Invadarea Ucrainei, lecție pentru România. Moartea a 5 generali ruși arată urgența programului C4I - „creierul” Armatei
Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina, declanșând o criză de securitate fără precedent în Europa, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar pe plan militar, calculele rușilor s-au dovedit a fi greșite.
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Kremlinul spera într-un război fulger pe scenariul Georgiei, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat. Rezistența uluitoare a Ucrainei a transformat războiul într-o confruntare de uzură.
Pierderile rușilor în aproape o lună de război în Ucraina sunt uriașe. Ministerul Apărării de la Kiev vorbește de aproximativ 15.000 de soldați decedați. Interesant e că publicația Pravda, citând date din Ministerul Apărării de la Moscova, preciza acum două zile că Rusia admite că a pierdut până acum 9.861 de soldați în Ucraina. Pe lângă acest număr uriaș de morți, Pravda a publicat și numărul răniților: 16.153. La doar două minute de la publicare, informația a fost ștearsă imediat.
Indiferent care e cifra exactă, numărul e imens. Iar pe lângă viețile omenești, Federația Rusă a pierdut și numeroasă tehnică militară.
Rusia a pierdut 5 generali în doar trei săptămâni de război în Ucraina
În doar trei săptămâni de război Rusia a pierdut și 5 generali. Ucraina spune că numărul lor e de 6, dar încă nu se poate confirma acest lucru.
La începutul acestei săptămâni, generalul american David Petraeus, fost șef al CIA, într-un interviu acordat CNN, a explicat că numărul de generali uciși în doar trei săptămâni e foarte mare, un lucru neobișnuit, ajungând la concluzia că „dispozitivul rus de comandă și control nu funcționează”.
Petraeus spune că Ucraina a reușit să blocheze comunicațiile rușilor iar cele securizate nu funcționează nici ele. Generalul american a mai adăugat că armata rusă „fură literalmente telefoane de la civili pentru a comunica”.
Acesta e principalul motiv, în opinia fostului șef al CIA, pentru care lunetiștii ucraineni au reușit să elimine un număr atât de mare de generali ruși.
Sistemul de comandă și control este „creierul” care coordonează sistemele aeriene, terestre și navale. În 2014 rușii au reușit să dea peste cap în 24 de ore sistemul de comandă și control al Ucrainei, fapt ce a explicat în bună măsură și desfășurarea evenimentelor militare din teren.
Realizarea sistemelor de comandă-control C4I se află pe lista programelor de înzestrare esențiale ale României.
Prima lecție a războiului rus în Ucraina: Programul de înzestrare cu sisteme C4I de comandă-control ar trebui demarat de urgență
Viorel Manole, directorul PATROMIL, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DefenseRomania, episodul de săptămâna trecută, a atras din nou atenția asupra importanței sistemului de comandă și control.
„O țară care se dorește a fi suverană și independentă, chiar dacă face parte dintr-o alianță precum NATO trebuie să aibă propriul sistem de comand-control. Acesta e de fapt singurul program care a fost în primele opt programe de înzestrare esențiale și se regăsește și în cele noi.
Cred că, apropo de lecții învățate din acest război, prioritatea numărul unu avută în vedere ar trebui să fie sistemul C4I de origine de concepție românească a cărui proprietate intelectuală să ne aparțină. E important ca creierul unei Armate să fie de origine indigenă, bineînțeles în colaborare cu copanii partenere străine, pentru că industria de apărare își cunoaște limitele”, a conchis directorul Patromil, care a subliniat că România poate dezvolta fără probleme partea de soft.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News