Propaganda iraniană a dus construcția de machete la un alt nivel. În cadrul exercițiilor militare Marele Profet 17, iranienii au „construit” un sit nuclear israelian pe care mai apoi l-au distrus folosind 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze.
scris de
Tudor Curtifan
Publicația Al Mayadeen precizează că macheta e o copie a reactorului nuclear israelian Dimona. Cupola facilității sau sistemele de ventilație pentru instalațiile subterane construite de iranieni sunt identice cu cele de la situl israelian Dimona.
Exercițiile militare care au simulat distrugerea facilității israeliene au început pe data de 20 decembrie.
În videoclipul dat publicității se poate observa cum mai multe lansatoare balistice sunt transportate pe camioane, inclusiv cargo, înainte ca acestea să lovească ținta.
Potrivit presei iraniene, „facilitatea israeliană nucleară” a fost lovită de 16 rachete balistice iraniene și 5 drone kamikaze.
G Ad:
VIDEO cu cele 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze care au distrus „complexul nuclear israelian” în timpul exercițiilor militare. Sursă: YouTube @IRAN Military Power
Rachetele balistice care au distrus macheta au fost lansate simultan. Iranul se laudă că ele au o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi astfel pot ajunge la bazele israeliene sau ale SUA din regiune.
Imaginile video prezentate de iranieni sunt spectaculoase, dar ele omit să arate cum rachetele vor trece de sistemul de apărare al Israelului, printre cele mai sofisticate apărări antiaeriene din lume
Foto: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze au distrus un „complexul nuclear israelian”, machetă construită de iranieni, în timpul exercițiilor militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Din imaginile de propagandă prezentate de iranieni, care trebuie să recunoaștem sunt spectaculoase, lipsește însă o componentă esențială: Depășirea sistemului israelian de apărare.
Amintim că Israelul e o țintă frecventă a rachetelor inamice, lansate de Hezbollah din Liban sau Hamas din Gaza, și dispune de un vast și foarte performant sistem de apărare aeriană. Apărarea Israelului este formată din sistemele Arrow, David's Sling şi Iron Dome.
Arrow-2 şi un sistem de generaţie mai nouă, Arrow-3, servesc ca vârf al unui scut israelian integrat, construit cu sprijinul Statelor Unite pentru a rezista la diverse potenţiale atacuri cu rachete.
Cât despre construirea unui complex nuclear-machetă, iranienii au experiență deja. Anii trecuți Iranul a construit o replică a unui portavion american din clasa Nimitz. Gardienii Revoluției au folosit replica respectivă în scopuri propagandistice iar în timpul unor exerciții militare soldații iraniei au atacat de mai multe ori „portavionul” sub privirile conducătorilor de la Teheran. Ultima oară s-a întâmplat anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică "nu a observat nicio schimbare" în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru "şi mai multe distrugeri masive" comise de Rusia în războiul din Ucraina şi a pledat pentru "intensificarea" livrărilor de arme către Kiev, transmite duminică EFE.
NATO îşi va întări prezenţa în jurul graniţelor Suediei şi în Marea Baltică în timpul procesării unei potenţiale cereri de aderare la alianţa militară a ţării nordice, a declarat joi pe postul public SVT secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.
Finlanda va decide în ziua de 12 mai să îşi depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti, transmite luni Reuters.
Un avion de recunoaştere rusesc a violat vineri pentru scurt timp spaţiul aerian suedez, a anunţat sâmbătă statul major al ţării scandinave, ale cărei autorităţi reflectează la o eventuală candidatură la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează Agerpres, care citează AFP.
Aeronavele de luptă ale NATO care efectuează misiuni de poliție aeriană a spațiului aliat în zona Mării Baltice și a Mării Negre au fost testate de mai multe ori de către avioanele rusești.
Guvernul suedez nu intenţionează să organizeze un referendum dacă parlamentul va decide să declanşeze procedura de candidatură la NATO, a afirmat joi prim-ministrul Magdalena Andersson, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
NASPA (NATO Support and Procurement Agency), sau Agenția de Sprijin și Achiziții a Alianței Nord-Atlantice a anunțat implicarea în consolidarea apărării Flancului Estic, cu referire directă la cei mai importanți piloni ai flancului - România și Polonia.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters.
Grupul rus Gazprom a avertizat compania energetică poloneză PGNiG că va opri livrările de gaze naturale prin conducta Yamal începând de miercuri dimineaţa, a informat PGNiG într-un comunicat de presă, în timp ce Guvernul polonez a precizat că are suficiente rezerve, transmite Reuters.
Ministrul de externe al Austriei susține că, în condițiile actuale, țara sa nu poate fi de acord ca Ucraina să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, o poziție care ar putea bloca aderarea Ucrainei la blocul comunitar.
Legea offshore, asumată la nivelul coaliţiei de guvernare, vine să asigure stabilitate şi predictibilitate legală mediului de afaceri în domeniu în ceea ce priveşte independenţa pe resursa de gaz faţă de Federaţia Rusă, a declarat, luni, prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat la ceremonia organizată vineri, 15 aprilie, în Baza 90 Transport Aerian, cu prilejul sosirii în România a unui detașament format din aproximativ 180 de militari din Republica Portugheză, care vor fi dislocați în țara noastră în cadrul măsurilor NATO de întărire a flancului estic al Alianței, anunță MApN, într-un comunicat emis către DefenseRomania.
Statele Unite nu ar fi îngrijorate de faptul că o extindere a NATO ar face altceva decât să promoveze stabilitatea în Europa, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, potrivit Reuters.
Suedia este pregătită să se alăture NATO încă din această vară, anunţă presa suedeză care precizează că ţările europene din afara Alianței Nord Atlantice au început să-și schimbe politica de apărare ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat din nou că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2008, informează luni dpa.
Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat, că nu recunoaşte şi consideră lipsite de legitimitate aşa-numitele "alegeri prezidenţiale" derulate duminică pe teritoriul regiunii Tskhinvali/Osetia de Sud din Georgia.
Comandanţii militari ai NATO elaborează planuri de desfăşurare a unei forţe militare permanente de amploare pe flancul estic al alianţei, care ar fi capabilă să înfrunte o armată invadatoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Sunday Telegraph - transmit DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.
Premierul pakistanez Imran Khan a fost înlăturat duminică în urma votării unei moţiuni de cenzură de către Adunarea Naţională, după mai multe săptămâni de criză politică, transmite Agerpres, care citează AFP.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară duminică în Franţa, cei aproximativ 48,7 milioane de alegători înscrişi pe listele electorale putând să voteze începând cu ora locală 8.00 (06.00 GMT).
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chișinău și Inspectoratul General al Poliției al Republicii Moldova condamnă vehement actele de vandalism care au avut loc recent la Cimitirul Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din localitatea Fălești.
Rusia a organizat sâmbătă exerciţii militare în exclava sa Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, a anunţat comandamentul Flotei ruse în Marea Baltică, citat de Interfax, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus creşterea cu 500 de milioane de euro a finanţării pentru furnizarea de arme Ucrainei, a anunţat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, exprimându-şi "sprijinul" pentru iniţiativă, notează Agerpres, care citează AFP.
O reuniune formală a miniştrilor de Externe din ţările NATO va avea loc la Bucureşti, pe 29 şi 30 noiembrie, a anunţat, joi, pe Twitter, ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
China va răspunde prin ''măsuri contondente'' dacă preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, o posibilitate avansată de mass-media din Japonia şi Taiwan, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Un nou concept strategic al NATO trebuie să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, joi, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles.
Rezoluţia Parlamentului European (PE) care cere un embargo total şi imediat pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti şi extinderea substanţială a listei de sancţiuni care vizează responsabili din Rusia şi Belarus a fost adoptată joi cu o majoritate largă de eurodeputaţi.
De la începutul războiului, U.E a plătit Rusiei 35 de miliarde de euro pentru energie, comparativ cu 1 miliard de euro pe care i-a trimis Ucrainei sub formă de ajutor extern, a declarat Josep Borrell, principalul diplomat al UE.
Miliții iraniene au fost redislocate într-o locație strategică din centrul Siriei după retragerea facțiunilor aliate Rusiei, creând impresia că Teheranul "umple golul" ca urmare a preocupărilor Moscovei pentru războiul ucrainean.
Preşedintele Comitetului de Anchetă rus, Aleksandr Bastrâkin, a dat ordin miercuri direcţiei principale de investigaţii din cadrul acestei structuri de pe lângă Parchetul rus să ancheteze circumstanţele incidentului de la Ambasada Federaţiei Ruse din România, a anunţat serviciul de presă al instituţiei, citat de agenția națională de presă Agerpres, care citează la rândul ei agenţia oficială de presă rusă TASS.
Trupele ruse şi-au continuat în ultimele ore acţiunile ofensive în zona de operaţiuni din Donbas, în estul Ucrainei, eforturile lor principale concentrându-se pe controlul regiunii Doneţk, deşi au suferit pierderi şi s-au retras de pe unele poziţii, relatează Agerpres, care citează EFE.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 16.05.2022, cel mai vechi submarin al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Alrosa, a părăsit golful Întreprinderii de reparații navale din Sevastopol, urmând să înceapă testele pe mare.
Forţele aeriene ale SUA au declarat luni că au efectuat cu succes un test cu rachetă hipersonică, care a atins de cinci ori viteza sunetului, relatează Agerpres, care citează agenții internaționale de presă, printre care Reuters şi EFE.
În ultimele zile discuțiile cu privire de tehnică militară grea de către România pentru Ucraina s-au înmulțit, mai ales în contextul vizitei efectuate la Kiev de înați oficiali români.
Potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate.
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.
Pe canalul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate primele fotografii exclusive cu noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, care a fost introdusă recent în dotarea flotei.
Oficiali americani au declarat luni că președintele Joe Biden a fost de acord să redistribuie mai puțin de 500 de soldați americani în Somalia, la mai bine de un an după ce predecesorul său, Donald Trump, a ordonat retragerea acestora.
Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi luni din oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol, a anunţat un ministru adjunct ucrainean al apărării, Ganna Maliar, scrie Agerpres, care citează AFP.
Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţia France Presse.
Suedia şi Finlanda ar trebui să adere la NATO "cât mai curând posibil", iar "aderarea lor va consolida securitatea colectivă a Europei", a declarat luni ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-un comunicat, scrie Agerpres, care citează AFP.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că Forțele pentru Operații Speciale, în cooperare cu Forţele de Apărare Teritorială, continuă să poarte un adevărat război de gherilă în spatele liniilor inamice pentru a bloca rutele de aprovizionare cu armament ale armatei ruse. Astfel, Forțele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer o cale ferată importantă din punct de vedere strategic, mai precis un pod care leagă oraşele Rubezhnoie și Severodonețk din Lugansk.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele pentru afaceri internaționale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli.
Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii două escadrile de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Avioanele americane vor înlocui MiG-29 sovietice.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află luni în vizită oficială la Washington pentru a se pune de acord cu Statele Unite asupra achiziționării de avioane de luptă F-35, potrivit Euractiv.
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.
Atenția majorității analiștilor militari preocupați de războiul ruso-ucrainean este îndreptată acum către evoluția situației din Donbas, fiind tot mai clar că impunerea controlului în această regiune reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru soarta războiului și a relațiilor ulterioare dintre cele două state.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a afirmat, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
E fără îndoială că după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, înfrângerea catastrofală a forțelor ruse de ocupație pe Severski Donețk e cel mai mare dezastru militar al Federației Ruse de la depubul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează Agerpres, care citează AFP. Totodată, secretarul general al NATO a declarat că Alianța e pregătită să ofere garanții de securitate Suediei și Finalandei, înainte de aderarea lor.
Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.
Mașinile de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator au fost semnalate, pe 15.05.2022, în raionul localității Severodonețk din Regiunea Lugansk, unde forțele aliate ale Rusiei și Republicii Populare Lugansk au ajuns la periferia orașului și desfășoară lupte în condiții urbane.
În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de DPA, potrivit Agerpres. La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă EFE şi agenţii de presă ucrainene.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, duminică, în a doua zi a reuniunii informale de la Berlin a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că noul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii Alianţei la sfârşitul lunii iunie, trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă şi să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa NATO.
Site-urile locale de știri din Regiunea Lvov din Ucraina au informat că, pe 15.05.2022, rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit din nou infrastructura militară din zonă.
Liderii Uniunii Europene au declarat joi că UE dorește să devină un actor mai mare în Asia, pe care au numit-o „teatru de tensiuni”, avertizând asupra tendinței Chinei de a deveni din ce în ce mai asertivă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în prima zi a Reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, la discuţia cu omologii din Finlanda şi Suedia cu privire la perspectivele aderării la Alianţă a celor două state.
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Războiul din Ucraina va ajunge la un "punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, inclusiv Peninsula Crimeea. relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit unui comunicat al MApN, emis DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu a efectuat la sediul Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt". Aici, echipa de comandă a prezentat ministrului Apărării Naţionale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, principalele activităţi planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum şi nivelul de dotare cu echipamente şi tehnică militară. Oficialul român a precizat că prioritatea MApN nu e doar înzestrarea Armatei la nivelul celorlalte state NATO, ci și ridicarea nivelului salarial și pensii echitabile pentru toți rezerviștii.
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.