagră – arătând că are capacitatea de a desfăşura mii de militarii într-un timp foarte scurt, în zone pe care pe care le considera importante din punct de vedere strategic.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Distrugătorul american USS Laboon a vizitat portul Constanța
Racheta turcă anti-navă ATMACA a trecut testul final. Turcii au scufundat în Marea Neagră o navă de luptă (Video)
F-35 pentru România din 2030? Până atunci, urmează decizia pentru încă două escadrile de F-16
Rusia își exprimă indignarea după testarea portavionului american USS Gerald Ford în largul coastei Florida
Lăsați în urmă de frică. Cel puțin 21 de luptători afgani ai forțelor speciale au fost măcelăriți după ce sprijinul terestru și aerian a eșuat
Pentru producția propriului avion de luptă de generaţia a V-a, Turcia construiește al doilea cel mai mare tunel aerodinamic din Europa
Republica Moldova vrea să „învețe” de la Polonia. Chișinăul și Varșovia vor colabora inclusiv în zona de securitate
SUA se alătură Uniunii Europene cu noi sancţiuni împotriva regimului condus de Aleksandr Lukaşenko
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro