Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grupurile pro-iraniene contestă rezultatele alegerilor din Irak și amenință cu proteste de stradă
La câteva ore după anunțarea rezultatelor preliminare finale ale alegerilor parlamentare irakiene, grupuri armate pro-iraniene, membri ai așa-numitului "Cadru de coordonare a forțelor șiite" au respins rezultatul, denunțând ceea ce a fost numit "manipulare de mâini străine".

Pe 16 octombrie, Înalta Comisie Electorală a anunțat că a finalizat numărarea manuală a voturilor pentru alegerile legislative desfășurate în 10 octombrie. Rezultatele care au apărut au confirmat ceea ce se anticipase, și anume victoria clerului șiit Muqtada al-Sadr, în fruntea coaliției Sairoon. Mai exact, aceasta a obținut 72 de locuri, dintr-un total de 329, urmată de coaliția sunnită "Taqaddum", condusă de președintele parlamentului irakian, Mohamed al-Halbousi, care a obținut 37 de locuri. Pe locul trei se află "Statul de drept", condus de fostul prim-ministru Nuri al-Maliki, cu 35 de locuri, urmat la rândul său de Partidul Democrat din Kurdistan, cu 33 de locuri.

Aceste rezultate nu au fost până în prezent confirmate de Curtea Federală irakiană și, în acest moment, nici o coaliție nu are majoritatea necesară pentru a merge la guvernare, adică cel puțin 165 de locuri. În acest context, Sadr a mers luni,18 octombrie, la Bagdad pentru a începe negocierile cu blocurile politice câștigătoare, menite să formeze viitorul executiv irakian.

Conform Brigăzilor Hezbollah, există un "complot" conceput de Statele Unite și de ceilalți aliați ai săi regionali și internaționali, care vizează excluderea din Parlament a reprezentanților "culturii mobilizării populare", motiv pentru care Comitetul de coordonare a amenințat că va ieși în stradă pentru a protesta împotriva rezultatelor și a cerut guvernului să le anuleze.

Manifestările au fost organizate de fapt, pe 17 octombrie, în unele locații din provinciile Diyala și Basra, unde drumurile au fost blocate cu anvelope incendiate, în timp ce forțele irakiene au fost îndemnate să se desfășoare și în capitala Bagdad, în vederea unei eventuale escaladări. Surse media au relatat că grupuri de manifestanți blocau o arteră la nord-est de capitală.

G Ad:

Președintele irakian, Barham Salih, și șeful Consiliului Suprem de Justiție, Fayaq Zidan, au îndemnat toți actorii politici să mențină calmul și pacea și să respecte interesul suprem al națiunii, evitând orice formă de escaladare. "Țara trece printr-o fază delicată și ne confruntăm cu provocări serioase", a declarat șeful statului pe 18 octombrie, subliniind importanța unificării naționale și "predominanța limbajului dialogului".

Conform Constituției, procesul de formare a echipei guvernamentale va fi întreprins după ce Curtea Supremă va ratifica rezultatele, care, în prezent, nu pot fi încă considerate definitive. Cel mai mare bloc din Parlament va fi însărcinat cu formarea guvernului și numirea primului ministru. Acesta este motivul pentru care Sadr ar putea solicita acordul lui Halbousi și Masoud Barzani, șeful Partidului Democrat din Kurdistan, în timp ce grupurile pro-iraniene încearcă, de asemenea, să creeze alianțe care să le permită să primească postul de șef al viitorului cabinet.

Convocarea alegerilor anticipate a fost una dintre primele promisiuni ale premierului, Al-Kadhimi. Mandatul său a început pe 7 mai 2020, după luni de mobilizare puternică, care a dus la căderea executivului anterior, condus de Adil Abd al-Mahdi.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Pentagonul anchetează un atac aerian american din 2019 în Siria, în urma căruia mai mulți civili au fost uciși
Humvee-urile armatei SUA ar putea primi o nouă şansă. O versiune cu propulsie hibridă este luată în calcul din compania AM General
Dronele RQ-4 Global Hawk vor fi folosite în testele cu arme hipersonice efectuate de armata americană
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro